The Village Україна розповідає, які звички можуть зробити життя кращим. Розбираємось, як контролюючи пульс у стані спокою, можна помітити проблеми зі здоров’ям на ранніх стадіях.

Чимало написано про те, що потрібно стежити за частотою скорочення серця (ЧСС) під час тренувань. Визначивши свої цілі – зниження жирової маси чи підвищення витривалості, – разом із тренером можна визначити оптимальний пульс для їх досягнення та намітити план дій.

Але дані про пульс в стані спокою також дають важливу інформацію. У нормі пульс становить 60-90 ударів серця на хвилину. У тих, хто займається спортом постійно, він може бути навіть трохи нижчим. А от якщо пульс регулярно підвищений до 90-100 ударів на хвилину, то такий стан вже можна назвати тахікардією. Це означає, що серце погано справляється з навантаженнями.

Підвищений пульс – залізний привід дослухатися до свого тіла та поставити собі запитання про причини: стрес, переїдання, забагато кави, цигарок чи алкоголю? Якщо видимої причини немає, варто звернутися до лікаря та виключити вірогідність більш серйозних проблем зі здоров’ям. Це можуть бути захворювання серця чи легень; нещодавно довели зв’язок підвищеного пульсу та діабету, котрий у такий спосіб може проявляти себе на ранніх стадіях. Справжню тривогу варто піднімати, якщо пульс у стані покою раптово підвищується до 120 ударів на хвилину. Якщо стан супроводжується головним болем, липким потом, задишкою чи важкістю у грудях, потрібно забезпечити надходження свіжого повітря та викликати лікаря.

Про пульс більш ніж 120 ударів на хвилину може сигналізувати Apple Watch — пристрій надсилає повідомлення. Також добре контролює пульс Xiaomi Mi Band, прилади Polar, Garmin та Fitbit, а також будь-які гаджети з оптичним пульсометром. На відміну від класичних тонометрів, їхній датчик визначає параметри циркуляції крові по капілярах за допомогою відбитого світлового випромінювання.

Висновок: Вчасно не виявлена тахікардія може призвести до серйозних наслідків у майбутньому. Якщо у вас є гаджети, за допомогою яких ви стежите за фізичною активністю та кількістю витрачених калорій, зверніть увагу і на пульс. Ці дані допоможуть краще зрозуміти власний фізичний стан та керувати ним.

Текст: Таня Сімакова

Обкладинка:  putilov_denis / stock.adobe.com