Редакція The Village Україна підбиває підсумки року, розповідаючи про найцікавіші відкриття закладів, які ми висвітлили в Києві впродовж 2023 року. Ми вже готували лонгліст і топ нових ресторанів року в Києві, а також топ кав’ярень, а тепер публікуємо топ-10 за результатами голосування аудиторії в категорії «Коктельні, винні й пивні бари». 

[Голосування тривало два тижні з 4 грудня. Загалом ми зареєстрували понад 3000 голосів. На тижні ми також оголосимо переможців глядацького голосування в категоріях закриттів року в Києві, а також відкриттів року у Львові.]

Раніше ми розповідали про відкриття року у Львові та регіонах, а також закриття року в Києві.

10. Kvitkova Bar у колишньому кінотеатрі «Кінопанорама» 

Формат: Kvitkova Mafia (раніше – «Цветочная Мафия») – це мережа демократичних барів, яка працює в Києві з 2018 року. Бар у новому форматі в січні запустили в приміщенні кінотеатру «Кінопанорама» на Шота Руставелі. Запрошують на коктейлі та вечірки, працюють із четверга до неділі.

Меню 

Локація: Працюють у приміщенні кінотеатру «Кінопанорама», що припинив роботу у 2018 році. 

Де: вулиця Шота Руставелі, 19

Instagram

9. «Плекай» на Спаській 

Формат: «Плекай» – це заклад, що в грудні відкрили власники книгарень-кав’ярень «Книжковий Лев» Катя Іванова та Саша Рябчук. Заклад обʼєднує формати книгарні й бару, що спеціалізується на крафтовому пиві. «Плекай» концептуально відрізняється від того, до чого ми звикли, – розповідають The Village Україна в команді. – Окрім кави, чаю й решти маст-хевів, тут є прекрасна добірка крафтового українського пива. Це що виходить? Що це перша в країні книгарня з крафтовим?» 

Меню 

Локація: Працюють у приміщенні на вулиці Спаській на Подолі. Особливість книгарні – акцент на рідкісні видання й вживані книжки. «У книгарню можна принести свої книги, які вже не пасують домашній бібліотеці й віддати або на реалізацію, або на благодійність», – додають у команді.

Де: вулиця Спаська, 22

Instagram 

Читайте також: 13 книгарень, які відкрили за рік у Києві

8. Kyiv Local Bar біля Контрактової     

Формат: Kyiv Local Bar – це тапрум від крафтової пивоварні Kyiv Local Brewery, який почав роботу на Подолі в березні. У барі пропонують 14 сортів розливного пива власного виробництва й інших крафтових пивоварень, а в меню – бургери, фіш-енд-чипс і ребра. Оновлене меню для закладу в жовтні підготував шеф-кухар Ілля Сьомін («Спельта», Pie Spot).

Меню 

Локація: Раніше в цьому приміщенні працював винний бар Like A Local’s. Зверніть увагу, адреса закладу на вулиці Спаській, але вхід – із вулиці Хорива.

Де: вулиця Спаська, 5 

Instagram

7. «Київгаз» біля Львівської площі      

Формат: «Київгаз» – це заклад із пивом, коктейлями та джанк-фудом на вулиці Січових Стрільців, що почав роботу у вересні. Наприклад, можна взяти «Бердичівське» пиво, бургери, тако й бань мі. У сезонному зимовому меню коктейлів фірмовий коктейль «Хот Газ» із прикарпатським кальвадосом і портвейном.

Меню 

Локація: Працюють неподалік коворкінгу Kooperativ, у цокольному приміщенні, де раніше був магазин. За дизайн інтерʼєру відповідала студія AKZ Architecture (Hanh Cafe & Market, Orang + Utan, Best Way To Cup). 

Де: вулиця Січових Стрільців, 14

Instagram

6. «Басамани» на Ігорівській     

Формат: «Басамани» – це бар на вулиці Ігорівській неподалік від Поштової площі, який у серпні відкрили Олена Масон і Дмитро Стогнієнко-Виговський. У меню – класичні й авторські коктейлі, а також вино й пиво. 

Меню 

Локація: Працюють у приміщенні на вулиці Ігорівській неподалік від станції метро «Поштова площа».У закладі одна зала та літній майданчик, також тут регулярно проводять гостьові зміни та події. 

Де: вулиця Ігорівська, 1/8

Instagram

5. Винний бар Artania біля Контрактової  

 

  

Формат: Artania – це винний бар, що спеціалізується на українському вині, який відкрила виноробня «Бейкуш». Назвали заклад на честь однойменного сорту вина. Як закуски пропонують сири, м’ясо й іншу їжу з «українським походженням». 

Меню 

Локація: Працюють у двоповерховому приміщенні на вулиці Хорива: на першому поверсі працює магазин вина, на другому – бар.Раніше в цьому приміщенні запускали бар Soska.

Де: вулиця Хорива, 25/12

Instagram

4. Broen біля Пейзажної алеї

Формат: Broen – це бар поблизу Пейзажної алеї від співзасновників Blur Coffee й Octo Tower. Пропонують коктейлі від бар-менеджера Ігоря Бідненка (Podil East India Company), вино, мелти й фінгер-фуди. Раніше Broen працював поблизу станції метро «Олімпійська». 

Меню 

Локація: Знайти заклад можна через паркінг між вулицями Великою Житомирською та Пейзажною алеєю.

Де: вулиця Велика Житомирська, 20

Instagram

3. Hram на Шота Руставелі             

Формат: Hram – це заклад на вулиці Шота Руставелі, що об’єднує п’ять форматів коктейльних барів. Запустили проєкт співвласники коктейльного бару Loggerhead Степан Цуцман та Артем Скапенко, власник м’ясного ресторану Beef Руслан Шибаєв, співзасновники студії YOD Group Володимир Непийвода та Дмитро Бонеско, а також дизайнер і ресторатор Ілля Неправда. 

Локація: Працюють під рестораном Beef поблизу Палацу спорту. У приміщенні передбачили понад 120 посадкових місць, зону для вечірок із дискоболом та органом, а також бар із вітражем ручної роботи. Зверніть увагу, що в закладі працює дрес-код. 

Де: вулиця Шота Руставелі, 11

Instagram

2. Винний бар «Льо» на Великій Житомирській            

Формат: «Льо» – це винний бар і магазин біля Пейзажної алеї. У карті 12 позицій вина, їх регулярно змінюють, до вина пропонують закуски.

Меню 

Локація: Знайти заклад можна через паркінг між вулицями Великою Житомирською та Пейзажною алеєю.Натхненням для відкриття стали невеликі винні простори в Європі, які спеціалізуються на продажу пляшок із вином і пропонують випити келих просто на місці, не відходячи від полиці, каже команда закладу. 

Де: вулиця Велика Житомирська, 20

Instagram

1. «Більярдна» на Великій Житомирській  

Формат: «Більярдна» – це бар із залою для гри в пул, який офіційно відкрили на початку року біля перетину вулиць Великої Житомирської та Гончара. 

Меню 

Локація: На першому поверсі працює контактна барна стійка з коктейлями, вином і пивом, на другому – два столи для пулу. Раніше в цьому приміщенні працювала кав’ярня та простір для йоги 108 Food & Yoga.

Де: вулиця Велика Житомирська, 21

Instagram