The Village продовжує розповідати про хороші звички і прості дії, які можуть зробити життя кращим. На цей раз пояснюємо, чому не варто без особливої ​​необхідності відволікатися від відпочинку у вихідні.

Відправляти ділові листи, повідомлення в робочих чатах і месенджерах, а також скаржитися друзям на необхідність доробляти проект у неділю – звична для багатьох офісних працівників рутина. Деяким людям відпочинок здається настільки малозначущим, що вони призначають робочі зустрічі в неділю не тільки своїм колегам, але й незнайомим людям.

Зрозуміло, в ситуації форс-мажору вийти на роботу у вихідний – це нормально. Але якщо це відбувається щотижня, варто задуматися про те, чи правильно ви розподіляєте свої зусилля протягом робочого тижня, що не берете на себе занадто багато обов’язків, які потім не можете виконати.

Адже нічого хорошого в такому трудовому подвигу немає: переробки знижують продуктивність і призводять до професійного вигорання. Шкідлива і звичка бути завжди на зв’язку: через це рівень гормону кортизолу стає хронічно підвищеним, і це викликає відчуття постійної тривоги.

За даними Міжнародної організації праці, більше 400 мільйонів працівників по всьому світу працюють 49 годин на тиждень – і вони в зоні ризику. Особливо це стосується фрілансерів, у яких немає фіксованого графіка: вони можуть місяцями жити без вихідних.

Щоб підвищити якість життя і знизити ризик професійного вигорання, варто по можливості уникати роботи у вихідні. Попередьте колег про те, що ви не зможете оперативно відповідати на повідомлення в ці дні, попросіть їх дзвонити, тільки якщо сталося дійсно щось важливе. Не призначайте робочі зустрічі на суботу та неділю, краще присвятіть їх спілкуванню з близькими, хобі та просто неробству.

Бізнес-психолог Тоні Креб також радить встановлювати собі конкретні терміни завершення роботи. При розрахунку часу, необхідного для якоїсь справи, множити його на два. На його думку, нескінченна зайнятість безпосередньо пов’язана зі зниженням працездатності, погіршенням пам’яті і підвищенням ризику виникнення всіляких захворювань, таких як проблеми з серцево-судинною системою і ослаблення імунітету, а також з ранньою смертю.

ПОРАДА: Працюйте по вихідним тільки в крайніх випадках і намагайтеся не обговорювати справи у вільний час, щоб відновити сили.

Текст: Анна Соколова

Фото: Toa Heftiba / Unsplash