В Арктиці офіційно визнали новий температурний рекорд +38°C, який зафіксували в червні 2020 року в російському місті Верхоянськ (Якутія), повідомляють у Всесвітній метеорологічній організації (ВМО).

Цей показник зафіксували під час сибірської хвилі тепла, яка тривала впродовж більшої частини літа 2020 року. У цей час середня температура в арктичній частині Сибіру перевищувала норму на 10°C.

Експерти зазначають, що така температура більше підходить для Середземноморʼя, аніж для Арктики.

Водночас в Антарктиді зафіксували рекордну висоту снігового покриву за 2021 рік, а біля станції «Академік Вернадський» засипало гнізда пінгвінів, повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Висота снігового покриву сягнула 262 сантиметрів і, за словами метеорологів наукового центру, може ще збільшитися.

Сніг повністю засипав гнізда пінгвінів, які облаштовані в низинах. Однак дослідники кажуть, що хвилюватися за них не варто, адже пінгвіни пристосовані до таких умов. За їхніми словами, тварини можуть пересуватися по глибокому снігу зі швидкістю до 6 км/год, ковзаючи на череві.


Арктика — один із найшвидше прогріваних регіонів Землі. За даними вчених, вона нагрівається приблизно вдвічі швидше, ніж решта світу.

Наразі експерти ВМО перевіряють показники в +54,4 °C, зареєстровані у 2020 й 2021 роках у Долині Смерті (Каліфорнія), а також показник +48,8 °C в італійській Сицилії у 2021 році, що може стати абсолютним рекордом Європи.

Також учені з Університету Аризони провели дослідження, згідно з яким встановили, що швидкість і масштаби потепління протягом останніх 150 років перевершують показники змін за останні 24 тисячі років.

Як зазначає Reuters, наявність парникових газів у повітрі за 2020 рік досягла рекордного рівня. Рівень вуглекислого газу виріс до 413,2 частини на мільйон у 2020 році, що перевищує середній показник за останнє десятиліття.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Національний антарктичний науковий центр