The Village Україна збирає рецепти небанальних страв для новорічного столу.

Салат на тостах із куркою в соусі карі

Інгредієнти:

(для 4-6 тостів)

• ½ курячого філе

• 3 ст. л. соусу айолі

• 1 ст. л. карі

• 1 ч. л. діжонської гірчиці

• 2 см кореня імбиру

• ¼ ч. л. меленої куркуми

• сік 1 лайму

• 1 пригорща маш-салату

• 2-3 скибочки хліба для тостів

Для айолі:

(на 450-500 мл соусу)

• 1 яєчний жовток

• 1 зубчик часнику

• 30 г білого вина

• 1,5-2 чашки олії

• сіль

Готуємо:

 Варимо або випікаємо куряче філе та розбираємо його на волокна.

 Готуємо соус айолі. Часник, жовток і біле вино подрібнюємо за допомогою блендера до стану однорідного пюре. Краще робити насадкою для приготування смузі.

 Змінюємо насадку на вінчик. Безперервно збиваючи масу, додаємо потроху олії. Готовий соус за консистенцією має нагадувати майонез. Солимо, перчимо або можна додати лимонний сік.

 Натираємо на дрібній терці імбир.

 Викладаємо курку у глибоку посудину, додаємо тертий імбир, куркуму, сік лайму та карі. Ретельно змішуємо і даємо настоятися п’ять-сім хвилин.

 Обсмажуємо хліб у тостері або на сковорідці, зрізаємо скоринки та нарізаємо трикутниками.

 Викладаємо на кожний трикутник листя маш-салату.

 Заправляємо курку соусом айолі та гірчицею.

 Викладаємо готовий салат на тости.


Порада: щоб надати соусу інших смакових відтінків, можна додати оцет, лимонний або лаймовий сік, гірчицю, чатні, дрібно нарізану зелень, паприку або гострий соус чилі.

Салат із червоної квасолі

Інгредієнти:

(на 4 порції)

• 1 банка консервованої квасолі

• 1 цибуля

• 1 ч. л. цукру

• 1 ч. л.  солі

• 3 ст. л. червоного винного оцту

• 1 солодкий перець

• 2 помідори

• 150 г копченого окосту

• 1 пучок кінзи

• оливкова олія

• чорний перець

Готуємо:

 Цибулю нарізаємо кубиками, складаємо в невеликий контейнер. додаємо цукор, сіль і добре змішуємо. Закриваємо та залишаємо на півгодини у холодильнику.

 Промиваємо квасолю.

 Чистимо та нарізаємо перець.

 Відділяємо м’ясо від окосту і подрібнюємо.

 Змішуємо все в посудині та додаємо мариновану цибулю разом із маринадом.

 Заправляємо салат олією. Солимо та перчимо за смаком.

Рулет із куркою, яблуком та чорносливом

Інгредієнти:

• 2 шт. курячого філе

• 200 г чорносливу без кісточок

• 1 зелене яблуко

• зелений салат

• лаваш

• спеції – за смаком

Готуємо:

 Солимо філе та запікаємо в духовці.

 Даємо м’ясу охолонути та рвемо на волокна.

 Ріжемо яблука та чорнослив.

 Рвемо руками салат.

 Змішуємо салат, курку, яблука та чорнослив.

 Лаваш змащуємо оливковою олією або соусом айолі.

 Викладаємо суміш у лаваш та завертаємо у рулет.

 Нарізаємо на порції.

Запечений лосось у медово-гірчичному соусі

Інгредієнти:

•  6 шматочків лосося по 150 г

• 50 г вершкового масла

• 1 ст. л. меду

• 1 ст. л. зернистої гірчиці

• 2 ст. л. соєвого соусу

• сіль і перець

Готуємо:

 Готуємо соус. Складаємо в сотейник усі інгредієнти, окрім риби. Підігріваємо, доки не розтопиться масло.

 Рибу складаємо на застелене фольгою або пергаментом деко, солимо та перчимо за смаком.

 Поливаємо рибу соусом.

 Відправляємо у попередньо розігріту до 200 градусів духовку та запікаємо протягом 10-15 хвилин.

 Подаємо до столу разом із рештою соусу.

«Наполеон» із сирним кремом та грушами

Інгредієнти:

• 300 г готового листкового тіста

• 250 г сиру дорблю

• 300 мл вершків

• 50 мл портвейну

• 250 г плавленого сиру

• 2 груші

Готуємо:

 Розігріваємо духовку до 200 градусів.

