Двадцятий Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA пройде в Києві 2–8 червня 2023 року. Покази та події відбудуться в кінотеатрах «Жовтень», Kino42, а також в онлайн-кінотеатрі Docuspace.

На фестивалі покажуть 51 фільм із 27 країн, серед яких половина – українські стрічки. У кінопрограмі – чотири світові прем’єри та 21 національна. Зокрема, уперше покажуть фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі». Стрічку представлятиме сам режисер.

Також під час фестивалю відбуватимуться майстеркласи та дискусії, тематичні мистецькі події. Центральною темою стане «образ майбутнього». Зокрема, говоритимуть про покарання воєнних злочинців, травми війни, відбудову й відновлення екології.

Редакція The Village Україна обрала 10 стрічок фестивалю, які варті уваги.

«20 днів у Маріуполі»

Стрічка розповідає про події під час облоги Маріуполя російською армією в лютому-березні 2022 року. Режисер фільму Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою вони були єдиними журналістами, які висвітлювали події в місті під час російської облоги. У фільмі зафіксована серія воєнних злочинів РФ, включно з бомбардуванням маріупольського пологового будинку й обстрілами житлових районів російськими танками. Світова прем’єра стрічки відбулася на головному фестивалі американського незалежного кіно «Санденс», де вона здобула приз за результатом голосування глядачів.

 Детальніше про фільм ми говорили зі Мстиславом Черновим.


Прем’єра: 2023

Виробництво: Україна

Режисер: Мстислав Чернов

Тривалість: 94 хвилини

Програма: Docu/Україна

«Залізні метелики»

Стрічка розповідає про те, як улітку 2014 року російські військові в небі над українським Донбасом збили цивільний літак рейсу MH17 з 298 людьми на борту. Російський уряд одразу почав заперечувати свою причетність до трагедії, а пропаганда намагалася приховати справжні обставини злочину. У фільмі поєднали архівні кадри, вирізки зі справ, фрагменти телеефірів, інтервʼю, документальні спостереження, анімацію, елементи перформансу й уривки розмов російських військових. Раніше стрічку показували на фестивалі «Санденс» у США, а також на Берлінале.


Прем’єра: 2023

Виробництво: Україна, Німеччина

Режисер: Роман Любий

Тривалість: 84 хвилини

Програма: Docu/Україна

«Ми не згаснемо»

«Донбас, 2019 рік. Удалині досі відлунює гуркіт попереднього російського вторгнення, а в повітрі вже відчувається наближення нового. На цьому позірно бляклому воєнному тлі п’ятеро підлітків уперше серйозно задумуються про власне майбутнє», – ідеться в описі стрічки. «Ми не згаснемо» – це історія про те, як, попри всі обставини, «прожити останні золоті миті дитинства на повну силу», про втечу від війни та від нудьги маленького містечка. Стрічка стане фільмом-відкриттям фестивалю.


Прем’єра: 2023

Виробництво: Україна, Франція, Польща, США

Режисерка: Аліса Коваленко

Тривалість: 100 хвилин

«Чорнобиль 22»

В окупованій Чорнобильській зоні відчуження анонімний інформатор ЗСУ таємно фільмує пересування російських військ, а працівники ЧАЕС обговорюють свій досвід перебування на окупованій росіянами атомній електростанції. Матеріали для стрічки режисер Олексій Радинський зібрав під час роботи в проєкті з документації воєнних злочинів РФ The Reckoning Project: Ukraine Testifies («Розплата: Україна свідчить»). Прем’єра фільму відбулася на фестивалі короткого метру в німецькому Обергаузені, де стрічку нагородили головним призом.

 Детальніше про фільм ми говорили з Олексієм Радинським.  


Прем’єра: 2023

Виробництво: Україна

Режисер: Олексій Радинський

Тривалість: 20 хвилин

Програма: Docu/Коротко

«Лариса Кадочникова. Війна»

У фільмі описані події, що відбувалися з 24 лютого до початку квітня 2022 року – під час облоги Києва. У стрічці зафіксували зміни, які відбуваються з Києвом і людьми зі сфери мистецтва та культури. Актриса Лариса Кадочникова – виконавиця ролі Марічки у фільмі Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» – відмовляється евакуюватися з міста. Завершується фільм 10 квітня, коли актриса знову виходить на сцену свого театру під звуки сирени повітряної тривоги. Фільм покажуть 8 червня поза конкурсною програмою.


Прем’єра: 2022

Виробництво: Україна

Режисер: Дмитро Томашпольський

Тривалість: 70 хвилин

«Крихка пам’ять»

Молодий кінооператор Ігор випадково знаходить фотоархів свого діда – радянського й українського кінооператора Леоніда Бурлаки, який із середини 1960-х років працював на Одеській кіностудії, а тепер втрачає пам’ять через хворобу Альцгеймера. Знімки, які дід зробив як молодий оператор, суттєво пошкоджені. Ігор починає досліджувати, ким був і про що мріяв його дід, поки хвороба не відняла в нього здатність упізнавати близьких. Під час цих пошуків герой розмірковує про вплив радянської кіноіндустрії на його сім’ю та на країну в цілому.


Прем’єра: 2022

Виробництво: Україна, Словаччина

Режисерка: Ігор Іванько

Тривалість: 85 хвилин

Програма: Docu/Україна

«День незалежності»

Дія фільму розгортається протягом 24 серпня 2022 року, під час святкування 31-ї річниці незалежності України. Місце дії – у Києві та Львові, Харкові та Миколаєві, в окопах на передовій під Донецьком і на пляжах Одеси. Стрічку описують як «мозаїку про один день життя України» – «пляжного» поліційного патруля, операторки протитанкового ракетного комплексу, водовоза, мінометника, штурмовика ЗСУ, 14-річної прибиральниці пабу, художниці та народного депутата.


Прем’єра: 2023

Виробництво: Україна, Польща

Режисер: Володимир Тихий

Тривалість: 78 хвилин

Програма: Docu/Україна

«Алоє, фікус, авокадо і 6 драцен»

Стрічка порушує тему вимушеного переселення. Героїня фільму прощається зі своїм домом у Києві та роздумує про речі, залишені там. «Кожна з них має свою історію, свій спогад. Через її слова будинок наче оживає. А все згадане сповнюється відчуттями тепла та знайомості», – ідеться в описі фільму.


Прем’єра: 2022

Виробництво: Франція, Україна

Режисерка: Марта Смеречинська

Тривалість: 8 хвилин

Програма: Docu/Коротко

«Щоразу затинаюся від звістки з Києва»

Повномасштабне російське вторгнення до України застало режисерку фільму Дарину Мамайсур у Брюсселі під час навчання. Навесні 2022 року Мамайсур почала працювати над фільмом про Київ цього періоду, що базується на розмовах і відеообміні з подругою, яка лишилася в рідному місті. Стрічка – спроба говорити про рану війни, «незагоєну та тривалу».


Прем’єра: 2022

Виробництво: Бельгія, Україна, Португалія, Угорщина

Режисерка: Дарина Мамайсур

Тривалість: 8 хвилин

Програма: Docu/Коротко

«Купка дилетантів»

Стрічка розповідає про учасників «найбільш британського за самою своєю суттю» робітничого кіноклубу «Бредфордські кіношники». Головна тема фільму – усвідомлення старіння. Стрічку описують як «зворушливий портрет спільного мистецького божевілля», у якому кіношники «відчайдушно тримаються за свої мрії та підживлюються нескінченними чашками чаю», згадуючи останні роки життя.


Прем’єра: 2022

Виробництво: Велика Британія

Режисерка: Кім Гопкінс

Тривалість: 95 хвилин

Програма: Docu/Світ