Французька діджейка Kittin (Керолайн Ерве) влітку приїхала до Києва, щоби провести благодійний концерт у клубі Keller. Kittin виступає з початку 2000-х, за цей час вона випустила вісім альбомів, серед яких три спільно з техно-діджеєм The Hacker. У Києві Kittin відіграла концерт, усі кошти з якого пішли на військових і волонтерів, провела лекцію в школі Module Exchange, а також відвідала Бучу й Бородянку.

«Бувши в Бучі й Бородянці, Kittin попросила не фотографувати її, щоб пережити цей досвід винятково як особисте переживання», – каже радник керівника ОП, колишній народний депутат і журналіст Сергій Лещенко. Разом зі спільнотою Laboratorium і «Партія рейверів» він організував концерт Kittin.

Приїзд Kittin був одним із найгучніших для українських клубів після початку повномасштабного вторгнення РФ. У цьому ж липні 2023 року до України приїхав британський панк-кабаре колектив The Tiger Lillies. «Це наш перший закордонний анонс за півтора року», – писав засновник концертного агентства HMG Євген Кібець.

The Tiger Lillies відіграли в Україні два концерти – у Львові та Києві. На виступах артисти представили хіти, які записали за понад 30 років карʼєри на сцені, а також пісні з альбому нового Ukraine. «Це, ймовірно, були найкращі концерти, які ми коли-небудь давали», – розповів Financial Times фронтмен гурту Мартін Жак.

Фото: Юрій Грязнов

Повноформатник Ukraine вийшов на підтримку України пізніше того ж місяця. Серед пісень – композиції, присвячені різним аспектам російського вторгнення, зокрема є трек про пральні машинки, звернення до НАТО і пісня Gangster in Kremlin. Увесь прибуток від продажу альбому The Tiger Lillies передали на допомогу Україні.

«Ми вже декілька разів працювали з гуртом за останні 10 років. Після того, як вони шалено підтримували Україну півтора року в соцмережах, я вирішив їм написати й запропонувати концерт. Відповідь отримав за сім хвилин: «Ми згодні», – розповідає The Village Україна промоутер Євген Кібець. За його словами, після цього ще півтора місяця пішло на пошук дати, бо в гурту вже був запланований тур.

The Tiger Lilies - Birds Are Singing In Ukraine (Official Video)

Концерт The Tiger Lillies відбувся 11 липня. Менш як за тиждень до цього, 6 липня, росіяни здійснили найбільшу атаку на цивільну інфраструктуру Львова з 24 лютого 2022 року. 10 людей загинули, кілька десятків людей поранені. Понад 50 будівель зруйновані, серед них Kredens Cafe і будівля Lviv Tech City.

«Вони розуміли ризики. Після кожного обстрілу я чекав на лист від менеджера про скасування [виступу]. Але ні, вони були незламними», – розповів The Village Україна організатор концерту Кібець. За його словами, повітряна тривога у Львові почалася через чотири хвилини після початку виступу гурту, тому всі перейшли в укриття.

«У Києві більше пощастило саме на концерті, але місто було під обстрілом за день до. Пів ночі провели на парковці готелю», – каже Кібець. Це була атака ворожих БПЛА, уламки яких 13 липня впали в різних районах міста. Кільком пораненим надали допомогу на місці.

«Я відчував неабияку тривожність перед поїздкою, але я сказав собі, що українці щодня водять своїх дітей до школи. Ми не їдемо на фронт або в місця, які регулярно обстрілюють», – розповів бас-гітарист гурт Едріан Стаут Financial Times.

Подорож із Києва до польського Жешува зайняла в гурту близько 20 годин, що включала семигодинну чергу на кордоні. «Логістика дуже складна», – підкреслив Едріан Стаут.

15 липня, через два дні після концерту The Tiger Lillies, у Києві відбувся виступ британського діджея та драм-н-бейс продюсера London Elektricity (Тоні Колмен). 

«Це наша особиста ініціатива, а Тоні був дуже щасливий допомогти Україні», – розповіли The Village Україна в команді Uyava, де пройшов виступ. London Elektricity відвідав Ірпінь, Бучу, Гостомель і Бородянку разом із Uyava й фондом Support Azov. Крім того, завдяки його концерту спільно з United24 вдалося зібрати 158 тисяч гривень на відбудову шкіл у Чернігівській області.

Фото: Саша Змієвець, Дмитро Головченко

У команді культурного центру Uyava кажуть, що один із найскладніших етапів – це логістика. Щоби привезти музиканта до Києва, наприклад, залучають водіїв у різних країнах, букерів авіаквитків і менеджера, який має придбати квитки на потяги до України. «У нас у голові вже майже план-схема з варіацій маршрутів і їхніх таймінгів. Ви навіть не уявляєте, скільки людей залучені до цього процесу», – кажуть в Uyava.

«Почалась нова історія українського шоубізнесу [...] Артисти реагують по-різному, але ті, які наважуються, – закохуються в українську публіку та Київ назавжди й одразу ведуть перемовини про наступні виступи», – розповіли The Village Україна в Uyava.

«Я спілкуюсь із багатьма артистами, з якими товаришую й із якими вже робив концерти, але поки що без позитивних новин. Більшість таки не наважуються на концерти тут [в Україні]. Є випадки, коли артист хотів би, але йому забороняє агент. Сподіваюсь, ви скоро почуєте про тих артистів, які можуть приїхати», – пояснює Євген Кібець.

За його словами, привозити закордонних артистів – це не стільки про підтримку локальних промоутерів, скільки про підтримку країни на міжнародному ринку. Зокрема через те, що артисти напряму, а не через пресу, можуть показати, що насправді відбувається в Україні.

Крім закордонних артистів, є й проєкти, які в Україні запускають самі іноземці. Британський журналіст Джон Свіні, який уже випустив власну документалку про воєнні злочини РФ, запустив краудфандинговий збір на фестиваль Vladimir Putin: Do Fuck Off, який має пройти 6–8 жовтня в Києві. Там мають бути музична сцена, стендап-виступи, їжа й історії про війну РФ проти України. Підтримати проєкт можна за посиланням. Увесь прибуток обіцяють віддати волонтерам, зокрема медичному батальйону «Госпітальєри» й центру реабілітації та протезування Superhumans.