 Листкове тісто розкачуємо у тонкий пласт на присипаному борошном столі. Перекладаємо на деко та випікаємо протягом 12 хвилин.

 Змішуємо 2 різновиди сиру та переминаємо виделкою у глибокій мисці.

 Додаємо вершки та портвейн і ретельно збиваємо за допомогою вінчика до стану мусу.

 Груші миємо та нарізаємо невеликими тонкими, майже прозорими скибочками.

 Готове тісто розрізаємо на 4 частини. Поверхню коржа залишаємо незмащеною.

 Можна посипати готовий торт меленим чорним перцем.

Зелене ризото

Інгредієнти:

• 200 г рису арборіо або карнаролі

• 2 цибулі

• 1 л гарячого курячого або овочевого бульйону

• 140 мл білого сухого вина

• 40 г вершкового масла

• 30-40 г пармезану або сиру Грана Падано

• 200 г мороженого шпинату або пучок свіжого

• 300 г мороженої стручкової квасолі

• оливкова олія

• сіль, перець

Готуємо:

 Розморожуємо шпинат. Смажимо на сковорідці на вершковому маслі близько 10 хвилин.

 Даємо шпинату охолонути та блендеруємо.

 Цибулю обсмажуємо на вершковому маслі до появи прозорості (3-5 хв). Додаємо дрібку солі та меленого перцю.

 Розморожуємо стручкову кваасолю. Додаємо півсклянки води, трохи вершкового масла і тушкуємо під закритою кришкою протягом 10 хвилин. Воду зливаємо.

 У сотейник насипаємо рис, змішуємо із цибулею та смажимо протягом 5 хвилин, постійно помішуючи. Додаємо біле вино і тушкуємо, поки воно не випарується.

Невеликими порціями доливаємо до рису гарячий бульйон. Варимо на повільному вогні, постійно помішуючи.

 Коли рис буде майже готовим, додаємо до нього шпинатну пасту, стручкову квасолю, масло, сир, сіль і перець за смаком. Варимо ще 5 хв.


Порада: можна прикрасити страву обсмаженими на сковорідці томатами чері та листям шпинату.

Тако з тунцем

Інгредієнти:

• 4 тортильї

• 300 г консервованого тунця

• ¼ банки маслин без кісточок

• 3 ст. л.  оливкової олії

• 2 ст. л. лимонного соку

• 100 г салатного міксу

• 2 помідори

Готуємо:

 Подрібнюємо маслини.

 Соус: збиваємо оливкову олію з лимонним соком, після чого солимо та перчимо за смаком.

 Змішуємо тунець із маслинами, додаємо ⅔ соусу.

 Нарізаємо помідори шматочками.

 Розігріваємо тортильї та вирізаємо із них кружечки середнього розміру.

На коржі викладаємо суміш із тунцем, зверху додаємо салатний мікс та кілька скибочок помідора.

 Можна посипати тертим сиром.

Тайванський салат із куркою

Інгредієнти:

• 140 г селери

• 200 г курячого філе

• 10 г моркви

• 40 г меленого кунжутного насіння або готової кунжутної пасти

• 30 г кунжутної олії

• 60 г червоного оцту

• 60 г соєвого соусу

• 6 г солі

• 20 г цукру

• 6 г кунжутного насіння

• 15 г арахісу

• 10 г кінзи

Готуємо:

 Очищуємо селеру та ошпарюємо кип’ятком протягом хвилини, а потім швидко охолоджуємо у холодній воді. Нарізаємо селеру тонкими смужками, моркву – соломкою. Арахіс подрібнюємо.

 Відварюємо куряче філе протягом 15 хвилин у киплячій воді. Даємо охолонути і нарізаємо соломкою.

 Змішуємо овочі з куркою.

 Соус. Змішуємо кунжутну пасту, кунжутну олію, 2 види оцту, соєвий соус, сіль і цукор. Додаємо до овочів та курки, змішуємо.

 Викладаємо все на блюдо, прикрашаємо листям кінзи та кунжутним насінням.

Фото: 1,2 - Марк Боярський, 3 - The Village, 4 - recipetineats, 5 - ofbatteranddough; 6 - Recipes Hubs; 7 - Yeko Photo Studio - stock.adobe.com, 8 - Іван Анісімов