Низка українських артистів закликала Мінкульт не забороняти представникам сфери культури виїздити за кордон після того, як міністерство анонсувало більш жорсткий порядок отримання дозволу на виїзд на тлі скандалу зі стендап-коміком Андрієм Щегелем.

Зокрема, до Мінкульту звернувся письменник та музикант Сергій Жадан.

«Досвід і приклад двох недоумків і негідників [ідеться про коміка Андрія Щегеля та режисера Тараса Голубкова, якого підозрюють у співпраці з росіянами, – ред.] не має перекреслити роботу тисяч працівників української культури, які більше року працюють на нашу перемогу, які місяцями вкладаються в нашу спільну боротьбу, в нашу спільну діяльність», – сказав Жадан, додавши, що виїзди за кордон для української творчої спільноти потрібні, аби нагадувати світу про російську агресію та вести волонтерську діяльність.

Звернення до Мінкульту опублікував також гурт Tvorchi, який має представити Україну на Євробаченні-2023 у Ліверпулі. Учасники гурту відзначили, що наразі «під питанням» їхній виступ у місті Найробі, що має відбутися за тиждень, а також «участь у всіх промо-заходах перед «Євробаченням» та можливість представити свою країну і творчість там найкращим чином».

Проти посилення контролю за виїздом виступила також співачка Onuka та гурт Kazka, яким вже відмовили у виїзді до Лондона.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Український стендап-комік Андрій Щегель 2 березня дав інтервʼю на YouTube-каналі журналіста Романа Скрипіна, де розповів, що виїхав у Туреччину за дозволом Мінкульту, а далі планує подорожувати в інші країни Європи зі стендап-виступами. За словами Щегеля, в Україні він отримав три повістки, але поки що «повертатися не планує».

У відповідь Мінкульт пообіцяв посилити контроль за виїздом військовозобовʼязаних чоловіків за кордон. Більш жорсткий порядок отримання дозволів із посиленням відповідальності за порушення правил виїзду подали до Кабміну.


МКІП може надавати чоловікам призовного віку дозволи на перетин кордону, однак лише з обовʼязковим поверненням назад в Україну. Це можуть бути діячі сфери культури та інформації, які мають на меті «захист та популяризацію інтересів держави України на міжнародній арені».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі