20-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який тривав із 2 до 8 червня, назвав переможців 2023 року.

Головний приз отримав фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі». Його відзначили як «безпрецедентний документ свого часу й доказ злочину». Попри це, «фільм залишає глядача й глядачку з відчуттям потужної рішучості продовжувати опір». Стрічка також здобула приз глядацьких симпатій.

Спеціальну відзнаку отримав фільм Ігоря Іванька «Крихка пам’ять». Стрічка розповідає про молодого кінооператора, який знаходить фотоархів свого діда, натомість дід страждає на хворобу Альцгеймера. Цей фільм також отримав головний приз студентського журі.

У Міжнародному конкурсі повнометражних фільмів перемогу здобув фільм Аліси Коваленко «Ми не згаснемо» як «переконливий образ майбутнього». Журі пишуть, що стрічка створила «простір для тих, чиї долі хтось міг би вже вважати втраченими через історію й геополітичні обставини».

Спеціальну відзнаку отримав фільм «Етілаат роз» афганського режисера Аббаса Резає. Він знятий в офісі найпопулярнішої газети Кабула з однойменної назвою й показує захоплення міста Талібаном у 2021 році. Цей фільм також отримав спецприз від студентського журі (разом зі стрічкою «Мовчазна історія» Андерса Сковб’єрга Єпсена, що є «спробою дорослої людини розібратися в пережитому насиллі»).

У Національному конкурсі короткометражних фільмів головний приз здобув українсько-німецький фільм «Прокидаючись у тиші» (Міла Жлуктенко, Даніель Асаді Фаезі). Її характеризують як «міст між тими, хто врятувався від війни, і тими, хто дав їм притулок».

Спеціальну відзнаку отримав фільм Олексія Радинського «Чорнобиль 22», детальніше ми розповідали про нього тут.

Головний приз правозахисної секції Right Now отримав фільм Романа Любого «Залізні метелики» з «дуже гострим мистецьким підходом», що розповідає про збиття малазійського літака на сході України у 2014 році. Стрічка вийде в український прокат з 20 липня.

Спецвідзнака – за фільмом американського режисера Метта Сарнецкі «Вбивство журналіста». Це розслідування вбивства словацького журналіста Яна Куцяка і його нареченої.

Премію імені Андрія Матросова (на честь продюсера фестивалю, що в 2010 році загинув у автокатастрофі) вручили Аліні Максименко за фільм Ptitsa, що в «лаконічній чуттєвій формі перетворює прощання з минулим на початок нового шляху».

Спецвідзнаку отримала Дарина Мамайсур за фільм «Щоразу затинаюся від звістки з Києва» як «за тонку й виразну спробу говорити про невимовне».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На фестивалі показали 51 фільм із 27 країн, серед яких половина – українські стрічки. У кінопрограмі – чотири світові прем’єри й 21 національна. Також під час фестивалю тривали майстер-класи й дискусії, тематичні мистецькі події. Центральною темою стала «образ майбутнього». Редакція The Village Україна обрала 10 стрічок фестивалю, які варті уваги.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі