У червні 2020 року в Арктиці зафіксували рекордно високу температуру повітря – 38°C, а цьогоріч в Антарктиді снігу було настільки багато, що він засипав гнізда пінгвінів. Аномальна погода спричинена глобальним потеплінням, яке виникає внаслідок виділення парникових газів і хімічних сполук у повітря. Особливо багато таких речовин потрапляє в атмосферу через запуск феєрверків, які часто купують на святкування Нового року. Понад те, подарунки з пластику та велика кількість відходів після свят є ще одними причинами забруднення довкілля. Щоб зменшити свій сміттєвий слід у новорічну ніч і не тільки, можна спробувати зустріти зимові свята більш екологічно.

Розповідаємо історії людей, які святкують Новий рік екологічно, і запитуємо, чому вони вирішили саме так зустрічати це свято, чи складно було організувати простір довкола з безпекою для природи та як це зробити. А також дізнаємося, який декор можна створити своїми руками, де придбати якісні й екологічні подарунки та які є альтернативи штучній і живій ялинці.

Ірина Мельник


ілюстраторка, Web&UI-дизайнерка

Ще до початку карантину у 2019 році я прослухала лекцію екоактивістки Олександри Патлач, яка розповідала про свій спосіб життя за принципом zero waste. Я завжди цікавилася темою екології, але саме після цієї лекції зрозуміла, що такий спосіб життя мені близький, тож почала сортувати. На карантині в мене з’явилося більше часу, щоб поглибити свої знання в темі екології. Я пройшла курс про сталий розвиток на Coursera та почала свідомо виховувати в собі екологічні звички. Також на мене дуже вплинув сайт Ecological Footprint, який показує сміттєвий слід від кожної людини.

Зараз я живу в Києві, але на Новий рік приїжджаю в рідне село до сім’ї. Насправді ми вже давно не використовуємо дощик або інші пластикові прикраси, тому що в якийсь момент зрозуміли, що це сміття, яке не доставляє нам великої радості. Тому коли я ухвалила рішення вести екологічний спосіб життя, близькі мене підтримали, й було легко організувати святкування Нового року максимально безпечно для природи. Загалом уже протягом двох років разом із родиною зустрічаю Новий рік екологічно.

Для мене екологічно – це не про те, що потрібно в один момент викинути всі штучні іграшки

Мені подобається прикрашати квартиру натуральними соєвими свічками. Зазвичай обираю свічки без підставок або купую в скляному стакані, який потім використовую в побуті.

На ялинку вішаю дерев’яні іграшки або створюю прикраси своїми руками. Наприклад, роблю іграшки зі шкірки мандаринів або апельсинів. Для цього обережно очищую фрукт, щоби шкірка залишилася неушкодженою. Ножем або за допомогою форми для печива вирізаю різні фігурки, підсушую та вішаю іграшку на ялинку. Багато сушених шкірок також чіпляю на мотузку та роблю гірлянду.

Ще одна ідея для саморобних прикрас – розфарбувати старі лампочки акриловою фарбою.

Цьогоріч я не встигла здати лампочки на утилізацію, тому вирішила залишити їх і зробити незвичайні новорічні прикраси. Найбільше в таких hand-made декораціях мені подобається те, що вони оригінальні та неповторні.

Дуже часто ялинковими іграшками в моєму домі слугують звичайні листівки або прикраси, які залишилися ще з дитинства. Для мене екологічно – це не про те, що потрібно в один момент викинути всі штучні речі й перейти на натуральне та дерев’яне. Це про те, що варто використовувати штучний декор і ялинки максимально довго, щоб виправдати їхнє придбання.

Звичайно, коли заходжу в супермаркет, іноді маю спокусу купити якусь яскраву іграшку, але розумію, що свято триває лише кілька тижнів, і в майбутньому ця річ мені не знадобиться. Щобільше, я ніколи не купую іграшки тих кольорів, які в новому році будуть трендовими, бо для мене набагато важливіше відчуття самого свята, ніж колір прикраси. Вважаю, що не дуже екологічно щороку купувати іграшки із символами прийдешнього року, оскільки вони будуть неактуальними в майбутньому.

