The Village розповідає про корисні звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. Сьогодні згадуємо, навіщо вимикати воду, поки ми чистимо зуби або миємо голову.


Марія Гельман

креативна директорка Look At Media

Зі збільшенням населення Землі та глобальним потеплінням потреба у воді зростає, проте тільки один відсоток від світового запасу води доступний для пиття. У деяких країнах уже проводять програми, що захищають водні ресурси від переспоживання і зараження. США, наприклад, організовують навчання щодо захисту озер тощо. Після трагедії в Кейптауні, викликаної посухою, у місті встановили обмеження використання прісної води – до 50 літрів на людину в день (до речі, на одне миття посуду в середньому йде близько 15 літрів води).

Навіть у привілейованих країнах і містах, де вода завжди мовби вважається безкоштовною і загальнодоступною, її ціна продовжує зростати. Наприклад, у Києві кубометр води зараз коштує 8,28 грн – це вдвічі дорожче, ніж у 2013 році.

Визначити особисті витрати води можна за допомогою спеціальних калькуляторів. Знання вразливих місць допоможе розпочати роботу з виховання нових звичок у потрібному напрямку.

 Вимикайте воду під час чищення зубів, гоління, миття й намилювання посуду

Основа водного заощадження – припинити лити воду даремно. У середньому за хвилину з крана витікає від 7 до 11 літрів води.

 Якщо вимикати воду під час чищення зубів, то за рік вийде зберегти близько 8 000 літрів. При використанні склянки для полоскання можна ще більше зменшити витрати, адже воду вмикатимете лише раз.

 При голінні можна наповнити раковину водою і використовувати воду звідти, а бритву промити під тонким струменем.

 На кухні зазвичай використовується близько 8-15% від загальної витрати води на будинок. При митті посуду ефективніше або користуватися раковиною як тазиком, наповнюючи її водою, або спочатку прополоскати весь посуд, потім намилити його, а тоді змити мийний засіб.

 Для скорочення витрат води можна також встановити спеціальні насадки-аератори на кран, які насичують воду повітрям. Напір залишається колишнім, а води витікає на 20% менше.

 Приймайте душ за 4 хвилини

Використання ванни вимагає в середньому близько 140 літрів води, душу – від 75 літрів. Якщо навчитися приймати душ за 4 хвилини, можна значно зменшити витрати води. До того ж не забувайте вимикати воду під час косметичних процедур – використовуйте її тільки для змивання засобів.

 Не використовуйте унітаз як сміттєве відро

Злив до унітаза того, що не повинно було там опинитися, засмічує стічні води. Якщо це не органіка, а, наприклад, прокладки, тампони, ліки та інше, їх розкладання у воді призводить до її зараження. Звичайні очисні фільтри з цим впоратися не зможуть.

На кожен змив унітаза йде приблизно 12 літрів води. Використання його як відра призводить до збільшення витраченої води, якого можна було б уникнути. Простіше поставити додатковий контейнер для сміття у ванну кімнату.

Щоб скоротити кількість стічної води, у бачок унітаза можна покласти 1-2 наповнені пластикові пляшки, які займуть певний об’єм, і простір не буде повністю заповнюватися водою щоразу після змиву. При заміні унітаза краще вибирати модель з двокнопковим зливом, за допомогою якого легко регулювати кількість води.

 Повністю завантажуйте посудомийку і пральну машину перед використанням

Вмикати напівпорожні пристрої – це безвідповідальне витрачання води. Постарайтеся заповнювати пральні машини і посудомийки щонайменше на три чверті. При заміні звертайте увагу на сучасні пристрої з функцією «Еко» – вони сконструйовані так, щоб зменшити витрати води. Порівняно зі старими моделями економія води може досягти 50%.

 Регулярно перевіряйте всі крани і труби, чи вони не протікають

З крана, що протікає, може потихеньку накапати близько 12 літрів на добу, або 52 середні ванни за рік. Це потрібно швидко виправити і припинити витрату ресурсу. Поки проблема не розв’язана, воду, що витікає, краще збирати і повторно використати – наприклад, на полив рослин.

 Знижуйте водний слід

Ми багато говоримо про те, скільки витрачаємо води, але мало замислюємося над об’ємом води, який витрачають і забруднюють при виробництві – так званим водним слідом.

Ось прості дії, які треба робити, щоб зменшити «водний слід»:

 Їжте й обирайте товари місцевого виробництва і походження (багато води витрачають на виробництво бензину, який піде на транспортування).

 Відмовтеся хоча б на день у тиждень від м’яса (утримання худоби вимагає багато води, а зменшення споживання м’яса сприяє збереженню водних ресурсів).

 Використовуйте по кілька разів товари і беріть речі із вторинного ринку (сотні літрів води йдуть на виробництво багатьох товарів, починаючи від футболок і закінчуючи папером).

 Не використовуйте одноразові речі: пакети, соломинки, стаканчики для кави – їх виробництво також дуже сильно витрачає водний ресурс і забруднює водойми.

 Усе, що можна, віддавайте на переробку.


Текст: Юлія Рузманова

Обкладинка: Dan Watson / Unsplash