BGRN – це новий заклад від співзасновників бару «Хвильовий» на Андріївському узвозі. Він поєднує формати кафе та бару, відкриття відбудеться 26 червня о 14:00.

Редакція The Village Україна анонсувала відкриття у матеріалі «25 закладів, які відкриють влітку в Києві».

Фото: Євген Карєв для The Village Україна

Концепція

BGRN – це кафе та бар навпроти Андріївської церкви на Андріївському узвозі. Заклад запускають співзасновники бару «Хвильовий» Андрій Янковський, Юрій Погребняк і Даша Мінасенко. До збору інвестицій долучилося ще приблизно 15 людей, які підтримали фінансування проєкту. «Здебільшого це представники спільноти, яку ми зібрали за роки роботи «Хвильового». Для нас це хороший досвід інвестування в локальні проєкти, ми плануємо розвивати цю систему», – каже Янковський.

Співзасновники BGRN Даша Мінасенко, Андрій Янковський та Юрій Погребняк

 BGRN

Де: місто Київ, вулиця Андріївський узвіз, 36–В

Коли: 08:30–00:00

Instagram

Як і у випадку із «Хвильовим», заклад назвали на честь українського письменника Івана Багряного – автора романів «Тигролови» та «Сад Гетсиманський». «Насправді було непросто обрати назву для другого закладу, тому що «Хвильовий» – це дійсно крутий неймінг. До нас приходить купа людей тільки тому, що в нас така назва. Хотілося і зберегти стиль, і придумати щось небанальне», – розповідають співзасновники. «Як і з «Хвильовим», ідеться не просто про присвяту письменнику, це цілий комплекс речей. Як у «Хвильовому» все життя йшло хвилями, так і BGRN має бути гарячим і потужним, але й певною мірою інтимним та екзотичним», – додає Янковський, уточнюючи, що ідею з назвою запропонував співзасновник спільноти «Космос Табір» Денис Угорчук.

За форматом новий проєкт називають кафе та баром. Для команди це перший досвід із денним форматом, але співвласники кажуть, що ухвалили це рішення свідомо. «За карантин ми переконалися, що не дуже практично працювати виключно у вечірньому барному форматі. Тож вирішили подумати про диверсифікацію напрямів. Коли зайшли в це приміщення, відразу зрозуміли, що тут треба кафе: треба ставити каву та чай, сніданки тощо», – каже Янковський.

Відкриття BGRN відбудеться в суботу, 26 червня о 14:00: готують вечірку з українським фанком у стилі «Тигроловів», зокрема із сетом Віталія Бардецького («Хліб», «Грам»). Після цього заклад прийматиме гостей щоденно з 08:30, працюватимуть до 00:00. «Можливо, врешті трохи відкорегуємо режим роботи, але хочемо працювати протягом усього дня», – кажуть у кафе.

Локація

BGRN працює у двоповерховому будинку у верхній частині Андріївського узвозу неподалік від перехрестя вулиць Володимирської та Десятинної. Раніше у приміщенні з червоним фасадом працював магазин одягу. Перший і другий поверхи поєднують увігнуті дерев’яні сходи, також у закладу є літній майданчик на задньому подвір’ї. За об’єкт відповідала архітектурна студія Formografia, із якою власники запускали новий простір «Хвильового».

«Люди не приходять у «Хвильовий» на коктейлі, пиво чи страви, бо в Києві зараз дуже багато місць, де смачно. Люди не приходять на діджеїв, бо можна привезти когось із Європи, а можна просто запросити хлопців із 20ft. Думаю, всі приходять насамперед за вайбом. Хотілося принести цей вайб на Андріївський узвіз», – додають співзасновники BGRN.

Водночас співзасновники розповідають, що спершу вагалися щодо вибору локації на узвозі. «Це транзитна і туристична вулиця, її можна порівняти із Хрещатиком і Сагайдачного. Але ми подумали, що це якраз можливість зібрати тут людей, які йшли б сюди свідомо, а не просто проходячи повз», – каже Янковський. «Зрештою, і на Сагайдачного є своя Takava, де ти не відчуваєш, що ти на Сагайдачного. Ми сиділи в Takava і думали: якщо в них вийшло, може вийти й у нас на Андріївському».