У мене немає бажання ставити у квартирі ялинку, оскільки не вважаю це основою свята

Коли приїжджаю до батьків, то ми разом ставимо стару штучну ялинку. В Києві обходжуся без неї, оскільки для мене це лише атрибут, а не основа свята. Замість ялинки я прикрашаю квартиру гірляндами, листівками й екологічним декором і мені цього вистачає, щоб відчувати новорічну атмосферу. Для мене процес підготовки до свята та створення декорацій набагато важливіші, ніж ялинка.

Я обожнюю нематеріальні подарунки, які викликають емоції

Перш ніж обрати подарунок для людини, я завжди запитую, чого саме вона хоче, щоб не подарувати щось зайве. Намагаюся купувати раціональні й екологічні подарунки, які точно сподобаються моїм друзям і не стоятимуть на полиці роками. Торік подарувала мамі дерев’яний календар із нашими фотографіями, а сестра придбала мені екологічний антиперспірант із каменю алуніт. Ми часто обмінюємося фруктами, що теж є приємним подарунком, оскільки вони не залишають відходів, як, наприклад, паковання від цукерок. Також хорошою ідеєю для презенту є новорічний бокс, який можна самостійно наповнити. Я нещодавно замовила серветки та твердий шампунь, які покладу в таку коробку.

Якщо ви хочете подарувати щось, зроблене своїми руками, можете створити скраб із використаної кави.

До нього можна додати аромаолії, які асоціюватимуться зі святами. Намисто й обручка з бісеру – це також приємні подарунки на Новий рік.

Обожнюю нематеріальні подарунки, які викликають емоції. Тому, як на мене, хорошим варіантом є сертифікат на ліпку з глини. На такому майстер-класі людина не лише зможе цікаво провести час, а й зробити корисну річ для себе.

Я не дуже люблю, коли мені дарують живі квіти, тому як альтернативу порадила би купувати рослини в горщиках або набір для вирощування мікрогріну від Grow Some.

Замість пластикового паковання краще перев’язати подарунок конопляною мотузкою

Я не проти, якщо мій подарунок буде без паковання. Однак для того, щоб спакувати презент для інших, я використовую крафтовий папір і звичайні картонні коробки, які можна легко утилізувати. На верхівку подарунка додаю палиці кориці, шкірку від апельсина та перев’язую все це конопляною мотузкою.

Щоб зменшити кількість відходів, ми плануємо меню

Ми завжди заздалегідь плануємо меню, щоб мінімізувати відходи. Це також допомагає не купувати зайвого. З напоїв надаємо перевагу домашньому соку або компоту, завдяки чому майже не використовуємо пляшок. У нашому домі солодощі – це фрукти, а сири й інші нарізки беремо на ринку без додаткового паковання. Овочі вирощуємо на городі або купуємо в місцевих виробників, а їжу, що залишається після свят, утилізуємо та викидаємо в компостну яму.

На столі в нас немає одноразового посуду та скатертин. Однак якщо ви обираєте святкову скатертину, то краще придбати її з тканини. Іноді другий день після Нового року можемо відсвяткувати на вулиці. Тоді беремо весь посуд із дому або бамбукові стакани та паперові картонки замість тарілок.

Найкраща косметика на Новий рік – це її відсутність

У нашій родині одяг не є чимось визначальним. Ми не купуємо його спеціально до свята, однак, якщо хочемо чогось нового, можемо знайти класні речі в секонд-хенді.

Коли я перебуваю в приємній компанії та весело проводжу час, то одяг узагалі не має значення.

Мені здається, набагато краще мати капсульний гардероб, щоби завжди по-новому поєднувати речі одні з одними.

Щодо косметики, для мене найкраща косметика на Новий рік – це її відсутність. Тому що насправді нам не потрібно так багато продуктів, як ми думаємо. Коли купую щось для обличчя, то зважаю на термін придатності, екологічність косметики та чи потрібна вона мені взагалі. Думаю, що краще придбати щось одне, ніж купу непотребу. Ба більше, можна зробити власний зволожувач для обличчя, наприклад, купити вазон з алое й використати його в косметичних цілях.

Важливо знайти однодумців, які вже святкували Новий рік екологічно

Відсвяткувати Новий рік екологічно не так страшно, як здається на перший погляд. Однак варто спочатку запроваджувати екологічні звички в повсякденне життя. Це нормально, якщо перший час буде складно, оскільки потрібно знайти альтернативу звичним речам, адаптуватися та звикнути до нових умов. Важливо багато читати й оточувати себе ресурсами, які допоможуть стати на екологічний шлях. А також знайти однодумців, які вже святкували Новий рік екологічно та загалом ведуть такий спосіб життя. У правильній компанії ви не відчуватимете себе некомфортно, а навпаки, знатиме, що вас підтримують.

Анелія Зазуліна


співзасновниця дизайн-агенції Excited

Для мене екологічно – це не один день на рік, а підхід до життя. Приблизно три роки тому я зацікавилася, як можу зменшити свій сміттєвий слід. Тоді почала сортувати сміття, шукати різну інформацію на тему екології, поступово екозвички просочилися в моє життя. Зараз святкую Новий рік досить екологічно, хоча насправді ніколи спеціально цього не робила.

Мені дуже подобаються стародавні традиції прикрашання ялинки

Я не купую одноразових прикрас і в мене вдома немає дощиків. Користуюся скляними іграшками та розвішую квартирою гірлянди, тому що намагаюся організувати свій простір мінімалістично. Важливо не забувати вимикати гірлянди, коли покидаєш кімнату, адже надмірно використовувати електроенергію теж неекологічно.

Мені дуже подобаються давні традиції прикрашання ялинки. На ній можна розвісити горішки, фрукти та пряники. Якщо спекти та розмалювати пряники разом із родиною, це допоможе відчути справжній дух свята. У дитинстві ми прикрашали ялинку цукерками, які таємно з’їдали до кінця різдвяних свят. Також на батареї або в духовці можна висушити цитрусові й отримати красиві сонячні прикраси.

Велика кількість феєрверків у новорічну ніч забруднює повітря та шкодить здоров'ю. Як на мене, це ще й неетично щодо людей, які повернулися з війни, адже гучні вибухи можуть стати тригером для людей із посттравматичним синдромом, тому я не використовую феєрверки.

Замість ялинки в мене хвойні букети 

Колись у нас була штучна ялинка та набір кульок, які мені не подобалися. Тож ми вирішили дати їм друге життя та відправили на благодійність. Якщо у вас уже є пластикова ялинка, найекологічнішим варіантом буде продовжувати нею користуватися або ж віддати іншим. Тому що на смітнику вона валятиметься роками, а потім перетвориться на мікропластик.

Якщо ви плануєте придбати живу ялинку, обов’язково перевірте, чи вона сертифікована.

Хорошою альтернативою є ялинка в горщику. Однак ви маєте бути готовими до того, що це дерево потребує ретельного догляду та підживлення.

Важливо зберігати баланс у поливі, щоб ґрунт був достатньо вологим, але не настільки, щоб у ньому завелись комашки.

Також варто передбачити прохолодне місце, де ялинка простоїть до весни. А коли настане стійка відлига, дерево можна висадити у відкритий ґрунт. Зараз я обираю хвойні букети та вінки замість святкового дерева. У домі є аромат хвої, й мені цього вистачає, щоб відчувати новорічну атмосферу.

Спаковувати подарунки можна в reuse-форматі

Я не купую подарунки на Новий рік, бо для мене це пережиток радянських традицій. Тому обмінююся подарунками з близькими на День святого Миколая.

Дуже люблю спаковувати все в reuse-форматі, тому вдома маю коробку, куди складаю всі стрічки та папір із подарунків, які отримувала раніше. Це допомагає розвивати креатив, бо потрібно прикрасити подарунок лише з того, що в мене є. Також можу щось написати або намалювати на коробках.

Цьогоріч в агенції грали в «Таємного Санту», я теж запаковувала подарунок безпечно для довкілля. Загалом в офісі намагаємося прищепити екологічний спосіб життя, багато колег повторно використовують стрічки та папір для паковання подарунків.

