The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. Цього разу розбираємося, які прості методи можуть захистити ваші дані, де краще зберігати паролі та яких вжити заходів з профілактичною метою.

Влад Філатов


хай-тек журналіст, відеоблогер

Для багатьох вислів «інформаційна безпека» – дуже складне поняття, при згадці якого часто представляють хакерів, сервери або збірний образ програміста. При цьому кожен із нас стикається з ним щодня, тримаючи в руках смартфон, планшет або заходячи в улюблену соціальну мережу. Обсяг персональних даних стає усе більший: від особистих фото, завантажених у хмарне сховище, до ділових листувань електронною поштою, не кажучи про такі сервіси, як «Google.Диск».

Що використовувати для захисту даних

Найпростіший і надійний спосіб – пароль. У більшості випадків без нього ніхто не дасть вам навіть зареєструватися, але нехтувати ним – наприклад, на тому ж смартфоні – не варто. Причому тепер стало нормою, що вводити сам пароль не потрібно: достатньо прикласти палець або розпізнати ваше обличчя / райдужку ока – залежно від того, яка технологія реалізована у вашому мобільному гаджеті. Пароль із чотирьох символів не повинен складатися тільки з однієї і тієї ж цифри, а про дату народження забудьте відразу – це перші комбінації, які зловмисник буде підбирати.

Чи варто використовувати складний пароль у соціальних мережах, для електронної скриньки і так далі? Так, звичайно варто. Чим він буде складніший, тим краще: пароль від 12 до 20 символів з малими та великими літерами, символами і цифрами повинен стати нормою. При цьому в його структурі не має бути логіки. Про надійний захист даних можна буде говорити лише в тому випадку, якщо пароль буде складно запам’ятати.

Не забувайте активувати багаторівневу систему входу, аби, щонайменше, через sms-повідомлення або за допомогою коду можна було гарантувати вашу ідентифікацію як справжнього власника акаунта або пристрою.

Де генерувати паролі

Найбільш ненадійний генератор – це безліч веб-ресурсів, які так чи інакше схильні до однотипних алгоритмів, і зловмисники добре поінформовані про них.

MacOS має вбудований генератор паролів, у Safari щоразу при входженні або зміні пароля операційна система сама буде пропонувати згенерований варіант для використання – це зручно. Крім того, ви завжди можете отримати доступ до самого генератора, перейшовши в «Асистент пароля» («Налаштування» – «Користувачі та групи» – «Змінити пароль» – натиснути на іконку ключа), де можна детально налаштувати майбутній засіб захисту ваших персональних даних.

Є й більш універсальні рішення, наприклад, додаток 1Password, який допоможе створити і зберегти пароль. Інші додатки для генерації паролів теж підійдуть: їх можна знайти простим пошуком і вони доступні на всіх операційних системах.

Як зберігати паролі

Як я вже зауважив, найпопулярніший і корисний додаток для цих цілей – 1Password. Наразі це один з найпростіших, зручних і надійних способів зберігати паролі та синхронізувати їх між пристроями.

Інший простий варіант, який може виявитися корисним лайфхаком, – запаролені замітки. У більшості сучасних смартфонів можна додати пароль на замітку й таким чином приховати в ній паролі до ваших акаунтів від сторонніх очей. У випадку з айфоном вони також будуть автоматично синхронізуватися між пристроями (для цього в налаштуваннях потрібно активувати створення резервної копії в iCloud). Мультиплатформовим рішенням стануть замітки Google.

Ще одним надійним помічником може слугувати Evernote, популярний додаток для нотаток. Там аналогічно можна все запаролити, а бекап буде робитися автоматично. Доступ до нотаток користувач отримує через додатки, доступні на всіх сучасних платформах. Мінусом у цьому випадку стане те, що для роботи акаунта з більш ніж трьох пристроїв треба купити підписку.

Менш надійний, але відповідний для швидкого доступу до паролів спосіб – автоматичні збереження їх у браузері. Проте, якщо ви постійно користуєтеся якимось сервісом і він є нейтральним у плані захисту ваших даних, такий підхід буде вкрай ефективним з точки зору продуктивності вашої діяльності.

Пароль як звичка

Будь-який пароль – це звичка, і її потрібно виробляти. Ви повинні використовувати складні паролі та не лінуватися їх створювати. Зберігання також має бути організованим – тільки в цьому випадку втрата доступу до будь-якого з акаунтів залишиться лише нічним кошмаром.

Однак головне – змінювати паролі й не використовувати один і той самий протягом тривалого часу. Багато фахівців рекомендують робити це мінімум раз на три місяці, але я зупинився б на більш лояльній цифрі – раз на півроку. Рішення в будь-якому випадку за вами, але пам’ятайте просте правило: чим частіше, тим краще.

Текст: Маша Шаталіна

Фото: mangpor2004 / stock.adobe.com, обкладинка - Анна Шакун.