Український культурний фонд (УКФ) можуть позбавити автономності до кінця повномасштабної війни, вважають активісти ГО «Центр спільних дій».

За їхніми словами, законопроєкт, який зареєстрували 29 вересня, фактично позбавляє УКФ незалежності й передає основні завдання до Мінкульту.

Мінкульт до кінця воєнного стану планують уповноважити затверджувати регламенти органів УКФ і порядок контролю за виконанням зобовʼязань установи.

Крім того, Міністерство культури, імовірно, зможе погоджувати пріоритетні напрями УКФ, проведення конкурсів відбору проєктів і моніторинг їх реалізації.

«Проєкт продовжує дію норми про обмеження фінансування поточної діяльності УКФ до останнього дня року, у якому припиниться або скасується воєнний стан», – вказують активісти.

Натомість у пояснювальній записці автори законопроєкту зазначають, що це, навпаки, має підвищити спроможність й автономність УКФ. Нині проєкт закону опрацьовує профільний комітет гуманітарної й інформаційної політики.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. Наказ передбачає, що всі фільми з колекції й майно «Довженко-Центру» треба передати державній установі «Науковий центр кінематографії України». Крім того, зі структури центру має бути виокремлено ДП «Українська анімаційна студія», якій передуть авторські права на українську анімацію.

У Держкіно заявили, центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом, а наказ не передбачає ліквідацію центру, а «лише його реорганізація». На думку, Держкіно це рішення дозволить «Довженко-Центру» «приділити більшу увагу розвитку музейної справи та кінокультури».

Мінкульт, якому раніше підпорядковувався «Довженко-Центр», заявив, що стурбований загрозою цілісності його колекції, й ініціював обговорення з Кабміном долі цієї інституції.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі