Мінкульт підтримав пропозицію про демонтаж «храму-МАФу» московського патріархату біля Десятинної церкви в історичному центрі Києва.

Відповідну петицію на сайті Київради зареєстрували 28 грудня 2022-го. Вона вже зібрала понад 3700 голосів із 6000 потрібних.

Експертиза в судовій справі вже завершена, а наступне засідання призначили на 18 січня, пише міністр культури Олександр Ткаченко.

Каплиця УПЦ МП на території Національного музею історії України. Фото: «Громадське»

«Храм-кіоск» розташований у буферній зоні памʼяток ЮНЕСКО, де заборонене будівництво, зазначає міністр культури Олександр Ткаченко. Автори петиції додають, що МАФ «порушує ансамбль» історичного комплексу «Десятинна церква» й поширює антиукраїнські наративи вже 14 років.

У Мінкульті також заявили, що співпрацюють з Національним музеєм історії України, який є позивачем у судовій справі про знесення МАФу. Розгляд судової справи щодо знесення МАФу на Володимирській триває з 20 липня 2020 року.

Розміщення споруди на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню, що порушує вимоги до будівництва згідно із Земельним кодексом України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Каплицю біля фундаменту Десятинної церкви на вулиці Володимирській, 2, збудувала Українська православна церква Московського патріархату. Спочатку споруда мала вигляд трьох зблокованих кіосків, які потім обклали цеглою. В УПЦ МП називають споруду Десятинним Храмом Різдва Пресвятої Богородиці.

У 2018 році архітектори Олександр Горбань та Олексій Шемотюк намагалися підпалити каплицю, бо вважали, що будівля зведена незаконно. Міністерство культури підтвердило, що розміщення каплиці на території Національного музею історії України є незаконне.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі