Перший поверх фудмаркету Foodoteka планують відкрити до кінця року на території інноваційного центру «Промприлад.Реновація» в Івано-Франківську. Цей двоповерховий комплекс об’єднає 15 корнерів із їжею, а також нові проєкти для гостей і шефів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Завод «Промприлад»

Foodoteka – це новий простір у форматі фудмаркету, який планують відкрити на території ревіталізованого заводу «Промприлад» в Івано-Франківську. З 2017 року на площі в понад 40 тисяч квадратних метрів у центрі міста розвивають інноваційний проєкт, який зібрав підприємців із Франківська та всієї України. Детальніше про «Промприлад. Реновація» під час війни ми розповідали за посиланням.

На «Промприладі» вже працюють бар, коворкінг, школа танців, міський відділ роботи з інвестиціями та ще кілька локальних бізнесів. «Тепер відкриваємо перший гастрономічний проєкт для людей, які зможуть реалізовувати свій потенціал, перетворюючи любов до їжі в нові продукти та бізнеси», – розповідають The Village Україна в команді.

Візуалізації Foodoteka від бюро Forma

Що таке Foodoteka

Foodoteka буде складатися з двох рівнів. Загальна площа приміщення – понад три тисячі (3055) квадратних метрів. «Це буде перший і найбільший фудмаркет на заході України», – розповідає менеджерка проєкту Оксана Олесневич.

На першому поверсі відкриють класичний ринок їжі, у якому працюватиме 15 моноконцептів, площею в середньому по 20 квадратних метрів. Наприклад, це будуть бар, бургерна, кавʼярня, пекарня, кондитерська, суші-бар, раменна та піцерія з дров’яною піччю. «Також бачимо в нашому просторі формат кримськотатарської кухні, шукаємо класного партнера», – кажуть у команді.

На другому поверсі реалізовується Food Hub, який матиме освітньо-розвиткову функцію. Команда передбачає на цьому рівні дві кулінарні школи (Culinary School і Bakery School), Food Lab і R&D Kitchen&Bar.

Food Hub – це простір, де можна буде створювати, досліджувати, експериментувати, здобувати знання, знаходити однодумців. «Водночас R&D Kitchen&Bar – це кухня із сучасним обладнанням, куди можна прийти просто готувати чи створити новий продукт. Або ж, якщо ти плануєш відкрити свій заклад, – приводь свою команду та створюй меню», – пояснюють у команді «Промприлад. Реновація».

Також у планах облаштувати Chefʼs Hub («Кімната шефів») – місце для нетворкінгу та відпочинку українських кухарів. «В Україні є велика спільнота шефів, ми вже встигли з багатьма поговорити. Та шефи зазвичай люди закриті. Ми хочемо зробити місце, де вони могли б відпочивати, спілкуватися, проводити лекції», – розповідають у Foodoteka.

Концепція «двох поверхів» розрахована на співпрацю з бізнесами, пояснюють у команді. За їхніми словами, поверхи мали би підсилювати одне одного. «Наприклад, гравець із першого поверху може користуватися лабораторією на другому та бути впевненим у якості продукту. Також бізнеси з першого поверху можуть орендувати кулінарну школу на другому та популяризувати власний продукт. У цьому й полягає унікальність проєкту. Це не просто ринок їжі. Це ціла екосистема з різними функціями, які можуть підсилювати одна одну», – пояснює Оксана Олесневич.

За архітектуру та дизайн Foodoteka відповідає бюро Forma («Косатка», Garage), а підрядником стала компанія «Дельта». Неймінг Foodoteka розробили з комунікаційниками Spiilka.

Коли планують відкрити Foodoteka

Відкриття першого поверху з фудмаркетом планують на грудень 2022 року. Реалізація другого поверху запланована на 2023-й.

До співпраці хочуть залучити рестораторів з усієї України, а особливо – з міст, які постраждали від російської збройної агресії: Харкова, Одеси, Словʼянська тощо. «У підборі операторів для нас важливий певний етичний фільтр, цінності та філософія представників ресторанного бізнесу. Тобто ми шукаємо людей, які роблять якісний продукт, фанатіють від власної справи, створюють щось змістовне, здатне поглибити звичний погляд на культуру їжі», – кажуть у команді.

«Це також хороша нагода для власників релокованого бізнесу, – додає Оксана Олесневич. – Якщо ви з ресторанної сфери, вам не потрібно відкривати новий ресторан повністю, орендувати приміщення, робити в ньому ремонт. Ви можете заїхати на точку, перевезти обладнання та відразу починати працювати. Обслуговування простору й інші його критичні точки болю бере на себе «Промприлад» як управлінська компанія».

Наразі команда запустила опен-кол для залучення резидентів, приєднатися можна за посиланням.