Театральний сезон із присмаком війни в Києві триває. У Музеї Ханенків покажуть пʼятигодинну оперу про створення світу, у Молодому театрі представлять меланхолію за Інгмаром Бергманом, а у Театрі на Печерську розкажуть історії про наше життя з 24 лютого. Розповідаємо про десять театральних подій жовтня.

слухайте прем'єру подкасту «Вулиця Степана Бандери»

Genesis


Пʼятигодинна опера про створення світу в Музеї Ханенків

Засновники лабораторії сучасної опери Opera Aperta й автори Chornobyldorf та Iyov Роман Григорів та Ілля Разумейко створили нову постанову – цього разу в Музеї Ханенків. В основі лібрето – «Книга буття» та її варіації в різних культурах, а також міф про Орфея. Під час вистави учасники та глядачі перетворяться на «служителів» музею, а 13 кімнат музею стануть 13 мізансценами, каже Роман Григорів, який виступив режисером опери. Вистава починається о 14:00 і триває пʼять годин. На неї пускатимуть глядачів від 18 років, оскільки в постанові присутні оголені тіла.

Коли: 1–2 жовтня

Де: Музей Ханенків, вулиця Терещенківська, 15, метро «Площа Льва Толстого» або «Університет»

«Осінній блюз»


Інгмар Бергман у Молодому

Молодий театр поставив меланхолійну драму «Осінній блюз» за мотивами кіносценарію шведського кінематографіста Інгмара Бергмана «Осіння соната». Героїні вистави – мати й дочка, які довгий час не бачилися та намагаються пробачити одна одній старі образи та знайти шлях до примирення.

Коли: 7 жовтня

Де: Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

«Переклади»


Драма про насаджування чужої мови

Театр Лесі Українки взявся за поставлення пʼєси ірландського драматурга Браяна Фріла «Переклади» про нищення мови та самоідентичності нації. У ​​1833 році в маленьке ірландське селище прибувають англійські солдати, щоб створювати свою карту місцевості, вони перекладають «старі архаїчні» місцеві назви на «хороші королівські англійські».

Коли: 7, 8, 16 жовтня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Квартирник на Михайлівський»


Благодійний вечір арттерапії

Театр на Михайлівський у День захисників і захисниць України запрошує на благодійний «вечір арттерапії» – 100% з продажу квитків підуть на ЗСУ. У програмі – вірші, проза та музика. Подібні квартирники театр планує надалі проводити щомісяця.

Коли: 14 жовтня

Де: Театр на Михайлівській, вулиця Михайлівська, 24Ж, метро «Майдан Незалежності» («Театральна», «Поштова площа»)

«Незламні»


Симфонічна поема-концерт до Дня захисників і захисниць України

У Київській опері на Подолі до Дня захисників і захисниць покажуть концерт «Незламні». Звучатимуть твори Ігоря Закуса для симфонічного оркестру та джазового квінтету, а також вірші українських поетів, написані в перший місяць повномасштабної війни Росії проти України.

Коли: 14 жовтня

Де: Київський муніципальний академічний театр опери та балету для дітей і юнацтва, вулиця Межигірська, 2, станція метро «Контрактова площа»

«Сни.. Баси…»


Моновистава-есей у театрі «Дах»

Моновистава-есей від Володимира Лютікова про людину й актора під час війни. «Яке мистецтво може існувати після Освенцима? Тільки мовчання», – згадують у театрі «Дах» слова німецького філософа Теодора Адорно, сказані ним після Другої світової. Ця вистава – роздуми на тему, чи потрібен театр у країні, яка перебуває в стані війни.

Коли: 15–16 жовтня

Де: ЦСМ «Дах», вулиця Велика Васильківська, 136, метро «Либідська»

«Я, війна та пластикова граната»


Історії про повномасштабну війну

Театр на Печерську покаже анонсовану раніше виставу за п’єсою української драматургині Ніни Захоженко «Я, війна та пластикова граната». Це сім історій про наше життя з 24 лютого – про любов і ревнощі, турботу та безпомічність, розгубленість і надію. Історій із харківського метро, блокпостів спальних районів, бомбосховищ багатоповерхівок і квартир, що здригаються від вибухів.

Коли: 20–21 жовтня

Де: Київський театр на Печерську, вулиця Немировича-Данченка, 5, метро «Печерська»

«Емігранти»


Притча в Театрі на Подолі

У Театрі на Подолі премʼєра вистави «Емігранти» за пʼєсою польського драматурга Славоміра Мрожека. Це зустріч двох людей, що вимушені ділити комірчину під сходами на чужині – інтелігента, який мріє написати книгу, і заробітчанина, який важко працює.

Коли: 28–29 жовтня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

«Травіата»


Опера про куртизанку

Національна опера покаже премʼєру «Травіати» італійського композитора Джузеппе Верді. Опера за мотивами роману «Дама з камеліями» Александра Дюма-сина розповідає про куртизанку, яка вмирає від невиліковної хвороби.

Коли: 29 та 30 жовтня

Де: Національна опера України, вулиця Володимирська, 50, метро «Золоті ворота» або «Театральна»

«Ревізор»


Актуалізований Гоголь

Театр юного глядача на Липках поставив «Ревізора». У театрі кажуть, що сатиричну комедію Миколи Гоголя про хабарників і шахраїв «злегка актуалізували». 

Коли: точна дата буде згодом

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська, 15/17, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)