The Village продовжує розповідати про хороші звички і прості дії, які можуть зробити життя кращим. У новому випуску – прості діджитал-звички, які допоможуть продовжити життя смартфонам, планшетам і ноутбукам.


Денис Матеєв

виконавчий директор сервісу технічної допомоги

Усі ми дуже турбуємося, коли електронні пристрої перестають виправдовувати наші очікування: замість того, щоб працювати на повну потужність, вони ламаються і піддаються атакам хакерів. Щоб таких проблем не виникало, потрібно дотримуватися кількох нескладних правил.

Берегти акумулятор

Постійна проблема, з якою стикаються користувачі бездротових пристроїв, – слабкий заряд батареї. Точніше, неправильна експлуатація, через яку та швидше розряджається. Оптимізувати свою роботу зі смартфоном, планшетом або ноутбуком так, щоб міняти акумулятор (або сам гаджет) не довелося максимально довго, цілком реально.

Вивчіть модель вашого пристрою: не тільки його назву, а й почитайте про нього на професійних форумах, щоб розібратися зі слабкими і сильними сторонами гаджета. Наприклад, деякі моделі цифрової техніки не призначені для ігор, а отже, захоплення Clash of Clans істотно підкосить потужність батареї тощо.

Незалежно від моделі гаджета періодично заходьте в налаштування енергоспоживання. Цілком ймовірно, що акумулятор стрімко сідає через якийсь додаток, що споживає занадто багато енергії та займає багато кешу.

Усі ми любимо гіфки: вони роблять повідомлення веселішими, а новинну стрічку в соцмережах – цікавішою. Водночас анімовані зображення садять батарейку не гірше за відео на YouTube. Тому автоматичне відтворення гіфок на пристрої краще вимкнути.

Міфи про неприпустимість користування «нерідною» зарядкою – зовсім не міфи. Навіть якщо у вашого нового гаджета такий самий роз’єм, як у старого, це не означає, що можна використовувати його зарядник. Причина – у силі струму, який той сприймає: далеко не завжди він може підійти «чужому» пристрою, у результаті чого акумулятор не зможе отримувати потрібну кількість енергії (або, навпаки, не зможе впоратися з надлишком).

Захищати від нагрівання

Впливає на працездатність гаджета і його нагрівання. По-перше, перегріті компоненти механізмів змушують систему гальмувати, довго обробляти кожен сигнал і в підсумку вона виходить з ладу. По-друге, велика ймовірність короткого замикання: гаряче повітря, яке надходить від пристрою, стикається з холодним повітрям навколишнього середовища, через що виникає конденсат.

У жодному разі не залишайте цифрові пристрої на відкритому сонці або біля гарячої батареї. І ще: регулярно віддавайте великі гаджети або комп’ютери на професійну чистку в сервіс. Система їх охолодження дуже чутлива до пилу, що, звичайно, відбивається на швидкості роботи. Пил, що накопичується на деталях, змушує їх нагріватися не гірше за літнє сонце.

Звільняти пам’ять

Експерти сходяться на тому, що для нормального функціонування гаджета потрібно щонайменше 10% вільної пам’яті. Доводити ситуацію до крайнощів не варто: є безліч ресурсів, куди можна вивантажити файли, що відслужили своє. Це як хмарні сховища, так і елементарні flash-накопичувачі і жорсткі диски. Незайвим, до речі, буде і регулярно звільняти від файлів і додатків оперативну пам’ять гаджета – це те сховище, де не варто надовго залишати все, що не належить до системних налаштувань пристрою. Правда, вручну це зробити вийде тільки у власників «андроїдів».

Регулярно сканувати на віруси

У більшості користувачів у гаджетах зберігається якщо не вся, то величезна частина важливої ​​інформації: паролі від поштових скриньок і соцмереж, паспортні дані та номери банківських карт, фотографії, контакти і так далі. Щоб захистити їх, треба періодично перевіряти пристрої за допомогою антивірусного ПО: сучасні хакери вміло маскують свої додатки так, що часом навіть найбільш просунутий користувач не відрізнить їх від звичайних програм. До того ж антивірус заблокує вікна, які спливають, заборонить завантаження небажаних програм і позбавить від енерговитратної реклами в браузерах – це допоможе зберегти заряд акумулятора.


Текст: Маша Шаталіна

Обкладинка: Miguel Bruna