Кабмін вніс зміни до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. А тому деякі препарати на основі канабісу тепер не входять до переліку наркотичних засобів.

Постанова дозволяє два медпрепарати на основі канабісу:

  • «Набілон» (синтетичний канабіноїд). Його використовують для лікуванні побічних ефектів хіміотерапії раку (блювота, нейропатичний біль).
  • «Набіксімолс» (стандартизований екстракт канабісу, що має однаковий вміст ТГК та канабідіолу). Цей препарат знімає біль і спазми мязів в разі розсіяного склерозу.

«Обіг психотропних речовин дронабінол, набілон (синтетичний канабіноїд, що імітує дію ТГК) і набіксімолс (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та канабідіолу) допускається лише у формі лікарських засобів або у формі субстанцій, призначених для виробництва, виготовлення таких лікарських засобів», – ідеться в постанові уряду.


В Україні понад два мільйони людей, яким може допомогти лікування препаратами на основі медичного канабісу. У 2019 році в Києві пройшов «Конопляний марш свободи». Люди вимагали легалізувати коноплі.

Також тоді з’явилася петиція, щоб законодавчо врегулювати доступ до медичного канабісу. Після цього у Верховній Раді зареєстрували відповідний законопроєкт. Він мав дозволити обіг медичного канабісу в Україні, а також дав би право науковцям досліджувати коноплі. Комітет із прав людини його підтримав. Але в Україні однаково було заборонене як вживання препаратів на основі канабісу, так і дослідження коноплі.

За зберігання канабісу в невеликому розмірі (до 5 грамів) дають штраф або виправні роботи. Якщо кількість канабісу перевищує 5 грамів, настає кримінальна відповідальність (обмеження волі на три роки).

Тут ми писали про два способи легалізації медканабісу  через закон або постанову уряду, а також про різницю між ними.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі