Міністерство культури звернулося із офіційним листом до Національної музичної академії України із закликом прибрати з назви ім’я російського композитора Петра Чайковського.

Національна музична академія України. Фото: Wikimedia Commons

У листі Мінкульт посилається на частину другу статті 5 і частину 1 статті 11 закону «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій». Відповідно до закону, імена закладам присвоюють з метою увічнення пам’яті про осіб, які «внесли вагомий внесок у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави, підтримання міжнародного миру і безпеки, зміцнення міжнародного авторитету України».

Натомість діяльність Петра Чайковського не була пов’язана із академією і він себе ідентифікував як «корінна російська людина», зазначають у Мінкульті. Там додають, шо російський композитор є російським культурним брендом, що в умовах тривалої війни спонукає переглянути доцільність назви закладу.

«Засмучує, що в такий час, коли чорне та біле є очевидним, ми не можемо прийти до спільної згоди. Ми бачимо бажання та заклики студентів, тому шукаємо шляхи вирішення ситуації», – прокоментував міністр культури Олександр Ткаченко.

Водночас у Національній музичній академій України заборонили викладати російською мовою, зазначив мовний омбудсмен Тарас Кремінь у інтерв'ю виданню «Главком».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Обговорення перейменування Національної музичної академії України триває з літа 2022 року. У червні вчена рада закладу виступила за те, щоб залишити в назві ім’я композитора. Члени ради аргументували це тим, що композитор нібито мав українське коріння та використовував у своїх творах український мелос. Натомість більшість студентів і деякі викладачі підтримують перейменування закладу.

Наприкінці червня на сайті електронних петиції Кабміну зʼявилася петиція з вимогою перейменувати музичну академію Чайковського, однак вона не набрала необхідні голоси.

Експертна рада Мінкульту з дерусифікації рекомендувала академії відмовитися від імені російського композитора в назві закладу.

Однак наприкінці грудня трудовий колектив Національної музичної академії України вирішив, що прибрати імʼя російського композитора Петра Чайковського з назви закладу не на часі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі