Щотижня The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які допоможуть жити з користю і піднімуть настрій. У новому випуску – про те, чому не варто витрачати час на англомовні фільми і серіали з російським дубляжем.


Любов Сидорова

викладачка англійської мови

У тих, хто вивчає нову мову, всього два шляхи – це вивчення і засвоєння. Іноземну ви раціонально вивчали в школі, а українську безсистемно вбирали протягом усього життя – так, з раннього дитинства, коли відмовлялися одягати зелені черевички і слухали вмовляння батьків. Ви були занурені в середовище рідної мови, змушені були розуміти і відтворювати її по змозі. На думку лінгвістів, такий спосіб заговорити мовою – один з найефективніших.

Вивчаючи будь-яку іноземну мову, теж важливо створити контекст, правда, в дорослому віці робити це вам доведеться самостійно. Почати можна з того, на що ви в будь-якому випадку вже витрачаєте вільний час – перегляд фільмів і серіалів в оригіналі. Ось кілька основних кроків.

1. Знайдіть надійний і зручний сайт

Вам знадобиться стабільний і легкий доступ до джерела знань. Якщо ви зберетеся подивитися серіальчик за вечерею і витратите 20 хвилин, щоб знайти безкоштовний стримінг, їжа охолоне. У результаті ідея подивитися серіал англійською буде асоціюватися у вас із холодними макаронами.

Щоб не мучитися, підійде підписка на Amediateka, Netfix, Ororo.tv й інші ресурси. У Skyeng та інших мовних школах теж є свої платформи з колекцією фільмів і серіалів, причому з додатковими корисними інструментами: можна, наприклад, виділити незрозуміле слово і додати його в свій словник.

2. Виберіть серіал до душі

Звучить очевидно, але це найважливіший пункт. Підійдіть до вибору з усією можливою відповідальністю: вам доведеться асоціювати з цим серіалом новий мовний менталітет. Раджу спочатку брати або щось, що ви безмежно любите і готові дивитися хоч в’єтнамською, або щось не складне, але захопливе. Ozark («Озарк») або How To Get Away With Murder («Як уникнути покарання за вбивство») навряд чи підійдуть. Я рекомендую ось ці: Fresh Off The Boat («З корабля», в деяких перекладах «Труднощі асиміляції»); The Good Place («В кращому світі», «Гарне місце»); Enchanted («Зачарований»); класичні Friends («Друзі») і Futurama («Футурама»).

3. Дивіться проактивно

Просто так дивитися можна і в килим. Якщо хочете, аби щось залишилося в голові, додайте елемент аналітичного вивчення. Увімкніть англійські субтитри. Почули незрозуміле – зупиніться. Відмотайте, послухайте ще раз, одночасно читаючи субтитри. Розібрали, що вимовляють?

Заведіть блокнот (стікери, гугл-док, замітки в телефоні теж підійдуть), але записуйте туди не все. Лише те, що ви вважаєте смішним або цікавим: приказку, жарт, несподівану фразочку. Не зловживайте Google: він для питання «Як англійською «зважте кіло триста»?», а не для чарівних каламбурів, гри слів і сленгу із сучасної культури.

4. Розмовляйте із самим собою

І не бійтеся здатися божевільним. У вас свій власний світ з блекджеком і словниками, особистий набір асоціацій і спогадів, пов’язаних із новими словами. Ніхто, крім сусідів, не буде лаяти вас за крик: «Refrigerator більше не говорять?! Боже, мій світ навіки змінився!».

Розкажіть собі фразами з улюбленого серіалу новини дня. Подумки переграйте діалог з начальником так, ніби ви Барні Стінсон і самі його звільняєте. Зворушливо зізнайтеся собі або коту в любові словами Роса Геллера. Хоча б просто повторіть уголос кілька фраз, копіюючи інтонацію і міміку акторів. Заодно і вимову підтягнете.

5. Дивіться одну серію на день

Трохи, але регулярно – секрет успіху. Не варто вичавлювати з себе останні соки, особливо якщо ви втомлюєтеся. Чи не асоціюйте перегляд серіалу з обов’язком, інакше англійська стане ще одним пунктом у списку «таємно соромлюся, що досі кінь не валявся». Не обов’язково опрацьовувати кожне незнайоме слово – робіть це, коли вам цікаво. Нехай це буде нагорода за день, щось, до чого ви біжите після школи, універу чи роботи, – тоді й англійська стане асоціюватися з радістю. У чому, власне, і мета.


Фото:  bodnarphoto / stock.adobe.com; обкладинка — NBC

Текст: Маша Шаталіна