Кожен третій українець став мігрантом за 11 місяців повноформатної війни, свідчить дослідження Gradus Research.

82% українців, які мігрували, переїжджали в межах області або всієї України, тимчасом як 18% виїхали за кордон. Більшість з мігрантів – мешканці областей на сході України.

Майже половина з тих, хто покинув місце постійного проживання на початку вторгнення, уже повернулися. Передусім це стосується мешканців північних областей і Києва, зазначають соціологи.

чи буде Друга велика хвиля міграції?

60% опитаних українців відповіли, що в разі загострення ситуації на фронті, планують залишатися там, де перебувають нині. «Якщо й варто очікувати міграційних сплесків, то вони обмежаться територією України», – вважає директорка Gradus Research Євгенія Близнюк.

У разі ескалації бойових дій 21% українців планує переміщатися в межах України, лише 7% планує виїзд за кордон, що є найнижчим показником за 11 місяців.

Майже третина опитаних українців (32%), які виїхали за кордон після 24 лютого, кажуть, що мають намір повернутися в Україну «за першої можливості». Лише 10% мігрантів вважають, що виїхали назавжди. За словами аналітиків, переважна більшість із них – мешканці західних областей України у віці 25–34 років.

Опитування проводили методом самозаповнення анкет у мобільному застосунку серед людей 18–60 років. Загалом у дослідженні взяли участь 1140 респондентів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Понад 70% українців відчувають стрес або сильну знервованість, свідчить нове дослідження Gradus Research. Загалом у суспільстві переважають напруженість, надія й утома.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі