Київські композитори опублікували звернення проти внесення імені Петра Чайковського до культурної спадщини України, повідомляє композитор Андрій Бондаренко. 

За словами Бондаренка, таку пропозицію висловили під час круглого столу «Повернення та збереження культурної спадщини України в умовах російсько-української війни», у межах якого планували розробити й упровадити «програму повернення українських митців».

У зверненні вказують, що Петро Чайковський не був українцем, оскільки народився й здобув освіту в Росії, мав наполовину російське походження, не написав жодного музичного твору на українські тексти, а також у листуваннях, що збереглися, ідентифікував себе як росіянин. 

Композитори також зазначили, що рішення круглого столу підписав чинний голова Національної спілки композиторів України Ігор Щербаков без жодних обговорень з членами організації, яку він очолює.

Станом на 27 лютого звернення підтримали вже 583 людини. Воно доступне за посиланням.

   

У грудні 2023 року визнали, що ім’я російського композитора Петра Чайковського в назві Національної академії містить символіку російської імперської політики, ідеться у висновку Українського інституту національної пам’яті.

Обговорення перейменування Національної музичної академії України триває з літа 2022 року. Учена рада закладу виступила за те, щоб залишити в назві ім’я композитора. Наприкінці червня зʼявилася петиція з вимогою перейменувати музичну академію Чайковського, однак вона не набрала необхідні голоси.

Експертна рада Мінкульту з дерусифікації рекомендувала академії відмовитися від імені російського композитора в назві закладу. Однак наприкінці грудня трудовий колектив Національної музичної академії України вирішив, що прибрати імʼя російського композитора Петра Чайковського з назви закладу не на часі.

У лютому Міністерство культури звернулося з офіційним листом до Національної музичної академії України із закликом прибрати з назви ім’я російського композитора Петра Чайковського.