Український інститут й ООН Жінки оголосили номінанток на премію Women in Arts. The Resistance. Переможниць у восьми категоріях оголосять уже 7 березня 2023-го.

Премія пройде під гаслом «Вогонь запеклих не пече». Її вручать за два роки, адже у 2022-му лауреатів не оголошували через початок повномасштабного вторгнення РФ.

Ось повний список номінанток

  • Жінки у візуальному мистецтві (Алевтина Кахідзе, Катерина Лисовенко, Леся Хоменко, Альбіна Ялоза);
  • Жінки в музиці (Джамала, Алла Загайкевич, Марина Круть (Krutь), Людмила Монастирська);
  • Жінки в театрі (Оксана Дмитрієва, Ніна Захоженко, Марина Кошкіна, Роза Саркісян, Оксана Черкашина);
  • Жінки в кіно (Марина Ер Горбач, Аліна Горлова, Катерина Горностай, Надія Парфан, Оксана Черкашина);
  • Жінки в літературі (Вікторія Амеліна, Галина Крук, Тетяна Малярчук, Ярина Чорногуз, Любов Якимчук);
  • Жінки в культурному менеджменті (Дар’я Бассель, Юлія Ваганова, Ольга Вієру, Олена Гончарук, Єлизавета Герман і Марія Ланько);
  • Жінки в культурній журналістиці, критиці та дослідженнях (Катерина Ботанова, Юлія Манукян, Тетяна Огаркова, Анастасія Платонова, Ярина Цимбал);
  • Особлива відзнака – усі жінки, які не є професійними мисткинями, але зробили важливий внесок в українську культуру.

За словами організаторів, журі також оцінять «внесок у перемогу» – це додатковий критерій, який враховує військову, волонтерську чи будь-яку іншу діяльність, яка «наближає перемогу». Повний список журі тут.

Під час церемонії також пройде премʼєра жіночого маніфесту, який створили спільно з музичним каналом Megogo Live. Це пісня «Ти є велика сила», і відео до неї. Композицію спільно записали Roxolana, Марина Круть, Саша Кольцова («Крихітка»), Олена Карась («Тонка»), а також інші номінантки цьогорічної премії Women in Arts. The Resistance.

Це четверта номінація премії Women in Arts, яку у 2019 році започаткували Український інститут й ООН Жінки в межах руху солідарності за гендерну рівність HeForShe. Мета премії – звернути увагу на досягнення жінок, які працюють у сферах культури й мистецтва.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2021 році премію Women in Arts отримали режисерка Ірина Цілик, письменниця Софія Андрухович, диригентка Оксана Линів, громадська діячка Юлія Федів й інші. Повний список лауреаток тут.


Про лауреаток премії Women in Arts 2021 зняли документальний фільм «Жінки, що грають ігри». Фільм можна безкоштовно переглянути на Megogo.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі