Вечір урбаністичної поезії у просторі «Цегла», майстер-клас зачісок із середньовічними прикрасами в Музеї Києва, маркет осінніх колекцій від «Всі. Свої», лекція про мозаїки Алли Горської у Могилянці, «Веган Вікенд» у барі «Хвильовий» – ці й інші події в Києві 24–26 вересня.

слухайте прем'єру подкасту «Вулиця Степана Бандери»

Вечір урбаністичної поезії в «Цеглі»


У хабі «Цегла» проведуть вечір урбаністичної поезії, присвячений проблемі знищення архітектурних пам'яток у Києві. «У форматі вільного мікрофона почитаємо один одному свої й не свої вірші та випустимо слова, що накопичували весь цей час», – пишуть організатори.

Коли: 24 вересня, 17:00

Де: хаб «Цегла», вулиця Велика Житомирська, 4

Скільки: вхід вільний

Подія

«Веган Вікенд» у «Хвильовому»


У барі «Хвильовий» на Подолі відбудеться благодійний фестиваль «Веган Вікенд», під час якого збиратимуть кошти на веганські пайки для ЗСУ. У програмі – веганська їжа, лекторій, де можна буде зустрітися з військовим-веганом, стендап від Антона Тимошенка, діджей-сет, ярмарок, виставки, а також аукціон, на якому серед лотів будуть військові «артефакти». Ще на фестивалі працюватиме тату-студія.

Коли: 25 вересня, 14:00-21:00

Де: бар «Хвильовий», вулиця Верхній Вал, 18

Скільки: вхід за вільний донат

Реєстрація

Маркет «Осінні колекції» від «Всі. Свої»


«Усі. Свої» проведуть маркет осінніх колекцій від понад 150 українських брендів. На локації будуть три поверхи з одягом, взуттям та аксесуарами. Зокрема, представлять куртки, пальта і тренчі, а також трикотажні та спортивні речі. Також працюватиме фудкорт і корнер благодійних ініціатив від проєктів «Ми однієї крові» та Keep Going, де можна буде купити патріотичний мерч і задонатити на потреби українських виробників, що постраждали від війни.

Коли: 24-25 вересня, 10:00-20:00

Де: вулиця Десятинна, 12

Скільки: вхід вільний

Подія

Лекція про мозаїки Алли Горської та Віктора Зарецького у Могилянці


У Києво-Могилянській академії мистецтвознавиця Діана Клочко проведе лекцію про творчість подружжя Алли Горської та Віктора Зарецького – художників-шістдесятників, які працювали в жанрі монументального мистецтва. У Києві на проспекті Глушкова збереглося панно «Вітер», який подружжя створило разом зі скульптором Борисом Плаксієм.

Фото: Mill Hub у Facebook

Коли: 23 вересня, 18:00

Де: Культурно-мистецький центр НаУКМА, Зала «ПідWall», вулиця Іллінська, 9

Скільки: вхід вільний

Подія

Акустичний концерт Blooms Corda у «Багряному»


Київський гурт Blooms Corda зіграє акустичний концерт на терасі кафе-бару «Багряний», що на Андріївському узвозі. «Гурт виступить у скороченому складі, хлопці обіцяють зіграти кілька нових пісень та ті, що рідко можна було почути на виступах повного складу», – пишуть організатори. Концерт благодійний, його організовує фонд Musicians Defend Ukraine, що опікується музикантами на фронті.

Коли: 25 вересня, 18:00

Де: кафе-бар «Багряний», Андріївський узвіз, 36

Скільки: 250 гривень

Квитки

«Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів»


Стартує 25-й «Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів», у межах якого в кінотеатрах Києва покажуть десять різножанрових стрічок, які вже зарекомендували себе на світових кінофестивалях «Санденс», у Локарно та Палм-Спринґсі. Серед фіналістів – декілька комедійних і драматичних стрічок, трилер, а також два анімаційні фільми. Теми – еміграція, екологія, тероризм, сімейні стосунки. Демонструватимуть фільми в кінотеатрах «Жовтень», Kino42, мережах «Оскар» і «Планета кіно», а також комунальних кінотеатрах «Ліра», «Факел» «Старт» і «Промінь». Перелік сеансів можна знайти тут.

Коли: з 22 вересня

Архітектурна прогулянка Деміївкою


Проєкт «АрхіГід» влаштовує архітектурну прогулянку Деміївкою – територією колишнього містечка з населенням майже 20 тисяч осіб, «залишки якого скоро зникнуть під натиском безжальної забудови». Під час прогулянки, зокрема, розповідатимуть про промислові підприємства, де працювали мешканці Деміївки, а також про приватний трамвай, який курсував районом. Прогулянка триватиме 3,5-4 години, старт – біля входу до станції метро «Деміївська» з боку бібліотеки Вернадського.

Коли: 24 вересня, 11:00

Де: збір групи біля входу до станції метро «Деміївська»

Скільки: 200 гривень, оплата на місці

Подія

Вечір українського ретро в артпросторі «Інтеліґенція»


Артпростір «Інтеліґенція» і музичний театр Art.Razom влаштовують вечір українського ретро. Виконуватимуть, зокрема, твори Володимира Івасюка, Назарія Яремчука та Мирослава Скорика. Гостям пропонують вбиратися в ретро-образи. Усі зібрані від продажу квитків кошти передадуть на потреби ЗСУ.

Коли: 23 вересня, 19:00

Де: артпростір «Інтеліґенція», вулиця Воздвиженська, 60В

Скільки: 200 гривень

Квитки

Попап із графікою та мозаїками у «Щербенко Арт Центр»


«Щербенко Арт Центр» зі студією графіки Etchingroom1 проведе осінній попап, де можна буде придбати картини та мозаїки, а також футболки, піни та наліпки від засновниць студії художниць Крістіни Ярош та Анни Ходькової. Частину зароблених коштів перерахують на потреби ЗСУ.

Коли: 24 вересня, 16:00-20:00

Де: «Щербенко Арт Центр», вулиця Михайлівська, 22В

Скільки: вхід вільний

Подія

Майстер-клас зачісок зі скроневими кільцями в Музеї Києва


У Музеї Києва навчатимуть робити зачіски з використанням середньовічних прикрас – скроневих кілець. Майстер-клас проведуть у межах виставки про археологію повсякдення. Скроневі кільця входять у вартість майстер-класу, їх можна буде забрати із собою.

Коли: 24 вересня, 17:00

Де: Музей Києва, вулиця Богдана Хмельницького, 7

Скільки: 250 гривень + вхідний квиток на виставку (40-70 гривень)

Реєстрація

Виставка про війну та екологію у барі-галереї Avangarden


У галереї та винному барі Avangarden поблизу Львівської площі відкрили виставку робіт української художниці Поліни Чоні, присвячену проблемам впливу війни на екологію та раціонального використання ресурсів. Роботи серії «Хімічна реакція» – це результат дослідження художниці про те, які кольорові пігменти можна отримати з природних матеріалів на території України: квітів, ягід, грибів, лушпиння, кори дерев, каміння. Деякі матеріали для чорнил авторка привезла з Азовського та Чорного морів, з території, яка перебуває під тимчасовою окупацією. Барвники з іржавого заліза символізують забруднення ґрунту металами, спричинене війною.

Де: галерея Avangarden, вулиця Січових Стрільців, 23А

Скільки: вхід вільний

Ярмарок на підтримку локальних брендів у Kimera


У перукарні Kimera на Паньківській відбудеться благодійний попап на підтримку локальних брендів. Представлять футболки від Seek.Studio, в'язаний хендмейд від Daniela Koltunova, прикраси від Brog і Chego та одяг від Nuga і Feb Sweaters. Також можна буде купити екоокуляри Ochis з кавової макухи та льону та хендмейд кераміку. У гастрономічній програмі – напої від бару Jacuzzi та веган-пончики від Air And Day.

Коли: 25 вересня, початок о 12:00

Де: перукарня Kimera, вулиця Паньківська, 8

Скільки: вхід вільний

Подія

Виставка картин Стаса Жалобнюка в Музеї Майдану


У Музеї Майдану відкриють виставку картин Стаса Жалобнюка «Потенційно (не)прийнятний контент». Будуть представлені переважно роботи у техніці колажу, створені під час повномасштабної війни. «Ця воєнна серія – документування не так подій, як своєї реакції на трагедію, яку ми всі переживаємо: звірства в Бучі, заміновані береги рідної митцю Одеси, щоразу свіжі новини про злочини окупантів та життя в постійному напруженні», – пишуть організатори.

Коли: 22 вересня – 6 листопада

Де: Галерея протестного мистецтва, вулиця Липська, 16

Скільки: вхід вільний

Подія