У рубриці «Посилання» The Village Україна розповідає про сервіси, сайти, сторінки, телеграм-канали та блоги, варті вашої уваги.

Цього разу розповідаємо про стартап Ecola, що створює екосистему для сортування сміття в Києві. З його допомогою люди та організації, які сортують сміття, можуть замовити безкоштовний вивіз, а ті, хто збирають і досортовують вторсировину, зможуть заробляти на її продажу.

Для кого цей сервіс

Ecola – це стартап двох бізнес-партнерів з України та Лондона. Його ціль у тому, щоб зробити сортування та вивезення сміття на перероблення зручним і доступним для всіх. Люди, які сортують удома, можуть збирати чисту й висушену вторсировину в один пакет і замовити безкоштовний вивіз із дому. А люди, які забирають і відсортовують сміття для продажу, зможуть продавати його великим заготівельникам і переробникам і так заробляти.

Назар Мозговий

співзасновник Ecola


Назар Мозговий

співзасновник Ecola


Я сортую сміття вже 2 роки, завожу його на «Україну без сміття», тому на власному досвіді розумію всі переваги та недоліки сортування в умовах відсутності зручної інфраструктури. За цей час пройшов різні формати сортування вдома: усе починалося із сотні пакетів із різною вторсировиною, зрештою я перетворив свій балкон на сарай. Це було дуже незручно. Щоб спростити процес сортування, вирішив завести один великий бак і просто кидати туди вимиту й висушену вторсировину. Раз на місяць сортую все це на балконі разом із дитиною та вивожу на сортувальну станцію. Але все одно це займає досить багато часу.

Більшість українців, які так само займаються сортуванням – соціально активні люди, які роблять це виключно з власної мотивації. Але коли я роблю щось хороше, у мене є бажання, аби мене в цьому якось підтримували, хоча б забезпечили нормальний сервіс. На жаль, особисто в мене жоден досвід здачі вторсировини на станції та пункти приймання ще не закінчувався клієнтоорієнтованим підходом. Саме тому виникла ідея створити для людей зручний сервіс.


Платформа об’єднує 3 типи користувачів:

  • домогосподарства та організації, що сортують,
  • еколери – організації або люди, що займаються збором вторсировини та розділенням на фракції для подальшого продажу,
  • переробники або великі заготівельники, готові платити за вторсировину.

Для двох перших категорій користувачів розробники створили Telegram-бот, який допоможе їм знаходити одне одного. З часом, після тестового запуску, планують створити додаток для iOS та Android. Для третьої категорії працюватиме вебдодаток, що дозволить переробникам і великим заготівельникам бачити адреси й об’єми вторсировини, яку можна придбати.

Як це працює

Користувачі, які сортують сміття вдома, мають зареєструватися в Telegram-боті: вказати ім’я, номер телефону та місце, звідки можна забирати вторсировину. Збирати всі види відходів на перероблення можна в один 120-літровий пакет. Перед цим усе потрібно помити, висушити та стиснути. На сортування приймають скло, папір, пластик і метал, детальні правила сортування можна знайти на сайті проєкту.

Як тільки пакет заповнений, потрібно залишити заявку на вивіз із квартири або від під’їзду через бот. Вивезення сміття для користувачів безкоштовне.

Вторсировину забирає так званий ecoler. За задумом авторів проєкту, це будуть люди, подібні до кур’єрів Glovo, або ж невеликі підприємства, які забиратимуть вторсировину, досортовуватимуть її та зможуть продавати. Для того, щоб стати еколером, потрібно мати невелике приміщення для сортування та накопичення вторсировини. Наприклад, цим може займатися двірник, який має службове приміщення в будинку.

Завдання еколера – зареєструватися в додатку та обрати район, в якому він хоче працювати. Після цього він зможе побачити адреси всіх людей, які сортують сміття в його районі та об’єми відсортованої вторсировини, які треба забрати.

Для запуску проєкту розглядають також два альтернативні види взаємодії. Перший – еколерами зможуть стати невеликі приватні підприємства, що мають транспорт (за подібним принципом Uber заходив на український ринок). Другий – Ecola запустить власний сервіс вивозу на перший час, поки в базі не назбирається достатня кількість самостійних еколерів.

Третій тип учасників – переробники або великі заготівельники. На вебпорталі вони бачитимуть адреси еколерів та об’єми вторсировини, які вони готові продати, наприклад, 100 кг гофрокартону чи 50 кг прозорого скла. Переробники зможуть обрати відразу декілька точок на карті та сформувати зручний маршрут на сайті. Так вони купуватимуть вторсировину безпосередньо в еколерів.

У майбутньому сервіс планують монетизувати коштом комісії від купівлі-продажу вторсировини.

Як скористатися сервісом

Зараз користувачі, які збирають сміття вдома, можуть зареєструватися в Telegram-боті та залишити там свою адресу. Це допоможе розробникам проєкту обрати перші райони для тестового запуску сервісу. Вивозити вторсировину почнуть у листопаді 2020 року.