Я не готую купу страв і не роблю застілля

Оскільки Новий рік не є для мене основним святом, я готую звичайну вечерю. Це не купа страв і застілля, а трохи особливіша за звичайну вечеря із шампанським і мандаринками. Тому в мене не залишається відходів. Якщо у вас після свят ще є недоїдені страви, можна запросити гостей або роздати їжу людям, яким вона потрібна.

Дуже затратно купувати одяг спеціально на Новий рік

Я не купую одяг спеціально на Новий рік. Як на мене, це дуже невигідно, особливо якщо на новорічну вечірку потрібен певний костюм, який не завжди знадобиться в повсякденному житті. Тому якщо й купую новий одяг на свята, то обираю речі, які точно одягну в майбутньому.

Щодо косметики, стараюся віддавати перевагу тій, у складі якої немає мікропластику. Зазвичай його багато в помадах, тінях або блискітках, тому, обираючи косметику, обов’язково звертайте увагу на її склад.

Замість звичайного глітеру можна спробувати купити біоглітер.

Не потрібно боятися починати з маленьких кроків

Усі ми починаємо з маленьких кроків, тому не потрібно думати, що вони неважливі. Навіть маленькі кроки в будь-якому випадку принесуть користь нашій планеті. Чудово, якщо ви зможете надихнути своїм прикладом друзів і рідних, але треба бути терплячими та не нав’язувати свою позицію іншим, щоби не відбити в них бажання досліджувати тему екології.

Анна Скибан


підприємиця

Уперше я зустріла Новий рік екологічно у 2019 році. Тоді познайомилася з концепцією zero waste та намагалася активно ввести її у своє життя. Мені не було складно перейти від звичного способу святкування Нового року до більш екологічного, оскільки я мала підтримку близьких і дуже хотіла спробувати саме так провести свято.

Нещодавно була на майстер-класі, на якому створювала кульки з ниток

Дуже люблю прикрашати дім дерев’яними іграшками, ставити на стіл натуральні свічки та вирізати сніжинки з використаного паперу. Також роблю декор з опалих гілок хвої, які збираю в лісі, і сушу кружальця апельсинів, щоби повісити на вікна. Нещодавно була на майстер-класі, на якому створювала кульки з ниток. Для цього на кожну кульку потрібно намотати нитки, змочені в клей, і проткнути їх голкою.

Уже протягом 3–4 років не ставлю ялинку вдома, замість неї розвішую гірлянди на стіні. Також не використовую бенгальські вогні та не підтримую традицію запускати феєрверків, оскільки вони не лише шкодять довкіллю, а й лякають тварин.

Я часто запаковую подарунки за японською технікою фуросікі

Найкращий подарунок – це той, який людина точно використовуватиме.

Моє найперше правило – це запитати в друзів, що саме вони хочуть отримати, і тоді обрати найбільш екологічну версію цього подарунку.

Якщо людина хоче сюрприз або ще не визначилася з презентом, я можу подарувати їй ті речі, які викличуть у неї приємні враження, наприклад, похід на масаж.

Я дуже люблю спаковувати подарунки, тому складаю їх у коробки або пакети, які зберігаю вдома. Можу обгорнути коробку крафтовим папером, що залишається в мене від інших подарунків. Для декору додаю гілочку дерева та шкірку апельсина, а також намагаюся використовувати те, що вже є вдома.

Колись відкрила для себе японську техніку фуросікі. Це загортання подарунків будь-якої форми у квадратний шматок тканини, на якому потрібно зав’язати тугий вузол.

На роботі в нас є така традиція, як дарувати подарунки одне одному на «Таємного Санту». Щоб не купувати зайвого, ми завжди пишемо wish-листи з презентами, які будуть справді потрібними.

Дуже раджу перед походом у магазин писати список купівель

М’ясна промисловість спричиняє багато викидів метану, тобто парникового газу, який є однією з причин глобального потепління на планеті. Тому я вже декілька років не вживаю м’яса й обираю свіжі продукти, овочі та фрукти без паковання.

Коли святкую Новий рік удома, заздалегідь планую меню, щоб не викидати зайву їжу. Якщо під час приготування страв є відходи, то компостую їх.

У деяких містах України є громадські компостери, куди можна принести залишки органічної їжі. Якщо у вашому місті немає компостера, то можна створити його у квартирі. Для цього потрібно скласти залишки їжі у відро, де відбуватиметься ферментація. Готовий компост можна закопати в полі, це слугуватиме хорошим добривом.

