Редакція The Village Україна розповідає про українські фільми, які вже вийшли або готуються до прем’єри цієї весни. Раніше ми розповідали про ситуацію в українському кіно під час повномасштабної війни.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Мавка. Лісова пісня»

Mavka. The Forest Song

Трейлер фільму «Мавка»

Що це: Хлопець Лукаш зустрічається з Душею лісу Мавкою, але закоханим не судилося бути разом.

Чому варто подивитися: «Мавка. Лісова пісня» – це український 3D-мультфільм за класикою Лесі Українки, який має всі шанси стати найбільш успішним касовим фільмом в історії України.

Детальніше про «Мавку» ми розпитували в інтерв’ю з художником-постановником мультфільму.


Прем’єра в Україні: 2 березня

Режисери: Олександра Рубан, Олег Маламуж

«Будинок зі скалок»

A House Made of Splinters

Трейлер фільму «Будинок зі скалок»

Що це: Документальна стрічка про Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації й дітей, які в ньому живуть. Історія про дітей із війною навіть не на тлі, а в безпосередній близькості.

Чому варто подивитися: Перший фільм в історії незалежної України, знятий у копродукції з Данією, Швецією й Фінляндією, який отримав номінацію на «Оскар» у категорії «Найкращий документальний повнометражний фільм».

Детальніше про стрічку ми розповідали за посиланням.


Прем’єра в Україні: 9 березня

Режисери: Сімон Леренґ Вільмонт, Азад Сафаров

«Життя на межі»

Life to the Limit

Трейлер фільму «Життя на межі»

Що це: «Життя на межі» позиціонують як перший український документальний фільм, який простежує боротьбу України за свободу від Євромайдану до повномасштабного вторгнення РФ. Розповідають цю історію в документальному фільмі, головними героями якого є кінопродюсери, які вирішили стати добровольцями. Режисер Павло Пелешок був співпродюсером документальної стрічки «Зима у вогні» від Netflix.

Чому варто подивитися: Історія російсько-української війни, яку розповідають безпосередні герої – учасники Революції гідності, добровольці й ветерани.


Прем’єра в Україні: 16 березня

Режисер: Павло Пелешок («Зима у вогні»)

«Памфір»

Pamfir

Трейлер фільму «Памфір»

Що це: Памфір – кличка головного героя, який повертається із заробітків до рідного селища на Буковині й намагається налагодити стосунки з родиною. У процесі, щоправда, втягується в кримінальну історію, а згодом – і містику під час карнавалу Маланки.

Чому варто подивитися: «Памфір», без перебільшення, один із найкращих українських фільмів часів незалежності, а режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук – новий художник у масштабах сучасного європейського кіно.

Детальніше про «Памфір» ми розпитували режисера у великому інтерв’ю.


Прем’єра в Україні: 23 березня

Режисер: Дмитро Сухолиткий-Собчук

У ролях: Олександр Яцентюк, Соломія Кирилова, Станіслав Потяк

«Бачення метелика»

Butterfly Vision

Трейлер фільму «Бачення метелика»

Що це: «Метелик» – це позивний української військової Лілії, яка приєдналася до ЗСУ як доброволиця й стала аеророзвідницею. «Бачення метелика» розповідає історію повернення військовополоненої в мирне життя й розкриває тему травми війни з різних боків.

Чому варто подивитися: Режисер Максим Наконечний написав сценарій разом із письменницею Іриною Цілик, ідею для фільму він придумав під час роботи над серією коротких метрів про жінок-військових «Невидимий батальйон». У картині вони порушують цілий спектр тем України до 24 лютого: від травм і наслідків війни до радикалізації суспільства. Прем’єра «Бачення метелика» відбулася на Каннському кінофестивалі.

Детальніше про «Бачення метелика» – в інтерв'ю режисера Максима Наконечного The Village Україна.


Прем’єра в Україні: 6 квітня

Режисер: Максим Наконечний

У ролях: Маргарита Бурковська, Наталка Ворожбит

«Люксембург, Люксембург»

Luxembourg, Luxembourg

Трейлер фільму «Люксембург, Люксембург»

Що це: Вася й Коля – близнюки, які живуть без батька, але раптом дізнаються, що тато живий і перебуває в лікарні в Люксембурзі. Один брат хоче кидати все і їхати рятувати батька, інший не бачить в цьому сенсу.

Чому варто подивитися: «Люксембург, Люксембург» – це другий фільм Антоніо Лукіча після «Мої думки тихі», у якому головні ролі виконують співзасновники музичного гурту «Курган & Agregat» Аміл і Раміл Насірови.

Детальніше про новий фільм Антоніо Лукіча ми розповідали в інтерв'ю та репортажі зі знімань.


Прем’єра в Україні: 13 квітня

Режисер: Антоніо Лукіч («Мої думки тихі»)

У ролях: Раміл Насіров, Аміл Насіров

«Еґреґор»

Egregor

Трейлер фільму «Еґреґор»

Що це: Детектив отримує зашифроване послання й авіаквиток до Києва від професора, з ким не спілкувався довгий час. Згодом з’ясовується, що професор нібито скоїв самогубство. Чи зможе він розгадати цю таємницю?

Чому варто подивитися: Рідкісна спроба погратися в жанр детектива в українському кіно.


Прем’єра в Україні: 20 квітня

Режисер: Станіслав Капралов

У ролях: Омрі Роуз («Ліга справедливості»), Олена Лавренюк, Валерія Караман