Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко написав заяву про відставку.

Напередодні президент України Володимир Зеленський доручив премєр-міністру Денису Шмигалю розглянути питання заміни Ткаченка.

Президент Зеленський запропонував знайти позабюджетні кошти на культурні проєкти, які справді потрібні, і закликав використовувати ресурси бюджетів «справедливо й правильно»: «Кожен розуміє, про що йдеться. Бруківка, прикрашання міст, фонтани почекають – спочатку перемога».

Це сталося після того, як 20 липня Ткаченко заявив, що вважає доречною добудову музею Голодомору за 500 мільйонів гривень під час війни: «Якщо хтось говорить про те, що музей не потрібно будувати під час війни, хай наведуть аргументи, крім того, що потрібно витрачати кошти на відновлення. Вони є. Відновлення триває. Так само потрібно витрачати кошти», сказав Ткаченко.

Крім того, він підтримав виділення близько 400 мільйонів із держбюджету на кіно й серіали (зокрема «Смт Інгулець», який збирається знімати компанія телеведучого Юрія Горбунова). Також міністр культури ініціював заміну радянського герба на щиті «Батьківщини-матері» на український тризуб до Дня Незалежності (кошти надасть великий бізнес).

Міністр культури «здивувався» заяві президента й після його вечірнього звернення написав заяву про відставку й подав її премєр-міністрові. За словами Ткаченка, заяву він написав «через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни».

«Культура під час війни важлива, бо це війна не тільки за території, а за людей, а люди  це наша памʼять, історія, мова, творчість попри війну, спадщина й минуле заради майбутнього. І приватні, і бюджетні кошти під час війни на культуру не менш важливі, ніж на дрони, тому що культура це щит нашої ідентичності й наших кордонів. І це принципова моя позиція проти інших», – прокоментував міністр культури.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Олександра Ткаченка призначили на посаду міністра культури та інформаційної політики України 4 червня 2020 року. До цього Ткаченко майже 10 років очолював 1+1 Media.

У листопаді 2021 року Ткаченко вже писав заяву про звільнення з посади через рішення Кабміну про виокремлення Держкіно зі складу Мінкульту, однак Ткаченко залишився на посаді очільника МКІП.

Петиція про звільнення міністра культури України Олександра Ткаченка на початку червня 2023-го зібрала потрібні 25 тисяч голосів. У відповідь в уряді спочатку заявили, що петиція «не відповідає вимогам до письмового або усного звернення» й запропонували авторам надіслати інше звернення.

Наприкінці червня на «Книжковому Арсеналі» під час дискусії за участі Ткаченка влаштували акцію за відставку міністра. Активісти висловили низку претензій, зокрема, щодо правил виїзду за кордон для українських артистів, ситуацію довкола «Довженко-Центру», ставлення міністра до російської культури, а також відсутність охорони памʼяток і музеїв під час війни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі