Інформаційне агентство Associated Press отримало Пулітцерівську премію за фоторепортажі українців Євгена Малолєтки, Мстислава Чернова, Василіси Степаненко й Лорі Хіннат із Франції. Вони також отримали відзнаку за «Громадські заслуги».

Малолєтка, Чернов, Степаненко й Хіннат прибули до Маріуполя наприкінці лютого 2022-го. Це були єдині журналісти, які документували для міжнародних видань наслідки обстрілів Маріуполя російськими військами. Виїхати їм удалося майже за три тижні, коли російські окупанти майже повністю знищили місто.

З розбомбленого пологового будинку в Маріуполі виносять 32-річну вагітну Ірину Калініну. Фото: Євген Малолєтка

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Пулітцерівську премію вручають за досягнення в галузі журналістики, театру й музики. Переможців традиційно оголошують у Колумбійському університеті.

У 2022 році Комітет премії відзначив спеціальною нагородою роботу всіх журналістів України за «мужність, витривалість і відданість правдивому висвітленню подій» під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну.


Фоторепортер Євген Малолєтка з початку повномасштабного вторгнення РФ став лауреатом премії імені Георгія Гонгадзе 2022 року, отримав головний приз World Press Photo, став найкращим фотографом 2022 року за версією The Guardian.


Спільно зняті кадри стали основою для фільму «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова. Прем’єра документальної стрічки відбулася на головному фестивалі американського незалежного кіно «Санденс», де вона здобула приз за результатом голосування глядачів. Прем’єра стрічки в Україні відбудеться після того, як вона пройде фестивальний цикл, також запланований вихід на стримінговому сервісі Amazon Prime.

Головний редактор The Village Україна Ярослав Друзюк уже переглянув стрічку й розпитав Мстислава Чернова про найстрашніший момент у Маріуполі, рішення показувати найбільш жорстокі кадри й перший фідбек.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі