Обмінюватися речами починають через різні причини: хтось стурбований проблемами перевиробництва та обирає свідоме споживання, хтось хоче просто зекономити. Якщо ви теж плануєте позбутися непотрібних речей та отримати натомість щось необхідне, ми зібрали кілька порад, як це зробити.


 Обмінюйтеся лише хорошими речами

Не варто віддавати те, що хочеться викинути. Для зіпсованих і зламаних речей є спеціальні сервіси, які займаються переробкою та утилізацією, для обміну краще виставляти те, що ще можна використовувати.

Потрібно орієнтуватися на себе, обмінювати ті речі, які самі б хотіли отримати чи знаєте, що вони справді вартісні. Наприклад, мамина вінтажна джинсова куртка, навіть якщо виглядає дико, ймовірно, буде комусь потрібна, тому що це цікава річ. Одяг з ковтунцями чи з дешевих синтетичних матеріалів навряд комусь знадобиться. Також для обміну речі мають бути чистими.


 Знайдіть зручні майданчики для обміну

Майданчики для обміну зараз легко знайти в будь-якій соцмережі, там вони розділені тематично та за містами. Часто в таких групах речей позбуваються будь-якими зручними способами: віддають, продають, обмінюють. Якщо ви прийшли саме мінятися, варто одразу про це написати чи вказати, що хочете отримати. Також вам знадобиться гарне фото, опис речей та готовність листуватися – пропонувати вам можуть зовсім не те, що ви хотіли б отримати. Правилами це не заборонено, і ви можете діяти так само.


 Дотримуйтеся правил

На кожному майданчику є свої правила, і з ними потрібно ознайомитися заздалегідь. За їхнім виконанням зазвичай стежать модератори, але остаточне рішення, кому віддати ту чи іншу річ, ухвалює власник.

У групах у соцмережах також є свої правила, які зазвичай закріплені в одному із постів. Базове – заборона продажу в групі, якщо вона орієнтована лише на обмін. Там також є модератори, але спільнота часто сама стежить за дотриманням правил і карає порушників, а користувачі можуть залишати відгуки та формувати рейтинги одне одного.


 Не набирайте зайвого

Іноді можливість отримати багато речей майже задарма п’янить. Люди починають набирати все, що пропонують. Найкращими ліками від «обмінного шопоголізму» стає навіть не потреба віддавати щось своє, а поїздки за річчю. Після кількох візитів на інший кінець міста починаєте брати тільки те, що справді потрібно.

Можна скласти обмінний лист – список речей, які вам потрібні й теоретично можуть лежати у когось без діла. Його зручно відсилати всім, хто пише з пропозицією помінятися не на те, що ви вказали як бажане.

ТЕКСТ: Ольга Карасєва