The Village продовжує розповідати про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. У новому випуску – про спосіб зберегти гроші від нерозумних витрат і шахраїв.


Анна Соколова

редакторка The Village

У мобільному додатку різних банків є функція створення віртуальних рахунків. Вони можуть працювати як звичайний ощадний рахунок у банку, де на залишок нараховується певний відсоток. Водночас переказати гроші на рахунок для виплат, до якого прив’язана картка, можна за кілька секунд.

Є кілька стратегій використання накопичувальних рахунків. Деякі люди переказують на них певний відсоток від зарплати. Наприклад, 10% щомісяця. Це допомагає сформувати звичку накопичення. Але такий спосіб не дуже підійде людям з невеликими доходами і тим, хто хоче збирати на конкретну річ – наприклад, на машину або відпустку влітку. У цьому випадку доведеться відкладати інтенсивніше.

Друга стратегія, якою користуюся я, полягає в перерахуванні на віртуальний рахунок більшої частини грошей. Я залишаю на картці суму, яка мені буде потрібна впродовж тижня. Це, з одного боку, допомагає мені більш усвідомлено витрачати гроші, адже якщо я перевищила ліміт, мені доведеться робити переказ із віртуальної картки. Це змушує задуматися про те, чи справді мені так потрібно купувати. З іншого боку, це також захищає гроші від шахраїв, які можуть вкрасти дані картки. Доступ до всіх заощаджень вони не отримають.

Крім того, звичка відкладати рятує у важкі часи або коли терміново потрібна більша, ніж зазвичай, сума грошей – наприклад, на винаймання квартири або покупку авіаквитків. І, звичайно, наявність накопичень у валюті зробить не таким страшним чергове падіння гривні. Свій віртуальний рахунок у євро я колись давно назвала «Жопа», рахунок у національній валюті називається «Щастя», але я ним не так часто користуюся.


Обкладинка:  Christian Dubovan / Unsplash