Понад вісім років Україна живе в умовах війни з Росією. І вже пів року ми вчимося жити в умовах нищівної повномасштабної війни, з тисячами смертей, непередбачуваними атаками на мирні міста. Ця війна вже знайшла відображення в нашій культурі. Зібрали 14 вистав київських театрів, де так чи так є тема війни (нашої, теперішньої й війни загалом).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Погані дороги»


Новели про війну на Донбасі від Ворожбит і Трунової

Це шість історій про війну на Донбасі за пʼєсою Наталки Ворожбит. Режисерка Тамара Трунова поставила «Погані дороги» на сцені Театру на лівому березі у 2018 році. А у 2020 році вийшла кіноверсія вже в баченні самої авторки пʼєси, яку висували на «Оскар» від України.


Не включити цю виставу в підбірку здається неправильним, хоча невідомо, коли її можна буде знову подивитися на київській сцені. З початку повномасштабної війни «Погані дороги» показали в Німеччині, Литві, Латвії й Чехії в межах європейського туру. Хоча Театр на Лівому березі відкриває новий сезон у Києві, принаймні у вересні «Поганих доріг» не буде, повідомили The Village Україна в театрі.

Премʼєра: 2018

Де: Театр на Лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

Найближчі покази: невідомо

«Обличчя кольору війна»


Документальна вистава від маріупольців

Вистава театру авторської п’єси Conception, який був заснований у Маріуполі, але змінив прописку на київську. Актори пробули в окупації в Маріуполі майже півтора місяця, з міста виходили пішки. Постановка «Обличчя кольору війна» заснована на їхніх історіях про життя під обстрілами й у підвалах, приготування їжі без світла й води та втрату близьких.

Премʼєра: 2022

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

Найближчі покази: 1 вересня

«Саша, винеси сміття»


Про переживання втрати на тлі війни

Іще одна колаборація Наталки Ворожбит і Тамари Трунової. Хоча ця пʼєса авторки «Поганих доріг» і не про війну як таку. Вона про переживання смерті рідної людини. Помирає військовослужбовець на імʼя Саша, його дружина й донька намагаються продовжувати жити, але весь час спілкуються з його привидом. Війна, яка почалася в Україні у 2014 році, є лише тлом для цієї розповіді.

Премʼєра: 2017

Де: Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

Найближчі покази: поки дат немає

«Сірі бджоли»


Про двох друзів на лінії розмежування

Вистава за однойменним романом Андрія Куркова в постановці режисера й засновника Театру на Подолі Віталія Малахова. Розповідає про двох ворогів дитинства, які залишилися єдиними жителями села на лінії розмежування на Донбасі. «Це вистава про вибір, який інколи за нас роблять обставини. Але ми маємо досить волі, щоб зробити й свій», – кажуть у театрі.

Премʼєра: 2019

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

Найближчі покази: 20 серпня

«Покоління пепсі»


За текстами Сергія Жадана

Це кілька іронічних новел за творами Сергія Жадана про людей, які намагалися знайти себе, але зазнали невдач. У виставі порушують різні теми: ностальгії, несвоєчасності, заробітків за кордоном, життя і смерті. Серед тем є й війна.

Премʼєра: 2019

Де: Київський театр на Печерську, вулиця Немировича-Данченка, 5, метро «Печерська»

Найближчі покази: 15 вересня

«Реконструкція»


Про зруйновані будівлі мовою тіней

Це вистава від артгрупи «Тіньова» про зруйновані Маріуполь і Харків (зруйновані фізично, але не ментально). Події відбуваються в альтернативному світі після третьої світової. Три пральники, що працюють у бункері, потрапляють у світ, де з їхніми рідними будівлями сталося лихо. Тепер їхнє завдання – реконструювати ці будівлі у своїй свідомості, щоб повернутися назад до життя. У постановці можна буде побачити «Азовсталь», маріупольський драмтеатр, Держпром, будівлю ОДА й памʼятник закоханим у Харкові. Виставу показали у Львові, Києві, Черкасах і навіть самому Харкові. Планують регулярні покази на сцені Молодого театру в Києві. У виставі немає слів, лише мова тіней.

