Київські театри відкривають новий театральний сезон. Хоча деякі цього літа й не влаштовували традиційних канікул, а продовжували грати після того, як відновили покази весною – на початку літа.

Повномасштабна війна наклала свій відбиток на цю сферу. Одним театрам довелося змінити дислокацію через відсутність поблизу сцени укриттів (як Малий театр), інші – продовжують знайомити з українською культурою європейського глядача, тому репертуар для Києва мають ще не такий різноманітний (як Театр на лівому березі). Так чи так, усі великі трупи вже відновили роботу чи планують це зробити у вересні. І буде багато вистав на одного чи двох персонажів. Розповідаємо, які премʼєри можна буде глянути.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Обличчя кольору війна»


Документальна вистава від театру Conception із Маріуполя

Вистава, створена на основі реальних історій, акторів театру Conception про перебування в окупованому Маріуполі. Куратором візуальної частини є актор центру сучасного мистецтва «Дах» Андрій Палатний. Ми вже згадували про цю постановку в нашій добірці вистав київських театрів на тему війни.

Коли: 1 вересня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

«Романс Pro…»


Аристократичний салон українського романсу

У камінній залі театру «Колесо» можна буде послухати українські романси у виконанні народної артистки Світлани Мирводи під бандуру та гітару. Кожному глядачу обіцяють келих шампанського.

Коли: 3 вересня

Де: Київський академічний театр «Колесо», Андріївський узвіз, 8, метро «Контрактова площа»

«На полі крові»


Драма за Лесею Українкою

Театр Лесі Українки ще раз звернувся до творчості письменниці, на честь якої названий, – драматичної поеми «На полі крові». Лише два персонажі та боротьба між духовністю та матеріальним світом.

Коли: 3, 25 вересня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Дякую»


Монологи про вдячність від театру «Золоті ворота»

Театр «Золоті Ворота» відкриває сезон виставою литовської режисерки Андри Каваліаускайте. Це монологи персонажів на тему вдячності повʼязані між собою. У виставі використовують тексти Чарлі Маккезі та Вільяма Шекспіра. До речі, театр займає підвальне приміщення на Липках, тож повітряні тривоги тут не страшні.

Коли: 4 та 11 вересня

Де: Київський академічний театр «Золоті ворота», вулиця Шовковична, 7-А, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

«Калігула»


Драма про тирана

Театр імені Франка зробив постановку за пʼєсою Альбера Камю про римського імператора Калігулу, який поступово перетворюється на диктатора. Це роздуми на тему, до чого може довести абсолютна влада, кажуть у театрі. Премʼєра відбулася ще в липні, в умовне міжсезоння, у вересні планують ще три премʼєрні покази.

Коли: 6, 20 і 29 вересня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Івана Франка, 3, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

«Колискові для лисиці, якої ніхто не бачив»


Монологи про життя

Ще одна робота Андри Каваліускайте з Литви. І знову монологи – про життя, про веселе та сумне, про ностальгію за минулим і мрії. У театрі кажуть, що постановка порушуватиме й тему війни.

Коли: 10 вересня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

«Вождь Червоношкірих»


Комедія за новелою О. Генрі

Театр для юного глядача на Липках Запрошує глядачів від 5 до 105 років на виставу «Вождь Червоношкірих» за новелою американського О. Генрі про малого бешкетника, який знущається зі своїх викрадачів.

Коли: 10 і 11 вересня

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська, 15/17, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

«Хостел 24/7»


Мелодраматична комедія про двох

Історія про нього та про неї. Він – артист із сумнівною репутацією та матеріальним становищем. Вона – на перший погляд, звичайна дівчина. Чи можуть ці двоє бути разом? Мелодраматична комедія на сцені Театру Лесі Українки.

Коли: 13 вересня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Три вдови»


Моновистава за мотивами оповідань Шолом-Алейхема

Театр «Сузірʼя» представить моновиставу за мотивами оповідань Шолом-Алейхема «Місто маленьких людей», «Не стало покійників» і «Три вдови». У головній ролі – актор Святослав Фехтел, він же автор пʼєси. Це історія про любов одного чоловіка до трьох жінок. Виставу театр присвячує жінкам України.

