В Україні 6 мільйонів людей потребуватимуть ліків на основі канабісу, сказав перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

За його словами, до повномасштабної війни таких ліків потребували понад 2 мільйони українців. Через війну ще близько 4 мільйонів потребуватимуть медикаментозного лікування посттравматичних стресових розладів за допомогою медичного канабісу.

Заступник міністра зазначив, що основна мета проєкту закону №7457, який стосується легалізації канабісу для медичних і наукових цілей, – лікування пацієнтів із неврологічними розладами, онкологічними й іншими захворюваннями.

Процес вирощування конопель для ліків «суворо контролюватиметься», зокрема органами МВС. Зараз такі механізми контролю вже використовують для нагляду за вирощуванням сировини для ліків, що містять інші наркотичні засоби.

Також у МОЗ підкреслили, що препарати на основі медичного канабісу, які будуть реєструватися для використання в Україні, повинні мати доведену клінічну ефективність. Тоді вони не нестимуть шкоди й не викликатимуть залежності.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У червні 2022 року у Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроєкт №7457, який передбачає легалізацію в Україні канабісу для медичних і наукових цілей. Документ регулюватиме ліцензування й обіг препаратів на основі медичного канабісу, встановлюватиме правила видачі електронних рецептів.

Як стверджують у МОЗ, у проєкті закону враховали всі зауваження до попереднього законопроєкту на цю тему, який депутати не підтримали у 2021 році.

Парламентський комітет з питань здоровʼя нації підтримав законопроєкт і рекомендував Верховній Раді розглянути його в першому читанні.

У квітні 2021 року Кабмін легалізував окремі препарати на основі медканабісу. Серед них – «Набілон», який використовують для лікування побічних ефектів хіміотерапії раку (блювота, нейропатичний біль), і «Набіксімолс», який знімає біль та спазми м’язів у разі розсіяного склерозу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі