The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. Цього разу про те, як легко позбутися побутового пластику, дотримуючись принципу дбайливого споживання.


Катерина Колчанова

Якщо ви вже почали збирати пластик окремо, то, по-перше, ви молодець, а по-друге, радимо у такому разі дотримуватися найпростіших алгоритмів його правильної утилізації. Що вища якість сировини, навіть візуально, то дорожче вона коштує і тим ймовірніше, що вона вирушить на переробку. Після того як ви позбудетеся свого пластику, з ним надалі працюватимуть живі люди, тож добре поважати їхню працю та створювати для них комфортні умови.

Навіщо ополіскувати?

Пластик має бути придатним, щоб стати не сміттям, а вторсировиною. Що чистіша вихідна сировина, то більше шансів, що вона потрапить у систему переробки. Ополіскувати пластикову тару потрібно для того, щоб не виникало неприємних запахів під час зберігання, аби з неї нічого не витікало та ніхто в ній не завівся.

Навіщо стискати?

Стискати пластикову тару – економно, тому що перевізники не будуть возити повітря та зможуть забрати з собою більше пластику. Нічого складного: достатньо стиснути тару та акуратно скласти в урну. До того ж так пластик, який ви збираєте, займатиме менше місця у квартирі.

Що з етикетками?

Деякі оператори, які збирають і відвозять сировину на переробку, висувають доволі високі вимоги до її якості. Але насправді позбуватися етикеток необов’язково. Якщо є можливість допомогти переробнику та зняти їх без особливих зусиль і значних витрат води, то це можна зробити. Якщо етикетка паперова, то її, наприклад, можна навіть скласти в макулатуру. Але з погляду економії ресурсів це не завжди корисно. Вдома можна витратити велику кількість води, щоб зняти етикетки, які насправді легко видаляються промисловим шляхом.

Що з кришечками?

Якщо позбутися кришечок, це полегшить подальшу переробку тари. Деякі зроблені з різного пластику та будуть перероблятися окремо одна від одної. Але нагальної потреби розділяти кришечки та пляшки немає. Єдине, для чого все ж варто відкручувати їх – аби зменшити кількість роботи людей, які займаються подальшою переробкою сировини.

Перед тим як вирішити, що ж робити з кришечками, корисно на всяк випадок уточнити вимоги до відходів – у різних компаній вони можуть відрізнятися.


ТЕКСТ: Юлія Рузманова