Стрічка «20 днів у Маріуполі» ввійшла до шортліста «Оскара» одразу у двох номінаціях як найкращий міжнародний і документальний фільм, повідомляє режисер Мстислав Чернов.

Це вперше, коли український фільм входить до короткого списку в номінації «Найкращий міжнародний фільм».

У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок автора стрічки і його колег з Associated Press з оточеного росіянами міста.

Разом із Мстиславом Черновим над фільмом «20 днів у Маріуполі» працювали фотограф Євген Малолєтка й продюсерка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя, за це всі троє отримали Пулітцерівську премію.

Також як найкращий документальний фільм номінували польську стрічку «Звідки куди» (In the Rearview) режисера Мачека Хамели, де розповідають історії українців, які були змушені тікати від війни.

Повний шортліст можна подивитися за посиланням. Переможців кінопремії «Оскар» оголосять 23 січня 2024 року.

   

За висування на «Оскар» від України цьогоріч змагалися п’ять фільмів. Це «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука, «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, «Залізні метелики» Романа Любого, «Терикони» Тараса Томенка й «ШТТЛ» Едріена Волтера.

   

Стрічка «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Редакція The Village Україна запитувала Мстислава Чернова про найстрашніший момент у Маріуполі, рішення показувати найбільш жорстокі кадри й перший фідбек.