Adelle – це ресторан кухні сучасного Тель-Авіва, що розпочинає роботу поблизу площі Льва Толстого. Це новий проект «Ресторанів Гусовських», концепцію якого ресторатор Євген Гусовський розробляв спільно з ізраїльським шеф-кухарем Олексієм Краковським. 

Фото: Марго Дідіченко

 Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Концепція

Adelle – це новий заклад мережі «Ресторани Гусовських» (Osteria Pantagruel, Pizzeria Napule, «Шоті» тощо), який спеціалізується на кухні Тель-Авіва. У закладі кажуть, що хотіли відтворити атмосферу міста, у якому переплелися кулінарні традиції Ізраїлю та Середземномор’я загалом. «Ми хотіли, щоб у Adelle було смачно, чесно та однаково зручно і в костюмі, і в піжамі – власне, як це є у ресторанах Тель-Авіва», – розповідає ресторатор Євген Гусовський.

Adelle

Де: м. Київ, вулиця Велика Васильківська, 29

Коли: 12:00-23:00

Телефон: 063 132 78 90

Facebook

Концепцію Adelle Гусовський розробляв разом із Олексієм Краковським, ізраїльським шеф-кухарем, який протягом останніх кількох років працює в Україні. Краковський каже, що вже давно хотів запустити у місті подібний формат. «Це їжа, яку я люблю і яку я їм усе життя. Але в Києві мені її бракувало», – каже шеф із Тель-Авіва.

Назвали заклад популярним в Ізраїлі жіночим ім’ям. «Ми не хотіли очевидно наполягати на Ізраїлі і Тель-Авіві, тож врешті обрали ім’я, популярне в країні, але не зовсім єврейське. Це більше про настрій – жіноче ім’я, образ матусі, яка тебе і обійме, і нагодує», – пояснює Гусовський.

Локація

Гусовський і Краковський розповідають, що спочатку задумували проект як кафе з компактним меню і швидкою подачею. «Прийшов, взяв піту, перекусив і побіг», – описує формат шеф. Урешті ідею з ізраїльською кухнею і простим підходом до страв залишили, але зупинилися на форматі ресторану у двоповерховому приміщенні.

Визначає Adelle намагання передати атмосферу вулиці в Тель-Авіві, яке доручили дизайнеру Денисові Беленку (Mimosa Brooklyn Pizza, «Стейкхаус», Smorrebrod). «Нам здалося, що стиль Дениса ідеально підійшов до нашого формату і їжі. З одного боку, у нас домашня атмосфера. З іншого – в інтер’єрі ми розставили саме вуличні акценти», – каже Гусовський. Серед іншого звертає увагу на зістарені стіни, вуличні ліхтарі на перекриттях стелі та великий аналоговий годинник на стіні. «Поки він зупинився на позначці 7:40, але це жарт, годинник буде працювати», – сміється ресторатор.

Ще одна помітна деталь інтер’єру – авторська люстра від Беленка, також оформлена у вуличному стилі. Розмістили елемент освітлення над сходами, які поєднують перший і другий рівні Adelle. Природне світло до закладу проходить через дерев’яні рами на віконних арках. «Це ручна робота з деревом. Ніхто не хотів братися за цю роботу, але врешті наважився Денис», – каже Гусовський.

Віддати шану будівлі 50-х років на вулиці Великій Васильківській біля площі Льва Толстого вирішили, зокрема, залишивши ліпнину на стелі. «Це будівля післявоєнних років, раніше тут працювали магазини меблів і хутра. Можна сказати, що це таке сталінське рококо», – розповідають у Adelle. Фасад закладу легко впізнати за цифрою 29, номером будівлі, на вхідній групі.

Кухня

«У мене було застереження, що гості будуть казати, ніби у нас занадто прості страви. Але люди, навпаки, кажуть – як же нам бракувало такої їжі, коли можна просто прийти і смачно поїсти», – ділиться враженнями від перших днів роботи в тестовому режимі шеф Краковський. Шеф додає, що хоче подавати ізраїльську кухню максимально автентично, без елементів адаптації. Краковський визнає, що загальний рівень гостроти робить меншим, ніж у Тель-Авіві, але обіцяє додати супергострий соус.

Насамперед у Adelle звертають увагу на страви в піті. «Я казав, що хочу піту, як у ресторані Miznon у Тель-Авіві. Але в нас вийшло навіть краще», – каже Краковський. Додає, що справжня ізраїльська піта повинна мати пухку структуру і кислинку в смаку. Для цього у Adelle обладнали окремий пекарський цех, який у майбутньому буде забезпечувати й інші заклади мережі.

Серед іншого в ресторані пропонують фалафель у піті (98 грн). «Це один із небагатьох випадків, коли я свідомо відхилився від традиційного рецепту. Я вирішив зробити фалафель із зеленню, який подобається саме мені», – каже Краковський. У яскраво-зелених кульках – кінза, петрушка і м’ята.

З пітою подають і хумус (115 грн) – також на тарілці зерна нуту, шпинат і яйце. «Хумус – це не закуска і не намазка, а повноцінна страва. Як на мене, хумус завжди має бути теплим», – додає Краковський. Рекомендує шеф скуштувати й запечений сир халумі (148 грн), який подають із запеченими овочами, фініковим медом та орегано, а також батат із тхіною (115 грн). Із тхіною також подають цвітну капусту (135 грн).

Ще одна позиція – «Шварма з лаврака» (265 грн). «Що таке шварма? Це будь-яке дрібно порізане м’ясо. Ми ж узяли смажене рибне філе», – пояснює Краковський. До лаврака – узбецький лимон і томатна пінка.

З меню


Шакшука із запеченим перцем162 грн

Кебаб із хумусом219 грн

Круасан із телячими мізками178 грн

Храйме з аргентинськими креветками315 грн

Сабіх126 грн

Зелений салат159 грн

«Стейк за одну хвилину»225 грн

Кнафе95 грн

Автентичність і використання натуральних інгредієнтів – і в карті напоїв Adelle. У всіх напоях закладу відмовилися від стабілізаторів і сиропів, натомість зробили ставку на ферментацію з власного виробництва, яке очолює бар-менеджер Артем Лєбєдєв. «Це ферментування за прикладом ресторану Noma: невеликий період часу, але збереження інтенсивності смаку», – каже Лєбєдєв.

Зокрема, звертають увагу на безалкогольні коктейлі Adelle вартістю 89 гривень. До прикладу, у закладі готують Negroni, але роблять його повністю без алкоголю. «Ми взяли Negroni – і забрали з нього алкоголь. Це не просто безалкогольний коктейль, а правильний аперитив у будь-який час», – каже Лєбєдєв. Гусовський жартує, що за потреби офіціанти будуть виносити алкометри, щоби перевірити, чи справді відсутній «градус» у напоях.

Окрім того, у Adelle готують власні дижестиви на зразок близькосхідного напою арак – наприклад, поєднання вишні, естрагону та чилі. Ще одна рекомендація – коктейлі Promised Land на джині та The Mystical One на араку. Вартість коктейлів – 180 гривень.