The Village розповідає про хороші звички і прості дії, які можуть зробити життя кращим. Сьогодні розбираємося, як правильно очищати шкіру і чи потрібно змивати міцелярну воду.

Наталія Ямазакі

лікарка-косметолог


Очищення є найважливішим підготовчим етапом для подальшого догляду. Важливо очищати шкіру обличчя, шиї і зону декольте. Засіб для очищення проникає у вивідні протоки сальних і потових залоз, розчиняє їхній вміст і залишки макіяжу, а також полегшує їх видалення з поверхні шкіри. Тобто на цьому етапі ми прибираємо пил, бруд, надлишки шкірного сала і готуємо шкіру до зволоження.

Просто вмиватися водою вранці і ввечері (навіть якщо ви не користуєтеся декоративною косметикою) – неправильно. Вода не змиває мертві клітини, шкірне сало й інші щільні забруднення. У результаті роговий шар стає грубим, відбувається закупорювання пор, з’являються запальні елементи – усе це не дає змоги проникати в глибокі шари поживним речовинам косметичних засобів (кремів, сироваток). Тобто ефекту від використання нічних або денних кремів не буде.

В очищенні є кілька етапів:

 Видаліть туш і помаду за допомогою засобу для зняття макіяжу, а потім за допомогою молочка для зняття макіяжу з обличчя. Ці засоби розчиняють декоративну косметику і очищують шкіру від забруднень. Жирова текстура дає змогу добре розчинити сальну пробку, м’яко і делікатно відлущити ороговілі клітини. Ці засоби можна замінити гідрофільною олією.

 Нанесіть засіб для вмивання, який видалить залишки макіяжу, попередніх засобів, поверхневі забруднення, бактерії, а також допоможе вимити вже розчинену сальну пробку, закінчивши етап м’якої ексфоліації. Бажано вмиватися теплою або прохолодною водою, але не гарячою. Вода, температура якої вище за 40 градусів, руйнує захисну гідроліпідну мантію, а також провокує сальні залози активніше працювати.

Якщо ви використовуєте міцелярну воду для зняття макіяжу, важливо змивати її водою. Вона містить ПАР (поверхнево-активні речовини – ред.) і створена тільки для того, щоб дбайливо зняти макіяж, поверхневий пил і бруд, що зібрався на шкірі протягом дня. Після міцелярної води потрібне додаткове поверхневе очищення за допомогою води і засобу для очищення за типом шкіри.

 Промокніть вологу шкіру серветкою або чистим рушником (його потрібно міняти раз на два дні для профілактики появи запальних елементів).

 Після вмивання нанесіть тонік за типом шкіри: тонізування – це завершальний процес очищення. Крім того, тонік нормалізує рН-баланс шкіри, пом’якшує, звужує пори. Деякі засоби можуть містити компоненти для нейтралізації дії шкідливих бактерій і мікробів. Зверніть увагу: тонік для сухої та нормальної шкіри не повинен містити спирт.

 Один-два рази на тиждень (залежно від стану шкіри) дуже добре робити очищувальну маску за типом шкіри на основі глини, ензимів, AHA-кислот, які більш глибоко очищають, видаляють ороговілі клітини, сприяють оновленню клітин і знімають запалення.

Текст: Маша Шаталіна

Фото: обкладинка – Anthony Tran Unsplashanoli / stock.adobe.com