У парку імені Багряного демаскували памʼятник Пушкіну, пишуть «Соломʼянські котики».

 

 

На памʼятник повісили яскраву демаскувальну сітку, щоб прискорити процес дерусифікації, пишуть активісти. 

«Закликаємо Кабінет Міністрів України ухвалити рішення, яке дозволить демонтувати пам’ятники Пушкіну, Щорсу й іншим російським діячам», – кажуть у повідомленні.

Активісти хочуть створити флешмоб. Закликають робити фото чи відео того, що потрібно демонтувати з хештегом #демаскуй і відміткою «Соломʼянських котиків».

Підтримати проєкт можна тут.

   

У вересні Міністерство культури ініціювало вилучення пам’ятників Олександрові Пушкіну, Миколі Щорсу й іншим російським діячам з Державного реєстру нерухомих пам’яток.

У черні 2023-го Київрада вже підтримала демонтаж памʼятника Пушкіну на Шулявці, однак наголосила, що спершу Мінкульт повинен позбавити його статусу памʼятки. Такий самий статус також має пам’ятник Щорсу на бульварі Шевченка, через що його досі не могли внести до переліку обʼєктів, які підлягають вилученню з публічного простору. 

Наприкінці 2022 року в Києві демонтували памʼятники радянському льотчику Валерію Чкалову й генералу Миколі Ватутіну. У квітні 2023-го також позбавили охоронного статусу два пам’ятники Пушкіну в Печерському й Шевченківському районах, а в травні – обеліск на Галицькій площі й памʼятник учасникам Січневого повстання в Маріїнському парку.