тіньова

Премʼєра: 2022

Де: Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

Найближчі покази: невідомо

«Я, війна і пластикова граната»


Історії про наше життя з 24 лютого

Це вже вистава про новий етап російсько-української війни, який почався 24 лютого. П’єса української драматургині Ніни Захоженко складається із семи камерних історій із харківського метро, блокпостів спальних районів, бомбосховищ багатоповерхівок і квартир, що здригаються від вибухів. У червні Театр на Печерську влаштовував читку цієї п’єси, а потім взявся за постановку.

Премʼєра: 2022 (буде)

Де: Київський театр на Печерську, вулиця Немировича-Данченка, 5, метро «Печерська»

Найближчі покази: невідомо

«Цап-ка-цап»


Казка для дітей з алюзіями на сучасні події

Музична вистава для дітей за мотивами української народної казки «Коза-Дереза», але з новою назвою. До речі, через назву допис про виставу в Instagram двічі видаляли за «мову ворожнечі». У Молодому театрі кажуть, що дорослі зчитають у виставі алюзії на сучасні події, а діти побачать казку, яка вчить «обороняти рідний дім і не вірити ворожим пройдисвітам».

Премʼєра: 2022

Де: Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

Найближчі покази: 21 серпня

«Війна»


Про пристосування до нових законів

Постановка за однойменною пʼєсою шведського драматурга Ларса Нурена, яку той написав у 2004 році. Хоча основою для сюжету послужили події в Косово, автор не акцентує уваги на місці дії. У центрі його уваги – життя родини, спотворене війною. Головний герой повертається з війни, сліпий. Його дружина зійшлася з його братом, старша донька зайнялася проституцією, а молодша пережила сексуальне насилля в зовсім юному віці. Постановники досліджують, як війна змінює людину, змушуючи її призвичаюватися до нових законів.

Премʼєра: 2018

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Івана Франка, 3, метро «Хрещатик» («Театральна»)

Найближчі покази: 26 серпня, 17 вересня

«7’я»


Історія однієї сім’ї на початку Другої світової

Постановка антифашистської п’єси «Мати» чеського драматурга Карела Чапека. Головна героїня – жінка, яка втратила чоловіка й чотирьох синів, які прагнули стати героями. Тепер вона вимушена відпускати на війну свого молодшого сина, який зібрався боронити Чехію в Другій світовій.

Премʼєра: 2017

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

Найближчі покази: 25 серпня

«Спроба любити»


Про дорослішання на тлі війни в Грузії

Постановка Тамари Трунової за пʼєсою грузинського письменника Лаши Бугадзе «Навігатор». Це розповідь про чоловіка, якому доводиться дорослішати у свої 40 років. На тлі – війна в Грузії, яку розвʼязала Росія у 2008 році.

Премʼєра: 2020

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

Найближчі покази: 14 вересня

«Кураж»


Пластична драма про нищівну функцію війни

Інтерпретація п’єси німецького драматурга Бертольда Брехта «Матінка Кураж та її діти» в пластичній формі. Хоча дія п’єси відбувається під час Тридцятирічної війни в 17 столітті, Брехт писав цей твір у 1938–1939 роках, напередодні Другої світової, як пересторогу. Режисер продовжує думку драматурга про нищівну функцію війн, які руйнують не лише матеріальне, але й емоційне.

тюг

Премʼєра: 2019

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська, 15/17, метро «Хрещатик»

Найближчі покази: невідомо

«Україна в огні»


Про Україну в Другій світовій

Театр Лесі Українки взявся за кіноповість Олександра Довженко про трагедію українців під час Другої світової війни. Тут про евакуацію, колаборантів і боротьбу українців за перемогу – те саме, що ми переживаємо зараз.

Премʼєра: 2022

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

Найближчі покази: 24 серпня

«Двоє»


Про стосунки в мирному й не мирному житті

Епізоди на тему кохання й стосунків написані акторами Малого театру на основі власного досвіду. Премʼєра вистави відбулася ще восени 2021 року. Але після початку повномасштабного вторгнення її оновили, додавши нові історії про рішення не їхати за кордон без коханого, спільний донат на підтримку ЗСУ замість вечері в ресторані й плани разом відвідати острів Джарилгач після деокупації Херсонщини.

Премʼєра: 2021

Де: івент-простір Inveria, вулиця Володимирська, 49–А, метро «Золоті ворота»

Найближчі покази: 27 серпня