The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. У новому випуску – про багаторазову бритву, яка голить чистіше та працює довше від звичайних одноразових станків і бритвених касет.

Марія Гельман


креативна директорка Look At Media

Екологічна альтернатива

Сміття, що викидає людина, – це не тільки їжа та одяг, а й предмети особистої гігієни. Один із забруднювачів, на який часто не звертають уваги, – це одноразові бритви і касети для гоління з великою кількістю лез. Самі леза влаштовані так, що швидко виходять з ладу: їм потрібна заміна через один-два місяці використання. Пластиковий корпус касети буде століттями розкладатися в природі.

Використовуючи сталеву безпечну бритву Т-подібної форми, або, як її по-іншому називають, бритву з двома лезами, можна значно скоротити кількість сміття, а також заощадити на лезах. При цьому втрати в якості гоління не буде.

Бритва при дбайливому використанні може прослужити своєму господареві все життя, а одне лезо – від одного до шести місяців. При цьому коштують вони приблизно 100 гривень за набір із п’яти лез. Порівняно зі змінними бритвеними касетами економія виходить близько 50-80% при заміні леза щомісяця.

Як не поранитися

З незвички T-подібною бритвою можна легко порізатися, але якщо дотримуватися певних правил, то пораненню можна запобігти:

 Тримайте бритву під нахилом до шкіри приблизно в 30 градусів. Сучасні станки вже мають таку форму, що головка бритви біля країв трохи скошена для інтуїтивного використання.

 Поки гоління новим станком не увійшло в звичку, краще не поспішати й робити все повільно.

 Змінні леза дуже гострі (особливо нові), тому не притискайте бритву до шкіри. Рухи повинні бути плавними і легкими.

Як доглядати за бритвою

Щоб станок і леза прослужили якомога довше й на них не утворилася іржа, за ними потрібно доглядати відповідним чином:

 Після кожного використання бритву і леза треба ретельно промити з милом і витерти насухо.

 Бритву краще зберігати в сухому місці. Вологе повітря у ванній призводить до того, що іржа утворюється швидше, тому переконайтеся, що приміщення добре провітрюється.

 Якщо ви порізалися під час гоління, бритву краще опустити в спирт, щоб продезінфікувати її.

Де купити і як вибрати

Ціни на бритви варіюються від 67 гривень за станок зі сталі та пластику до 11400 гривень за варіант із порцеляни з хромом. Бувають і більш дорогі колекційні екземпляри. Як правило, набір змінних лез продається разом зі станком, але їх завжди можна придбати окремо. Іноді бритву продають уже разом із кофром для зберігання.

 Вибираючи бритву, звертайте увагу на якість використовуваного металу та міцність кріплень. В іншому випадку вона швидко вийде з ладу.

Як утилізувати

Використані леза краще складати в окрему банку або коробку – коли ємність заповниться, їх можна віднести до пункту здавання металу. Правда, туди краще зателефонувати заздалегідь – щоб дізнатися, чи приймають у цьому пункті таку вторсировину. Якщо можливості віднести леза на переробку немає, то їх краще загорнути в рідний конверт і викинути. В іншому випадку хтось може поранитися.

Текст: Маша Шаталіна

Фото: обкладинка - Patrick CoddouUnsplashEzio Gutzembergstock.adobe.com.