На першому поверсі BGRN розташована барна стійка та посадкові місця біля великих вікон, на другому ж, у горішньому приміщенні, облаштували зону з низькою посадкою на диванах і кріслах. «Унизу в нас постійний трафік на узвозі, можна вранці зайти на каву і сніданок, а ввечері взяти вино чи коктейль. Згори ж у нас тихо, ти тут нічого не бачиш і не чуєш, тільки бачиш із вікна Андріївську церкву. Хотіли, щоб тут було повільно: смакувати напоями неспішно, обережно й підніматися сходами», – каже співзасновник Андрій Янковський. Додає: «У нас і в «Хвильовому» є різні зони: десь двіжуха, а десь можна почілити на диванах. Хотіли, щоб тут також були місця для різних видів відпочинку та різних компаній».

Загалом у BGRN приблизно 40 посадкових місць, ще десь 20 посадок на літньому майданчику згори. На другому мансардному поверсі поставили великий кутовий диван, та більшість стільців – із ротангу, які спеціально привезли з Польщі. «Це вже типовий варіант для київського закладу – знайти на OLX старі меблі та відреставрувати їх. Це прикольно, але ми шукали щось нове, тому привезли ротангові стільці з регіону Польщі на кордоні з Німеччиною», – кажуть у закладі. На підлозі – в’язані та нев’язані килими. На літньому майданчику під деревом повісять гамак.

Команда BGRN додає, що в приміщенні подбали про звукоізоляцію та правильний розподіл звуку в просторі. «Унизу в нас усе поглинають цегляні стіни, а на другому поверсі більш глухий звук», – каже Янковський. Уточнює, що в закладі не планують проводити гучні вечірки, про ізоляцію подбали передусім для комфорту розмов відвідувачів. За звукову систему відповідали фахівці Олександр Рогожин та Ігор Домініченко, які ставили її і в «Хвильовому».

Бар і кухня

У ранковому режимі BGRN пропонує ранкову каву та сніданки, а ввечері – вино, пиво та коктейлі. «На Подолі таких місць досить багато, а от у верхньому місті їх нам не вистачало», – каже команда закладу.

Серед сніданків у кафе – базові страви з яйцями. «Я помітив, що в Києві є два види сніданків, – каже співзасновник Андрій Янковський, – Або ти йдеш на богемний сніданок у Zigzag чи «Завертайло» і замовляєш яйця-пашот із гравлаксом, або йдеш у кав’ярню, де береш до кави кіш або бутер». Пояснює, що варіант із сніданками в BGRN підгледів на відпочинку в Малайзії: «Зацінив там формат закладів зі сніданками, де тільки яйця. Можна обрати яйця будь-якого рівня твердості і хліб, додати масло або джем». Фірмовий сніданок Uptown Breakfast (120 грн) – із бріошшю, вареним яйцем, маслом і джемом, до якого додають каву.

Окрім того, у BGRN можна буде взяти до напоїв круасани та запіканки власного виробництва, а також брауні від Veterano Brownie і попсікли Mr. Pops. Круасани випікатимуть на місці, віддаватимуть по 50 гривень. Також пропонуватимуть закуски на зразок тарілки українських сирів (160 грн) й оливок і сушених томатів (120 грн).

«Не робимо акцент на міцні напої: можна випити on the rocks чи в келиху, але чарок ми не купували», – розповідає співзасновниця і бар-менеджерка Даша Мінасенко. У коктейльній карті будуть хіти «Хвильового»: Trip-Hop (170 грн) і Gin & Tonic (170 грн) з домашнім тоніком, які подають на драфті, а також класичні коктейлі (180–200 грн). Готують також нові коктейлі, які здебільшого будуть аперитивами в італійському стилі. Вино – від постачальників goodwine та Sabotage Wine. Крафтове пиво – від українських виробників Underwood Brewery, Varvar і 2085, а також від шотландського Brewdog.

Каву у BGRN пропонуватимуть від локального обсмажувальника Mad Heads, а чай – від магазину китайського чаю Nicetea. «На Подолі з чайними все гаразд, а от в аптауні хотілося мати більше місць із хорошим чаєм», – кажуть у закладі.