Дуже раджу перед походом у магазин написати список купівель і продумати, як купити все необхідне з мінімальним використанням пакетів. Треба також не забудувати, що наше здоров‘я завжди в пріоритеті, тому потрібно обирати найбільш здорові варіанти їжі.

На столі в нас немає одноразового посуду та соломинок.

Я можу без проблем узяти одяг на прокат або в подруги

Якщо я хочу одягнути щось стилізоване на Новий рік, то можу взяти певну річ у подруги або напрокат. У випадку, коли купую щось нове, обов’язково обираю одяг із якісних і натуральних тканин, який буде в пригоді не лише для однієї ночі.

Я не використовую багато косметики на Новий рік і стараюся обирати ту, яка не тестується на тваринах. А також дивлюся на бренди, які мають безпечне паковання.

Не потрібно відразу викидати всі старі речі

Щоб відсвяткувати Новий рік екологічно, варто просто почати. Не обов'язково робити все відразу та викидати всі старі речі. Можна потроху вводити нові звички, створювати прикраси своїми руками або використовувати старі. І так ви поступово ввійдете в цей екологічний спосіб життя.

Олена Нездолій


співзасновниця сімейної майстерні з виготовлення дерев’яних і текстильних сувенірів

Коли сину було три роки, він почав часто хворіти на обструктивні бронхіти. Є багато причин цієї хвороби, одна з яких – алергія на брудне повітря. Тоді я й зацікавилася темою екології. Чотири роки тому відмовилася від пластикових пакетів і почала сортувати. Поступово мої екологічні звички перейшли й на святкування Нового року.

Оздобити приміщення можна саморобним вінком із ялівцю, шишок, паличок кориці та зірочок бодяну

У мене є сімейний бізнес із виготовлення іграшок із фанери, тому я використовую їх для декору. Я творча людина, люблю створювати щось своїми руками. Раніше шила кавові іграшки з бавовняної тканини, які наповнювала обрізками з фантиків від цукерок. Три роки тому робили ялинки зі старих радянських книг, а для того, щоб у приміщенні пахло хвоєю, беру ялівець.

Оздобити приміщення можна саморобним вінком із ялівцю, шишок, паличок кориці та зірочок бодяну. А зі шкірок цитрусових можна робити не лише прикраси на ялинку, а й невеликі троянди.

Протягом 18 років у нас стоїть штучна ялинка. Два роки ми купували живу, яка мала документи та чип, за яким можна дізнатися, де зрізали ялинку. Оскільки ми з родиною живемо в приватному будинку, після свят використали її для опалення.

Подарунки можна спакувати в тканину, якщо людина точно використає її в майбутньому

Хорошим подарунком є речі, які будуть корисними та функціональними в майбутньому. Якщо ви знаєте звички та вподобання людини, підібрати презент буде нескладно. Актуальними залишаються багаторазові торбинки для вагових продуктів, термочашка, крафтове мило та тверді шампуні, які не мають пластикового паковання. А також інші замінники одноразових речей, які допоможуть вашим рідним, друзям і колегам перейти до екологічного способу життя.

Якщо до нас приходять колядники, то замість цукерок у пластиковому пакованні дарую їм печиво власного виробництва, яке загортаю у крафтовий папір. Подарунки можна також спакувати в тканину, якщо людина точно використає її в майбутньому

Як на мене, неекологічно готувати купу страв, половина з яких піде в смітник

Для мене більш важливим святом є Різдво, тому на Новий рік готую лише кілька корисних салатів та основну страву. Як на мене, неекологічно готувати купу страв, половина з яких піде в смітник. Щоби такого не сталося, важливо продумувати меню для святкового столу та зважати на те, де ви святкуватимете Новий рік. Якщо плануєте їхати до друзів, не потрібно готувати багато страв, адже вони можуть зіпсуватися.

Якщо друзі приїдуть до вас – необхідно розрахувати кількість порцій, щоби не зробити зайвого.

Металевий набір посуду є прекрасною альтернативою одноразовому, якщо ви хочете зустрічати Новий рік на природі. Особисто я на виїзні святкування беру плетений кошик, у який складаю посуд із дому.

Іноді я шию новорічні костюми дітям

Я не купую одяг спеціально на Новий рік. Щобільше, якщо довго не ношу його, то віддаю знайомим чи на благодійність.

Іноді на свята шию костюми дітям. Для цього я використовую або речі із секонд-хенду, або залишки від крою. Скоро в моєї доньки в садку буде свято, тому планую купити тканини в секонд-хенді та створити нове вбрання для костюма пінгвіна. Також чудова альтернатива – брати костюми на прокат.

Марина Дутко


модельєрка-конструкторка

Декілька років тому в моєму дворі поставили контейнер для збору сміття, мені стало цікаво, як правильно сортувати. Незабаром біля дому з’явився Silpo Recycling, куди я приносила відходи. А коли найближчий до мене пункт закрили, я дізналася про організацію Ecola, яка забирає сміття прямо з будинку. Так зацікавилася екологією, почала читати багато статей і дивитися фільми від BBC про стан довкілля. Зараз зовсім по-іншому сприймаю свята та звичні для мене речі.

Щоб виготовити унікальну іграшку своїми руками, можна використати солому

Разом із родиною ми прикрашаємо ялинку тими іграшками, які зберігаються в нас протягом багатьох років. Дощику, який чіпляємо на ялинку, вже приблизно 20 років.

Оскільки скляні іграшки є небезпечними для маленьких дітей, кілька років тому я вирішила зробити ляльки-мотанки у вигляді янгола. Із залишків тканини пошила невеликі серця, які прикрасила стрічками.

Щоб виготовити унікальну іграшку своїми руками, можна використати солому. Якщо її перев’язати, то вийде оригінальна зірочка.

Традиційною українською прикрасою є солом’яний павук, який є досить оригінальною ідеєю для декору.

Це конструкція із солом’яних кубиків, яку раніше вішали під стелю. Такі прикраси можна також придбати в локальних виробників.

Кільця сушених грейпфрутів і серветки, обгорнуті довкола виделок, допоможуть додати новорічної атмосфери вашому столу.

Як на мене, найкраща ялинка – це дідух

У моїй оселі поки стоїть штучна ялинка, якій уже 12 років. Однак я не викидатиму її, доки вона не буде екологічно виправданою.

Як на мене, найкраща ялинка – це дідух. Це не лише екологічна альтернатива штучним ялинкам, а й символ української культури.

Я не купую подарунки для великої кількості друзів, а лише дарую їх близьким і родині

Я не купую подарунки для великої кількості друзів, а лише дарую їх близьким і родині. Дітям раджу подарувати іграшки з фанери від української компанії Ugears, а також дерев’яну залізницю від IKEA. Хорошим подарунком є книжка та натуральні креми без силіконів у пакованні, яке можна переробити. Близьким можна придбати сертифікати, наприклад, тренування з плавання.

Мені часто дарують паперові пакети, тому якщо вони в хорошому стані, складаю туди подарунки. Перев’язую пакунки, загорнуті в папір, кропив’яною ниткою.

Якщо після святкування залишаються органічні відходи, викидаю їх у вазон із черв’яками, який стоїть у квартирі

На святкову вечерю готую стільки страв, скільки ми можемо з’їсти, і ніколи не роблю зайвого, тому в нас майже немає відходів. Однак якщо залишаються невеликі частинки їжі, викидаю їх у вазон із черв’яками, який стоїть у квартирі. Також можу натерту шкірку лимона та додати туди печиво. Або дрібно нарізаю апельсинову шкірку, варю її в цукровому сиропі, сушу та додаю в кекси.

Тим, хто планує святкувати Новий рік на вулиці далеко від дому, раджу придбати посуд із кукурудзяного крохмалю, який можна промивати та використовувати ще багато разів.

Якщо у вас є багато штучних іграшок, треба максимально їх використовувати

Не потрібно викидати старі речі в смітник. Якщо у вас є багато дощиків чи інших штучних іграшок, їх треба максимально використовувати. Поки ви прикрашаєте цим ваш дім, інші працюють над тим, щоби безпечно їх утилізувати.