Коли: 16 вересня

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14-Б, метро «Золоті ворота»

«Доктор Фауст»


Неокласичний балет із вокалом

Національна опера готує премʼєру балету «Доктор Фауст» за творами Йоганна Вольфганга фон Гете та Кристофера Марлоу на музику Ріхарда Вагнера, Гектора Берліоза, Шарля Гуно, Джакомо Пуччіні, Вінченцо Белліні. У постановці обʼєднають техніки неокласичного, класичного, історико-побутового танцю, пантоміми й вокал. Жанр характеризують як сатиричну трагедію.

Коли: 16 і 17 вересня

Де: Національна опера України, вулиця Володимирська, 50, метро «Золоті ворота» або «Театральна»

«Безіменна зірка»


Лірична комедія

Вистава за пʼєсою румунського драматурга Михаїла Себастіана, сюжет якого українському глядачу може бути знайомим за однойменним радянським фільмом Михайла Казакова. У провінційному містечку зупиняється потяг, із якого висаджують пасажирку без квитка. Вона зустрічає вчителя географії, який випадково опинився на тому ж вокзалі.

Коли: 18 і 24 вересня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Це все вона»


Драма з Риммою Зюбіною в головній ролі

Вистава за пʼєсою російсько-білоруського драматурга Андрія Іванова (засуджує війну РФ проти України й участь у ній Білорусі) – про вічне непорозуміння батьків і дітей, але в епоху електронного листування. На сцені лише два персонажі: вона та її син. У ролі матері – Римма Зюбіна.

Коли: 20 вересня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Авантюра Никодима Дизми»


Сатиричний детектив

Ще одна премʼєра Театру Франка – за мотивами роману польського письменника Тадеуша Доленги-Мостовича «Кар'єра Никодима Дизми». Історія про те, як пересічний службовець завдяки випадковості завойовує собі становище у вищих колах. У головній ролі – Назар Задніпровський.

Коли: 22 вересня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Івана Франка, 3, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

«Народжені бути вільними»


Психологічна драма про українських поетів

Театр «Сузірʼя» поставив драму про українських письменників – Василя Стуса, Василя Симоненка, Остапа Вишню, Павла Тичину та Володимира Сосюру. Про митців, які в 30–60-ті роки стояли перед вибором: самогубство, репресії, концтабори, замовчування, еміграція або писання на уславлення партії. Драматургиня – українська авторка Марія Ряпулова.

Коли: 22 вересня

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14-Б, метро «Золоті ворота»

«Благослови звірів і дітей»


Майже вестерн про підлітків-аутсайдерів

Ще одна премʼєра Театру на Липках. Цього разу за повістю американського письменника Глендона Свортаута «Благослови звірів і дітей», що розповідає про підлітків-аутсайдерів, які тікають із літнього бойскаутського табору та вирішують врятувати стадо бізонів. Вистава для глядачів від 16 років.

Коли: 24 і 25 вересня

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська, 15/17, метро «Хрещатик»

«Постій... Подихай…»


Музично-поетична вистава за творами українських митців

Це музична вистава театру «Сузірʼя» під бардівську гітару та за творами українських поетів Бориса Гуменюка, Ірини Жиленко, Ігоря Римарука та Юрка Іздрика. У театрі кажуть, що це спроба осмислити те, що відбувається з нами зараз. Частину гонорару спрямують на допомогу ЗСУ.

Коли: 27 вересня

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14-Б, метро «Золоті ворота»

«Отvєтка@UA»


Моновистава, присвячена Василю Сліпаку

Ще одна премʼєра від театру «Сузірʼя» – за п’єсою української поетеси та драматургині Неди Неждани. Вистава присвячена оперному співаку Василю Сліпаку, який пішов захищати Україну на Донбас і загинув. Героїня вистави намагається знайти відповіді на запитання, як позбутися люті, відчаю, страху та знайти сили та бажання жити.

Коли: 29 вересня

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14Б, метро «Золоті ворота»

«Одного разу в Парижі»


Комедія про відповідальність мистецтва

Театр на Подолі поставив комедію за п’єсою «МарЛені» німецької письменниці Теї Дорн. У виставі два персонажи – акторка та співачка Марлен Дитрих і режисерка Лені Ріфеншталь. Антифашистка та пропагандистка Третього Райху. За сюжетом, Лені залазить у вікно до Марлен, щоби вмовити її зіграти у своєму фільмі, оскільки вона хоче довести світові, що вона – мисткиня, а не фашистка. Роздуми про те, чи може мистецтво бути аполітичним.

Коли: 29, 30 вересня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»


Під час повітряної тривоги театри мають припинити виставу, а глядачі – пройти в найближче укриття.