Щотижня The Village розповідає про хороші звички і прості дії, які можуть зробити життя кращим. Цього разу поговоримо про те, як відмовитися від непотрібних чеків і квитанцій, щоб не витрачати папір.

Анна Соколова

редакторка The Village


Чеки з магазинів і банкоматів роблять зі спеціального термопаперу – цифри на ньому не друкуються фарбою, а по суті випалюються. Цей папір має інший склад – у нього входить токсичний бісфенол А. Тому його не можна здавати на переробку разом з картоном і газетами, залишки чеків можуть зіпсувати всю партію.

Відмовитися від чеків із супермаркетів поки не можна: касові апарати відповідають певним стандартам і обов’язково видають довгі стрічки чеків. Правда, у невеликих магазинах іноді можна побачити електронні каси, чеки з яких відсилають на пошту.

Від чого можна відмовитися, то це від чеків у банкоматах, які вони пропонують взяти після видачі готівки. За рухом грошей є змога спостерігати через мобільний або електронний банкінг. Крім того, зазвичай банки надсилають повідомлення про здійснену операцію.

Однак чек з банкомата справді потрібен,  якщо з проведенням транзакції виникли проблеми (наприклад, банкомат не видав гроші) – у цьому випадку чек буде підтвердженням операції. Але в такій ситуації він друкується автоматично. Якщо ж банкомат запитує, чи друкувати чек, оберіть «ні».

фото: 1 – Roman Milert / stock.adobe.com, обкладинка – Phyllis Ma