Господарський суд Києва зобов’язав демонтувати незаконно збудований «храм-МАФ», що розташований на ділянці Національного музею історії України, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Позов музею задоволено. Розміщення цієї споруди на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню», – відзначив Ткаченко.

Релігійна громада має сама знести незаконні будівлі й виплатити витрати за судовий збір і технічну експертизу, повідомив більдредактор видання «Ґрати» Стас Юрченко.

Каплиця УПЦ МП на території Національного музею історії України. Фото: «Громадське»

«Рішення [суду] набуде чинності після завершення терміну на подачу апеляції, тобто через 20 днів, якщо релігійна громада не оскаржить його. А вона точно оскаржить, вони для цього свідомо саботували процес», – додав Юрченко.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Каплицю біля фундаменту Десятинної церкви на вулиці Володимирській, 2, збудувала Українська православна церква Московського патріархату. Спочатку споруда мала вигляд трьох зблокованих кіосків, які потім обклали цеглою. В УПЦ МП називають споруду Десятинним Храмом Різдва Пресвятої Богородиці.

У 2018 році архітектори Олександр Горбань та Олексій Шемотюк намагалися підпалити каплицю, бо вважали, що будівля зведена незаконно. Міністерство культури підтвердило, що розміщення каплиці на території Національного музею історії України незаконне.

Розгляд судової справи щодо знесення МАФу на Володимирській триває з 20 липня 2020 року. Позивачем у судовій справі про знесення МАФу виступає Національний музей історії України.

У січні 2023-го Мінкульт підтримав пропозицію про демонтаж «храму-МАФу». Каплиця-самобуд розташована в буферній зоні памʼяток ЮНЕСКО, де заборонене будівництво, зазначав міністр культури Олександр Ткаченко.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: «Громадське»