Tin Tin Food Spot – це фудхол із кількома форматами їжі, який запустили у приміщенні ресторану Tin Tin на території Київського велотреку. Окрім в’єтнамської кухні, з квітня тут пропонують піцу Pie Spot, а 28 жовтня відкривають формат Chica Poblana («Чіка з Пуебли»), який називають «першою в Україні автентичною мексиканською такерією».

Фото: Марго Дідіченко для The Village Україна

Концепція

Ресторан в’єтнамської кухні Tin Tin почав роботу на території оновленого Київського велотреку в липні 2017 року. Шеф-кухар Ілля Сьомін (Loggerhead) запустив меню з десятком видів супу фо та іншими в’єтнамськими стравами. Під час карантину Сьомін і співзасновник Tin Tin Владислав Максимов (Loggerhead, «Сыто-пьяно») вирішили перезапустити заклад. У квітні в межах ресторану почав працювати формат Pie Spot Pizza з авторськими версіями піц у нью-йоркському та неаполітанському стилі. У наступні пів року на літньому майданчику Tin Tin пропонували і в’єтнамські страви, і піцу, а наприкінці жовтня заклад запускає третій формат, який називають «першою автентичною такерією в Україні».

«Мексиканська кухня має безліч яскравих смаків, але водночас вона суперпроста. Ми хочемо не вигадувати щось, а показати найкращі смаки Мексики», – розповідає шеф-кухар Сьомін, який разом зі співзасновником Максимовим відвідав Мексику в процесі підготовки формату.

Шеф додає – ставив за мету запропонувати першу в Києві автентичну мексиканську кухню. Для організації процесів на кухні з Мексики привезли спеціальний млинок із вулканічними жорнами, щоб перетирати кукурудзяні зерна, а також два тортільядори, машини для формування тортильї. «Ми працюємо за мексиканськими техніками, використовуємо мексиканські перці, пасти та решту основних інгредієнтів. Інгредієнти – це ключове. Не можна взяти китайський перець і зробити сальсу, це буде не Мексика», – каже Сьомін. Наприклад, привезли також вісім видів сушеного перцю чилі, листки авокадо, пасту для маринування та два види класичного соусу Valentina.

Та головне – у Chica Poblana працюють із синьою кукурудзою, яку також імпортували з мексиканського штату Пуебло. «В Україні з кукурудзою все погано, – пояснює Сьомін. – Власне, як і у всьому світі, кукурудза повністю модифікована. Тільки в Мексиці залишилися негібридні сорти, ще древні сорти ацтеків. А кукурудза з Пуебло вважається найкращою в країні». У закладі вирішили закупити партію синьої кукурудзи, яка після процесу нікстамалізації змінює колір на сірий, також Tin Tin Food Spot разом із фермерами висадили цей вид кукурудзи в Херсонській області. «Звичайно, це не промислові масштаби, для нас це тестова історія. Але на наступний сезон посадимо більше», – каже Сьомін.

 Tin Tin Food Spot

Де: місто Київ, вулиця Липинського, 15

Коли: 12:00–22:00

Телефон: 067 304 22 77

Instagram

Шеф-кухар Tin Tin Food Spot Ілля Сьомін

Локація

Tin Tin Food Spot розташований в окремому приміщенні поряд зі спорудою велотреку поблизу станції метро «Золоті ворота». Для того, щоб адаптувати простір під формат фудхолу, у приміщенні перебудували кухню та змінили планування, розділивши простір на три зони: зони приймання замовлень Pie Spot і Chica Poblana, а також ресторанний сервіс Tin Tin. У закладу два входи, тому за потреби можна відразу підійти до зони з піцою чи тако, розповідають у Tin Tin Food Spot.

Усього всередині приміщення близько 55 посадкових місць, розділили їх за кількома комунальними столами та окремими столиками. Оскільки після перезапуску в Tin Tin не роблять акцент на коктейльний бар, зону бару зробили меншою.

Кухня

«Chica Poblana – це такерія, тому меню вирішили зробили максимально компактним», – розповідає шеф-кухар Ілля Сьомін. Основний акцент меню – страви в нікстамалізованих кукурудзяних тортільях: три види тако, три види кесадільї та дві тостади. Тако, наприклад, подають у варіанті «Кочініта Пібіль» (59 грн) зі свининою, томленою в листях банана з додаванням маринованої червоної цибулі та кінзи. «Це традиційне тако з півострова Юкатан, для його приготування ми тушкуємо свинину протягом цілої ночі», – розповідає Сьомін.

Також пропонують тако «Вердурас» (55 грн) із листям кактуса нопалес, грибами та овочами, авокадо й кінзою та «Тінго де Пойо» (57 грн) із куркою у соусі «Адобо» з трьома видами сушеного чилі, білою цибулею, сиром «Котіха» й соусом «Хабанеро крема». Три тако можна придбати разом у комбо-пропозиції за 155 гривень, незабаром планують вводити спеціальну позицію тако, що змінюватиметься щотижня.

Кесаділью готують у варіантах «Де Пойо» (59 грн) і «Де Вердурас» (55 грн) за прикладом тако, але з додаванням сиру «Оахака», який у стилі однойменного штату Tin Tin Food Spot замовляє в українського сирного господарства. «Це сир, який можна назвати чимось між моцарелою й сулугуні», – каже шеф Сьомін. Також готує кесаділью «Мехікана» (55 грн) із фріхолес рефрітос – буквально перекладається як «пересмажені боби». Фріхолес рефрітос можна замовити і як окрему страву (55 грн за 150 г).

Тостади (65 грн), своєю чергою, готують із креветками та смаженим сомом у пивному клярі. Як закуски можна замовити гуакамоле (155 грн за 300 г). Окремо також подають кукурудзяні чипси тотопос (55 грн за 100 г) і чипси зі свинячої шкіри чічарронес (45 грн за 50 г).

Суп фо з Tin Tin, кесаділья з Chica Poblana, піца з Pie Spot
Тако «Кочініта Пібіль»
Тако «Тінго де Пойо»

До мексиканських страв у Chica Poblana подають фірмове світле пиво «Теотіхуакан» (85 грн), яке готують разом з українською крафтовою пивоварнею Varvar, а також пивний коктейль «Челада Кон Кламато» (125 грн) – у ньому до пива додають томатно-цитрусовий соус із тамариндом і спеціями. Також пропонують рисово-кокосовий напій орчату (75 грн), мескаль із «Сангрітою» (125 грн) і фірмовий коктейль «Чіка Маргаріта» (125 грн) на основі мескалю.