Перше видання соціального коміксу «Містер Травчик» художниці Тамари Сафарової про стереотипи щодо медичного канабісу й підтримку його легалізації запустили в продаж.

 

 

«Містер Травчик» складається з 20 епізодів, перше видання містить перші пʼять епізодів. Комікс-зін надрукований накладом у 100 штук. Кожен екземпляр пронумерований і підписаний.

«Цей твір розповідає про користь і цілющі властивості канабісу, а також спонукає до критичного мислення щодо його використання», – розповідає художниця Тамара Сафарова.

Авторка коміксу Тамара Сафарова розповідає, що ідея створення народилася після того, як вона стала свідком позитивного впливу канабісу на власне здоровʼя під час боротьби з синдромом полікістозних яєчників (PCOS). Це гормональне захворювання, яке виникає через порушення функції роботи гіпоталамуса, гіпофіза і яєчників.

«Поки речовини, відомі своєю шкідливістю для організму, як-от нікотин й алкоголь, залишаються широко доступними, а опіати використовують у лікарнях, канабіс, безпечність якого доведена, лишається поза законом», – каже Тамара Сафарова.

«Містера Травчика» можна замовити через Instagram авторки Тамари Сафарової. Вартість – 420 гривень.

   

Комікс «Містер Травчик» українська художниця Тамара Сафарова почала створювати ще в листопаді 2022 року, зокрема запустила Patreon, щоби благодійники могли підтримати проєкт.

   

Близько третини українців можуть страждати від посттравматичних стресових розладів після війни. Для лікування ПТСР шість мільйонів людей потребуватимуть препаратів на основі медичного канабісу, вважають у МОЗ.

Наразі в Україні легалізовані окремі препарати на основі медичного канабісу. У червні 2022 року у Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроєкт №7457, який передбачає легалізацію в Україні канабісу для медичних і наукових цілей. Документ регулюватиме ліцензування й обіг препаратів на основі медичного канабісу, встановлюватиме правила видачі електронних рецептів.

Цей законопроєкт має недоліки, вважають активісти. Вони розповіли The Village Україна, що не так із законопроєктом і як медичний канабіс може зарадити в лікуванні ПТСР.