80% кафе, барів і ресторанів України дотримуються заборони куріння в закладах громадського харчування, свідчать результати моніторингу ГО «Життя» й кампанії «Молодь вільна від куріння».

Моніторинг провели в 320 закладах у пʼяти містах України: Києві, Дніпрі, Львові, Одесі й Тернополі. Дослідження проводили впродовж чотирьох місяців, із вересня по грудень 2022-го.

У закладах, де порушують норму про куріння, фіксують використання кальянів (88%), сигарет для нагрівання й пристроїв до них (44%), електронних сигарет (27%) і класичних тютюнових сигарет (9%).

Щодо кожного зафіксованого випадку волонтери надіслали звернення до Держспоживслужби, зазначає координатор кампанії «Молодь вільна від куріння» Олег Слабоспицький.

Волонтери, які проводили моніторинг, також звертали увагу на непрямі свідчення порушення закону. Зокрема, наявність попільничок, тютюнового диму і наявність інформаційних повідомлень про заборону куріння.

Лише 36% мають повідомлення про заборону куріння, з яких 60% не відповідають вимогам закону (або 21 % від усіх закладів).

«Це демонструє необхідність додаткової розʼяснювальної роботи серед субʼєктів господарювання», – звертають увагу автори дослідження.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці 2021 року Верховна Рада України ухвалила зміни до законодавства, які повністю звільнили громадські й робочі приміщення від куріння тютюнових виробів та електронних пристроїв.

Рішення про заборону куріння в громадських місцях підтримали 86% опитаних українців, свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).


Кальяни й електронні сигарети тепер заборонено курити в громадських місцях: що передбачає заборона, хто буде нести відповідальність за порушення і які штрафи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі