Бізнес і культурна сфера адаптуються до постійних відключень світла. Театри закупили генератори та продовжують грати вистави, попри все. Ось які премʼєри та події заплановані на грудень у київських театрах.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Фестиваль «Митниця. Нова режисура»


Сценічні читання фіналістів

У Театрі на Лівому березі пройдуть сценічні читання фіналістів фестивалю «Митниця. Нова режисура». Серед пʼятьох режисерів журі обере двох, яким дадуть можливість зробити вистави на малій сцені театру. Ось учасники, які пройшли до фіналу:

Олеся Моргунець-Ісаєнко – «Велика прогулянка» за власною п’єсою

Катерина Парфир’єва – «Назву не памʼятаю» за п’єсою Катерини Пенькової

Олександр Соколов – «Самотній Захід» за п’єсою Мартіна Макдони

Валерія Федоріщенко – «Безнадійні?» за новелами Василя Стефаника

Яна Безсмертна – «Оргія» за поемою Лесі Українки

Що зі світлом: театр має невеликий генератор, який забезпечував світло та звук на виставах. Крім того, друзі акторки Олесі Жураківської подарували театру потужний генератор, який дасть змогу грати вистави за будь-яких умов з електропостачанням, його мають незабаром під’єднати.

Коли: 10 грудня

Де: Театр драми й комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

«Ультіма Туле»


Містика в театрі «Колесо»

Театр «Колесо» планує провести перформативне читання п’єси українського драматурга Андрія Бондаренка «Ультіма Туле», написаної за оповіданнями польського горор-письменника Стефана Грабінського. Події відбуваються в довоєнній Галичині. Гімназійний учитель повертається додому, але дорогою його потяг потрапляє на глуху колію, з якої не так легко виїхати.

Що зі світлом: театр придбав генератор.

Коли: 14 грудня

Де: Київський академічний театр «Колесо», Андріївський узвіз, 8, метро «Контрактова площа»

«Цар Едіп»


Давньогрецький детектив

Театр на Подолі готує свою інтерпретацію давньогрецької трагедії «Цар Едіп». Пʼєсу Софокла про царя Фів, який стає вигнанцем, намагаючись уникнути пророцтва, поставив режисер Давид Петросян. У виставі звучить музика Іллі Разумейка, Романа Григоріва й Арво Пярта.

Що зі світлом: Театр придбав кілька маленьких генераторів. «Зробили неможливе та граємо, незважаючи ні на що», – кажуть там.

Коли: 15, 17 і 18 грудня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

«Свої»


Драма про життя в окупації на сцені Театру Лесі Українки

Ще одну виставу на тему війни поставив Театр Лесі Українки. Драма «Свої» за п’єсою словацького драматурга Івана Буковчана «Перш ніж проспіває півень» розповідає про життя в окупації. 1944 рік, десятьох мешканців окупованого нацистами словацького міста беруть у заручники та кидають до занедбаного кінотеатру – бо не дотрималися комендантської години.

Що зі світлом: у театрі кажуть, що вимкнень не буває.

Коли: 17 грудня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Кар’єра Артуро Уї, яку можна було спинити»


Антифашистський памфлет

Головний режисер Театру Франка Дмитро Богомазов готує виставу за п’єсою Бертольда Брехта «Кар’єра Артура Уї, яку можна було спинити», написану в 1941 році. У цій історії про чиказького гангстера німецький драматург, відомий своєю антифашистською позицією, насправді висміяв Гітлера та його поплічників. «Цю п’єсу рідко ставили, і раніше було відчуття, що її час минув. Неможливо було навіть уявити, що історія повториться», – каже режисер.

Що зі світлом: у театрі кажуть, що світло в них не вимикають.

Коли: 21 і 23 грудня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Івана Франка, 3, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

«Дар роду»


Поетична фантазія від Театру на Печерську

Театр на Печерську покаже музично-поетичну фантазію «Дар Роду» за поезією Анастасії Матешко, яка була написана після початку повномасштабної війни. Це вистава про шістьох молодих українок, про переживання втрати, переосмислення цінностей, віднайдення сили, віри, любові й радості, пізнання свободи та повернення додому.

Що зі світлом: світло в театрі вимикають, через це деякі вистави доводиться скасовувати, переносити або грати «при свічках».

Коли: 22 і 23 грудня

Де: Київський театр на Печерську, вулиця Немировича-Данченка, 5, метро «Печерська»

«Снігова Королева»


Оновлений балет за мотивами казки Андерсена

Національна опера покаже оновлений балет «Снігова Королева» за мотивами казки Ганса Крістіана Андерсена. В основі вистави – музична компіляція творів Едварда Гріга, Жюля Массне та інших. Прем’єра балету в постановці Аніко Рехвіашвілі відбулася ще у 2016 році, але після початку повномасштабного вторгнення РФ творча група театру переосмислила музичну складову вистави, вилучивши фрагменти творів російських авторів.

Що зі світлом: у разі вимкнення світла театр має резервне живлення (генератори).

Коли: 23 грудня

Де: Національна опера України, вулиця Володимирська, 50, метро «Золоті ворота» або «Театральна»

«Напередодні, або все буде добре»


Читання пʼєси про життєву історію на тлі війни

Театр «Сузір’я» влаштовує читання пʼєси харківського журналіста та драматурга Дмитро Тернового. Автор зазначає, що це «звичайна життєва історія на тлі війни», про те, як діти намагаються вивезти з небезпеки своїх батьків.

Що зі світлом: у театрі кажуть, що світло не вимикають.

Коли: 13 грудня

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14Б, метро «Золоті ворота»