Щотижня The Village розповідає про хороші звички і прості дії, які можуть зробити життя кращим. У новому випуску – про те, чому важливо складати меню на тиждень і купувати продукти за списком.

МАРІЯ ГЕЛЬМАН

креативна директорка Look At Media

За даними ГО ReThink та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», щорічно люди викидають 1,3 млрд тонн їжі на суму понад трильйон євро. І йдеться не тільки про недоїдки, а й про продукти, які просто зіпсувалися або в яких закінчується термін придатності – вони становлять 20-25% від загальної кількості харчових відходів.

Тобто, по суті, на звалище йдуть гроші, витрачені на покупку цих продуктів. Крім цього, через нестачу кисню і сонця процес розпаду органічних відходів на звалищах протікає по-іншому і спостерігається викид у повітря метану, який сприяє парниковому ефекту. У результаті їжа, яку викинули, б'є не тільки по гаманцю, а й по стану природи.

Чітке планування покупок (наприклад, на тиждень) – це один з ефективних способів скоротити кількість харчових відходів. До того ж з таким списком у вас вийде зменшити не тільки витрати на продукти, а й кількість поїздок (або походів) у магазин. Ось кілька правил, які вам допоможуть.

 «Купіть» продукти в себе вдома

Перш ніж складати довгий список, краще перевірте, що вже є вдома і що залишилося з минулих тижнів. Що лежить у морозильній камері? Що «поповзло» ближче до стінки холодильника? Що сховалося на кухонних полицях? Якщо це все ще їстівне, побудуйте меню на тиждень навколо цих продуктів. Так ви уникнете потрапляння їх на звалище в майбутньому, а також значно скоротите бюджет на тиждень, оскільки багато вже було куплено до того.

Якщо ви не хочете їсти якийсь продукт зараз і він спокійно пролежить ще тиждень, краще позначте на тарі, коли ви його купили (приблизно) і коли перевіряли, що він свіжий. Так ви уникнете сумнівів щодо того, коли і що ще можна вживати.

 Складіть план на тиждень

Проаналізуйте свої харчові звички і постарайтеся відповісти на такі запитання:

 Що ви регулярно їсте і з чого складається ваш раціон харчування? Який розмір порцій вам необхідний з розрахунку на людину?

 Як часто ви їсте вдома і/або носите їжу з собою?

 Чи готуєте ви щось нове щодня або можете розтягнути одну каструлю з супом на кілька днів?

 Як часто у вас трапляються спонтанні зустрічі з друзями або збивається графік? Який приблизно бюджет ви можете виділити на продукти?

При плануванні меню і покупок враховуйте відразу, які інгредієнти продаються в місці ваших регулярних закупівель. Неефективно буде планувати меню з однією стравою, на яку піде 100 мілілітрів молока, а решта 0,9 літра залишиться нерозподіленою.

Для полегшення завдання можна скористатися різними онлайн-сервісами:

 ГОТОВІ МЕНЮ НА ТИЖДЕНЬ.

 ФІТНЕС-ДОДАТКИ іноді вміють складати меню, враховуючи фізичні навантаження людини.

Інший спосіб упорядкувати і спростити складання меню на тиждень – закласти певну ротацію на кожен тиждень на основі типу страви (суп, піца, паста, крупи і так далі) або на основі протеїну (риба, м’ясо, бобові та інше). При цьому постарайтеся поставити на початок тижня всі продукти, що швидко псуються, а решту – ближче до кінця.

 Зберігайте продукти правильно

Щоб продукти могли пролежати вдома якомога довше, можна вдатися до деяких трюків. Темно-зелену зелень, наприклад, краще загорнути в сухий рушник і покласти в нижній ящик холодильника. Картоплю краще зберігати в прохолодному і темному місці, поклавши поруч яблуко, щоб запобігти утворенню пагонів. На Wiki-How зберіганню продуктів навіть присвячений окремий розділ.

 Робіть заготовки

Якщо ви склали меню на тиждень на основі круп, бобових і/або інших продуктів, постарайтеся у вихідний присвятити кілька годин тому, щоб заздалегідь їх підготувати. Наприклад, відварену квасолю і горох можна порційно заморозити, а потім розігрівати, коли це буде потрібно. Таким чином ви значно зменшити час на підготовку.

 Віддайте непотрібні продукти нужденним

Якщо ви помітили, що якісь продукти у вас стоять довго і ви споживаєте їх повільно або купували лише на раз заради якогось хитромудрого рецепта, чесно зізнайтеся собі, що цей продукт вам не потрібен, і позбудьтеся його, наприклад, віддайте нужденним. Знайти їх можна в тематичних групах у соціальних мережах або в спеціальному додатку OLIO.

 Розслабтеся і будьте чесними з собою

При підготовці меню і тестуванні закупівель дуже важливо не брехати собі і відповідати на питання максимально чесно, а не так, як нам хотілося б. Звичайно, для когось було б добре відмовитися від дорогих інгредієнтів, а іншим – почати носити їжу з собою в офіс і перестати витрачатися на бізнес-ланчі, але наші звички формувалися роками і, швидше за все, за тиждень ми їх не виправимо.

Тому краще почати з малого – зі зменшення харчових відходів, а потім прийти до коригування меню на тиждень. Що можна прибрати? Що замінити? Де скоротити, а що краще додати? Регулярне підбивання підсумків за минулий тиждень допоможе швидше налагодити цей процес, а якщо спочатку нічого не вийшло – не здавайтеся і пробуйте знову.

Текст: Маша Шаталіна; 
переклад: Кріс Ілларіонова