Господарський суд Києва 15 лютого зобовʼязав демонтувати незаконно зведений «храм-МАФ», розташований на ділянці Національного музею історії України поблизу Андріївського узвозу. Суд задовольнив позов музею, зазначивши, що розміщення споруди на цій земельній ділянці суперечить її цільовому використанню.

«Це перша перемога музею у справі проти «церкви-МАФу», – зазначають у Національному музеї історії України. У музеї також розповідають, що адвокати Дмитро Дорофеєв і Олег Поваляєв, які захищають капличку, стверджували, що релігійна громада московського патріархату нібито володіє цією землею з 996 року, тоді як музей – лише з 1944 року. Ще один аргумент полягав у тому, що «церква-МАФ» займає «лише 1% гігантської території музею».

Тепер релігійна громада має сама знести незаконний МАФ і виплатити витрати за судовий збір і технічну експертизу, повідомляє репортер видання «Ґрати» Стас Юрченко. У Національному музеї історії Києва кажуть, що в разі відмови релігійної громади МП профінансувати демонтаж каплички, з цим питанням, імовірно, звернуться до музею.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Каплиця УПЦ МП на території Національного музею історії України. Фото: «Громадське»

Утім, це не значить, що капличку знесуть «сьогодні-завтра», вважає Юрченко. Рішення набуде чинності тільки після завершення терміну подачі апеляції, тобто через 20 днів після його ухвалення, якщо релігійна громада не оскаржить його. «А вона точно оскаржить, вони для цього свідомо саботували процес», – додає Юрченко.

«Попереду ще тривала боротьба, розслаблятися зарано. Але програти ми не маємо права, адже йдеться про нашу історію: Старокиївську гору, град Кия, княжий центр Київської Русі», – переконані в Нацмузеї історії Києва.

Хронологія появи «церкви-МАФу» та боротьби за його знесення


Чому це важливо? Незаконний «храм-МАФ» зведений не тільки на території Національного музею історії Києва, а й на фундаменті Десятинної церкви 10 століття, яка вважається першою камʼяною церквою Київської Русі. У 1240 році Десятинну церкву знищили під час монгольського штурму Києва. Залишки фундаменту храму є памʼяткою культури національного значення.

Крім того, територія, на якій збудували МАФ підпадає під захист ЮНЕСКО, є буферною зоною Софії Київської та входить до заповідника «Стародавній Київ».

У 1998 році Національний музей історії України отримав земельну ділянку, де нині стоїть незаконно зведений «храм-МАФ».

Дозвіл на її будівництво у 2004-му дав тоді ще очільник музею Сергій Чайковський, повідомляє рух «Чесно. Фільтруй суд». Тільки через два роки, у 2006-му, там встановили тимчасовий намет, а ще через рік – звели деревʼяну капличку. Каплицю в УПЦ МП називають «Десятинним Храмом Різдва Пресвятої Богородиці». Спочатку споруда мала вигляд трьох зблокованих кіосків, які потім обклали цеглою.

У 2011 році, у часи президентства Януковича, представник президента-втікача у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, зареєстрував законопроєкт, згідно з яким держава мала би профінансувати «православний комплекс» біля Десятинної церкви. Однак профільний комітет парламенту виступив проти.

Попри це, уже у 2012 році релігійна громада через суд отримала право власності на будівлю «церкви-МАФа», але не право власності на землю.

У 2017 році Вʼячеслав Толпига, який понад 10 років досліджував цю тему, зареєстрував петицію щодо знесення каплиці, пише «Суспільне». У 2018 році архітектори Олександр Горбань та Олексій Шемотюк намагалися підпалити каплицю, бо вважали, що будівля зведена незаконно. Як пише «Главком», активісти в балаклавах зрізали стенд каплиці та спалили паперові повідомлення, які зберігалися під склом.

Після цього під каплицею проходили акції активістів, які виступали за знесення МАФу, деякі люди виходили з плакатами «Свободу архітекторам». А Міністерство культури підтвердило, що розміщення каплиці на території Національного музею історії України незаконне.

Акція 3 лютого 2018 року на захист архітекторів Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка, яка пройшла на Пейзажній алеї. Фото: Центр громадянських свобод

5 лютого 2018 року Апеляційний суд Києва задовольнив позов і звільнив архітекторів Горбаня та Шемотюка «на особисті поруки кількох народних депутатів».

Розгляд судової справи щодо знесення МАФу на Володимирській триває з 20 липня 2020 року.

У січні 2023-го Мінкульт підтримав пропозицію про демонтаж «храму-МАФу». Каплиця-самобуд розташована в буферній зоні памʼяток ЮНЕСКО, де заборонене будівництво, зазначав міністр культури Олександр Ткаченко. Автори петиції до Київради додають, що МАФ «порушує ансамбль» історичного комплексу «Десятинна церква» й поширює антиукраїнські наративи вже 14 років.