15 червня в Чернівцях відкривають другий кінофестиваль «Миколайчук Open». Перший відбувся на початку літа 2022 року як перший кінофестиваль, що провели в Україні в офлайн-режимі після початку повномасштабної війни. «Миколайчук Open» позиціює себе як фестиваль глядацького кіно, його присвятили українському актору та режисеру Іванові Миколайчуку.

У програмі фестивалю українські та закордонні фільми. 28 стрічок покажуть уперше. The Village Україна розповідає про десять фільмів, заради яких варто відвідати «Миколайчук Open» у Чернівцях.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«МРТ»

R.M.N.

Трейлер фільму «МРТ»

Що це: Крістіан Мунджіу – лауреат «Золотої пальмової гілки» Каннського кінофестивалю за фільм «Чотири місяці, три тижні та два дні» й один із голосів Нової румунської хвилі кіно. Нова стрічка румунського режисера – соціальна драма про життя в маленькому румунському селі, проблеми якого відображають конфлікти у всьому світі.

Чому варто дивитися: Прем’єра «МРТ» відбулася в основному конкурсі Каннського кінофестивалю 2022 року. Кінокритики назвали картину однією з найдраматичніших робіт режисера.

 Детальніше про стрічку ми говорили з режисером Крістіаном Мунджіу.


Режисер: Крістіан Мунджіу

Виробництво: Румунія, Франція, Бельгія, Швеція

«Мій сусід Адольф»

My Neighbor Adolf

Трейлер фільму «Мій сусід Адольф»

Що це: Комедійний фільм про сварливого чоловіка містера Польського, який підозрює, що його новий сусід – Адольф Гітлер. Щоби довести це людям, він зближується з ним і заводить дружбу.

Чому варто дивитися: Variety пише, що ця стрічка більш психологічна, ніж гостросюжетна, що викликає захоплення, хоч і розчаровує в підсумку. Замість того, щоб перерости в драматичне й потенційно насильницьке протистояння, фільм намагається запропонувати своїм героям перепочинок від травми, яку кожен із них пережив, і поховати минуле.


Режисер: Леон Прудовський

Виробництво: Ізраїль, Польща, Колумбія

«Тривала втеча»

Jailbird

Трейлер фільму «Тривала втеча»

Що це: Італійська комедійна драма, яку повністю зняли в Україні. Головний герой Джачинто народився й живе у в’язниці. Він вважає, що життя поза ґратами не має для нього жодного сенсу. Однак коли він повертається до вʼязниці вже як тюремний офіцер, у нього змінюються погляди.

Чому варто дивитися: Фільм є одним із переможців 14-го конкурсного відбору Держкіно, за знімання в Україні відповідала українська компанія Fresh Production Group. Італійський режисер Андреа Маньяні відомий українському глядачу за фільмом «Ізі», події якого частково відбуваються на території України.


Режисер: Андреа Маньяні

Виробництво: Італія, Україна

«Я, Ніна»

Трейлер фільму «Я, Ніна»

Що це: Драма Марисі Нікітюк, знята за мотивами особистої історії та книжки української телеведучої Яніни Соколової, яка пережила рак.

Чому варто дивитися: Премʼєра стрічки в Україні відбудеться на кінофестивалі «Миколайчук Open». На перший погляд, фільм присвячений складній темі, але він фокусується на цінності життя, що варте боротьби, підкреслюють організатори.


Режисер: Марися Нікітюк

У ролях: Ксенія Хижняк, Олексій Тритенко

Виробництво: Україна, Німеччина

«Хто ти, Філіпе?»

Filip

Трейлер фільму «Хто ти, Філіпе?»

Що це: Філіп – польський єврей, який під час Другої світової тікає з Варшавського гетто й починає працювати офіціантом у німецькому ресторані. Він прикидається французом, щоби зваблювати німкень і мститися в такий спосіб нацистам. «Хто ти, Філіпе?» – польський хіт на основі однойменного роману.

Чому варто дивитися: На кінофестивалі у Ґдині, який вважають головною подією року для польського кіно, стрічку відзначили «Срібним левом». До того ж 29 червня стрічка вийде в український прокат.


Режисер: Міхал Квечинський

Виробництво: Польща

«Я і Фелікс»

Трейлер фільму «Я і Фелікс»

Що це: Стрічка Ірини Цілик покаже дорослішання хлопця Тимофія в 90-х, його сім’ю й друзів, перше кохання та стосунки з колишнім контррозвідником Феліксом, який став частиною його сім’ї.

Чому варто дивитися: Це жіночий погляд на чоловіче дорослішання в буремні 90-ті: Цілик адаптує роман «Хто ти такий?» свого чоловіка, письменника та військового ЗСУ Артема Чеха.


Режисерка: Ірина Цілик

У ролях: Юрій Іздрик

Виробництво: Україна

«Сліпа верба, спляча жінка»

Blind Willow, Sleeping Woman

Трейлер фільму «Сліпа верба, спляча жінка»

Що це: Екранізація творів японського письменника Харукі Муракамі. У фільмі два головні персонажі – працівники банку, які рятують Токіо від землетрусу.

Чому варто дивитися: Якщо ви знайомі з творчістю Муракамі, то зрозумієте дивовижність цього анімаційного фільму. The Washington Post називає його «майстерним відтворенням потужної сили у простоті».


Режисер: П’єр Фельдес

Виробництво: Франція, Люксембург, Канада, Нідерланди

«Як там Катя?»

Трейлер фільму «Як там Катя?»

Що це: Історія Анни, лікарки швидкої допомоги. Вона мати-одиначка, яка мріє про краще життя зі своєю 12-річною донькою Катею.

Чому варто дивитися: Це фільм про вічне: пошук справедливості в недосконалому світі. Соціальна драма отримала дві нагороди 75-го міжнародного кінофестивалю в Локарно.


Режисер: Крістіна Тинькевич

У ролях: Анастасія Карпенко, Віктор Жданов («Кайдашева сімʼя»)

Виробництво: Україна

«Чорнобиль 22»

Що це: Це документальний фільм про тимчасове перебування Чорнобильської атомної станції в російській окупації. Стрічка візьме участь у національному конкурсі фестивалю.

Чому варто дивитися: Фільм заснований на свідченнях працівників ЧАЕС і зони відчуження. Режисер підготував матеріали для стрічки під час роботи в проєкті з документації воєнних злочинів РФ The Reckoning Project: Ukraine Testifies («Україна свідчить»).

 Детальніше про стрічку ми говорили з режисером Олексієм Радинським.


Режисер: Олексій Радинський

Виробництво: Україна

«Незламність»

Sisu

Трейлер фільму «Незламність»

Що це: Основні події відбуваються у Фінляндії під час Другої світової війни в 1944 році. Головний герой – колишній військовий, який добуває золото в диких землях Лапландії. Дорогою до міста йому трапляється німецький каральний загін, який помічає його здобич. Щоби зберегти здобуте золото, йому треба буде розібратися з нацистами.

Чому варто дивитися: Стрічка закриватиме «Миколайчук Open». Слово Sisu у Фінляндії позначає поєднання стійкості, наполегливості, сміливості в умовах, коли програш видається неминучим. Фільм про боротьбу за своє, здобуте кровʼю й потом.


Режисер: Ялмарі Геландер

Виробництво: Фінляндія