Студія DocNoteFilms у співпраці з об’єднанням Babylon’13 випустили перший епізод документального серіалу про митців, які залишилися в Україні й продовжують творити під час війни.

Серіал «Мистецтво в країні війни» складається із 25 епізодів, де митці розповідають про власний шлях виживання й повернення до творчості.

Перший епізод присвятили художниці, кураторці, дизайнерці й парфумерці Алевтині Кахідзе. Початок повномасштабного вторгнення РФ вона застала в себе вдома на Київщині і щодня спостерігала за просуванням російських загарбників, а згодом – за звільненням територій, через мистецтво реагуючи на події.

Перший епізод документального серіалу «Мистецтво в країні війни»

Друга серія буде присвячена мистецькому об’єднанню «Літографія 30». Вона вийде 20 листопада. Там розповідатимуть про молодих київських художників-графіків: Тараса Коблюка, Ніну Савенко й Алісу Гоц  які стали волонтерами.

За словами режисера й співзасновника DocNoteFilms Костянтина Кляцкіна, ідея проєкту зявилася у квітні, «коли всі представники культурного сектору не розуміли свого місця в країні, що воює». Знімати почали митців із різних сфер і зрозуміли, що питання про місце митця зараз хвилює всіх, і кожен по-своєму його вирішив: «Тепер українське мистецтво не просто рефлексує війну, але й формує наративи, що направлятимуть нашу культуру в наступні роки».

Нові епізоди будуть виходити щосереди і щосуботи на YouTube-каналі Babylon’13, а також на Facebook-сторінках обох продакшенів і щочетверга та щопонеділка на всіх регіональних каналах «Суспільного».

Крім того, деякі фільми можна буде побачити в Національному художньому музеї України за участю творчої групи й митців. Перша зустріч відбудеться 25 листопада.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Студія DocNoteFilms почала знімати документальні фільми у 2013 році у межах проєкту Babylon’13. Серед робіт – короткометражні документальні фільми про Майдан і війну на сході України, повнометражні документальні фільми «Крим, як це було», «Крихка свобода», «Поліські Тенета», короткометражна стрічка «Тюрма на Стрийській», документальний серіал «Крутий Заміс».

Незалежне об’єднання кінематографістів Babylon’13 утворилося на початку Революції гідності, після повномасштабного вторгнення митці продовжують знімати війну.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі